Skip to main content

Eργαζόμενοι ΟΑΣΘ: Μία μέρα προθεσμία για πληρωμές, αλλιώς απεργία

Κόλλησε στη γραφειοκρατία η αποστολή των 6,3 εκατ. ευρώ - Τι αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων, Δημήτρης Τσερμενίδης

Στα γρανάζια της συνήθους γραφειοκρατίας έχει εγκλωβιστεί η αποστολή των περίπου 6,3 εκατ. ευρώ τα οποία ανέμενε από την περασμένη Πέμπτη ακόμη ο ΟΑΣΘ από το υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να καταβάλει τουλάχιστον τον έναν από τους δύο οφειλόμενους μισθούς, στους 2.300 εργαζόμενους στον Οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή των χρημάτων έχει κολλήσει στο υπουργείο Οικονομικών από το οποίο λείπει μία υπογραφή προκειμένου να μπουν τα χρήματα στο λογαριασμό του ΟΑΣΘ κι από κει να μεταφερθούν στους λογαριασμούς των εργαζομένων. Η διοίκηση του Οργανισμού εκφράζει την αισιοδοξία της ότι μέχρι αύριο θα ξεπεραστεί και αυτό το γραφειοκρατικό εμπόδιο και θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται οι μισθοί του Μαΐου και του Ιουνίου.

Πάντως, από πλευράς εργαζομένων ο πρόεδρος του συνδικάτου Δημήτρης Τσερμενίδης δήλωσε στη Voria.gr ότι «αύριο είναι η τελευταία προθεσμία. Εάν δεν μπουν τα χρήματα τότε θα συγκαλέσω το δ.σ. του συνδικάτου προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις». Σύμφωνα με τον κ. Τσερμενίδη υπάρχει τεράστια κόπωση στις τάξεις των εργαζομένων οι οποίοι πληρώνονται εδώ και περίπου έναν χρόνο, με δύο μήνες καθυστέρηση «την ώρα, όμως, που οι δικές μας υποχρεώσεις, δάνεια κ.λπ., τρέχουν κανονικά» όπως υπογραμμίζει. Αναφέρει ότι με βάση απόφαση του δ.σ. του ΟΑΣΘ η τελευταία προθεσμία για την καταβολή της μισθοδοσίας είναι η 5η εκάστου μήνα, πέραν της οποίας οι εργαζόμενοι μπορούν να κατέβουν σε κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 6,3 εκατ. ευρώ που αναμένει ο ΟΑΣΘ τα 2.247.000 αφορούν το υπόλοιπο της κρατικής επιχορήγησης του Ιουνίου τα οποία έπρεπε ήδη να έχουν καταβληθεί και τα υπόλοιπα 4.047.000 αφορούν την επιχορήγηση του Ιουλίου.

Επίσης, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών περί της καταβολής και των περίπου 11 εκατ. ευρώ που οφείλονται στον Οργανισμό από τη διαφορά του ΦΠΑ (ο ΟΑΣΘ εισέπραττε με 15% και απέδιδε με 24%) για τα έτη 2015 και 2016, ούτε αυτό έχει συμβεί, παρότι όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει στο ύψος του ποσού. Για την αποστολή των χρημάτων θα πρέπει να προηγηθεί σχετική τροπολογία την οποία η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως θα την καταθέσει στη Βουλή το αργότερο ως την περασμένη Παρασκευή. Κυβερνητική πηγή απέδωσε αυτή την καθυστέρηση στο γεγονός ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης καθώς και στελέχη του υπουργείου έλειπαν στις Βρυξέλλες.