Skip to main content

Τελευταία (;) και πιο δύσκολη θητεία για τη Μέρκελ

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου η Γερμανία απέκτησε νέα κυβέρνηση. Στο νέο ξεκίνημα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν είχε τη στήριξη που θα ηθελέ

171 μέρες μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου η Γερμανία απέκτησε νέα κυβέρνηση. Κατά το νέο αυτό ξεκίνημα όμως η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν είχε τη στήριξη που θα ήθελε.

Αν και οι διαρροές ήταν λιγότερες από το 2013 όταν καταμετρήθηκαν 42 «αντάρτες», στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποτυπώνεται ένα κλίμα το οποίο σίγουρα δεν είναι υπέρ της Άγκελα Μέρκελ. Κυρίως δε στους Σοσιαλδημοκράτες. Στο συγκυβερνών SPD δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η τρίτη αυτή από το 2005 κυβερνητική συγκατοίκηση με τους συντηρητικούς μπορεί να είναι και η «φαρμακερή» για το κόμμα τους, συμβάλλοντας στην περαιτέρω αποδυνάμωση και δημοσκοπική καθίζησή του.

Όλοι αυτοί ήθελαν να στείλουν σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα: αυτή τη φορά το SPD δεν θα είναι ο βολικός μικρός κυβερνητικός εταίρος, αλλά ένας μάχιμος και διεκδικητικός συνδιαμορφωτής της πολιτικής ατζέντας, όπως είπε χαρακτηριστικά στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών που μίλησε στη Deutsche Welle. Η τέταρτη και όπως όλα δείχνουν τελευταία θητεία της 64χρονης Άγκελα Μέρκελ λοιπόν δεν φαίνεται να είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.

Συνάντηση με Μακρόν

Η γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει πολύ καλά ότι μετά το εξάμηνο που μεσολάβησε από τις τελευταίες εκλογές δεν έχει πλέον την πολυτέλεια του χρόνου. Γι΄ αυτό και μόλις λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ενώ την Παρασκευή πραγματοποιεί την πρώτη της επίσημη επίσκεψη που θα την οδηγήσει στο Παρίσι για επαφές με τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

Εκεί θα την υποδεχθεί ένας ιδιαίτερα υπομονετικός Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος περιμένει διακαώς την απάντηση του Βερολίνου στις φιλόδοξες προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Ο γάλλος πρόεδρος συνεχάρη σήμερα την Αγκ. Μέρκελ και μέσω twitter, γράφοντας: Ας δράσουμε από κοινού, πιο γρήγορα και πιο δυναμικά για να πάμε την Ευρώπη μπροστά.

Η ίδια η καγκελάριος πάντως και σε συνέντευξή της στο Heute-Journal του ZDF που θα προβληθεί το βράδυ της Τετάρτης τάσσεται εκ νέου κατηγορηματικά κατά της λεγόμενης «κοινοτικοποίησης» των χρεών, της κοινής δηλαδή ανάληψης χρεών. «Στο κείμενο της κυβερνητικής συμφωνίας εκφράζουμε μεν την πρόθεσή μας να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό. Αυτό που δεν θέλουμε όμως είναι να […] κοινοτικοποιήσουμε απλώς τα χρέη χωρίς να υπάρχει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», επισημαίνει η Αγκ. Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά αυτό που έχει πει επανειλημμένως, ότι δηλαδή πρέπει να ισχύει η αρχή που συνδέει την ανάληψη ρίσκου με την ανάληψη ευθύνης.

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle