Skip to main content

Μερική λύση για τις οφειλές της ΕΒΖ στους παραγωγούς-Πληρωμές 4 εκατ.

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών 4 εκατ. από τα 10,2 εκατ. που τους οφείλονται.

Περισσότεροι από 60 τευτλοπαραγωγοί από τον Δομοκό έως την Ορεστιάδα βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη και απαιτούν εδώ και τώρα να μάθουν την ημερομηνία στην οποία θα τους καταβληθούν τα 10 και πλέον εκατομμύρια που τους οφείλονται από την παραγωγή του 2017.

Αυτό που τονίζουν είναι ότι έχουν συμβάσεις με την εταιρεία που προβλέπουν πληρωμή το αργότερο μέχρι τις 31.12.2017.

Μετά την κινητοποίηση των τευτλοπαραγωγών, ο πρόεδρος της ΕΒΖ Παναγιώτης Αλεξάκης, επικοινώνησε από την Αθήνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Καραχάλιο, ο οποίος και ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, Πέμπτη ή Παρασκευή, θα έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών 4 εκατ. από τα 10,2 εκατομμύρια που καθαρά τους οφείλονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσε ο κ. Καραχάλιος, το ποσό των 4 εκατ.ευρώ, που προέρχεται από κέρδη προηγουμένων ετών των θυγατρικών της Σερβίας, θα εγκριθεί άμεσα από τα μέλη του δ.σ. της Πειραιώς(σ.σ. δια περιφοράς θα συγκεντρωθούν οι υπογραφές), προκειμένου να κερδηθεί χρόνος καθώς πλέον τα μέλη διοίκησης της ΕΒΖ, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα και με ποινικές ευθύνες.

Τελικώς, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις καθυστερήσεις των πληρωμών εξήγησε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΒΖ, μέσω ανοικτής ακρόασης, τονίζοντας πως το πρόβλημα οφείλεται στο ότι η πιστώτρια Τράπεζα, η Πειραιώς, από φέτος δεν δέχθηκε να δώσει δάνειο αντί ενεχύρου παραχθείσης ζάχαρης, όπως ήταν η πρακτική όλα τα προηγούμενα χρόνια, επειδή δεν επιθυμεί, έστω και βραχυπρόθεσμα, να αυξηθεί η δανειακή της έκθεση.

Ο μόνος τρόπος για να δοθούν χρήματα ήταν να μειωθεί ο συνολικός δανεισμός της ΕΒΖ, κάτι που έγινε με τα μερίσματα έτους 2013 από τα κέρδη των θυγατρικών της Σερβίας. Αυτών των θυγατρικών δηλαδή που επρόκειτο να πουληθούν.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα χρεωστούμενα, 6 εκατ.ευρώ και πλέον, ο κ. Αλεξάκης είπε ότι για να καλυφθεί αυτή η υποχρέωση με δάνειο της Πειραιώς, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθεί η συνολική δανειακή έκθεση της ΕΒΖ ή διαφορετικά, να εξασφαλισθούν από πωλήσεις ζάχαρης.

Στις διαπραγματεύσεις με τους τευτλοπαραγωγούς παρενέβη τηλεφωνικώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος δεσμεύτηκε να παρέμβει στην Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να τακτοποιηθεί το θέμα της καταβολής των οφειλομένων της ΕΒΖ στους παραγωγούς.

Οι παραγωγοί επιμένουν σε όλα τα λεφτά εδώ και τώρα, ζητούν άμεση πώληση ποσοτήτων της ζάχαρης που φέτος παράχθηκε για να πληρωθούν ενώ κάποιοι πρότειναν να τους δοθούν τα οφειλόμενα σε ζάχαρη.

Για μία ακόμη φορά οι παραγωγοί δήλωσαν αποφασισμένοι να καταφύγουν στη δικαιοσύνη, υποστήριξαν ότι δεν θα γίνουν «μπαλάκι» μεταξύ Τράπεζας και κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσαν ότι με αυτές τις συνθήκες δεν έχουν καμία εξασφάλιση για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

«Ποια μεγαλύτερη διαβεβαίωση να μας δοθεί για να καλλιεργήσουμε τεύτλα φέτος, από αυτές που μας είχαν δοθεί απο το μισό υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό τον ίδιο για να φτάνουμε σήμερα να τρέχουμε σε δικηγόρους και εισαγγελείς;» είπε ο εκπρόσωπος των Σερραίων καλλιεργητών κ. Χρήστος Βαρούτης.

Από τους αγρότες της Θεσαλίας ο κ. Απόστολος Καρτσιγιάννης τόνισε ότι οι αγρότες μένουν στην τευτλοκαλλιέργεια  γιατί τους εξασφαλίζει καλύτερο εισόδημα, αλλά όταν δεν πληρώνονται στους συμφωνημένους χρόνους, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, «είναι δώρο άδωρο. Έχουμε κόψει παραστατικά, χρωστάμε ΦΠΑ, βενζίνες, ενοίκια για τα χωράφια».

Ο κ. Αθανάσιος Πίππας, καλλιεργητής από την περιοχή του Πλατέος, δήλωσε: «Είχαμε θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να καλλιεργήσουμε το 2017 τεύτλα. Έγκαιρη πληρωμή και ένταξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης σε πρόγραμμα του Υπουργείου, ακόμη περιμένουμε».

Οι περισσότεροι παραγωγοί , κατά μέσο όρο, έχουν λαμβάνειν μεταξύ 20.000-30.000 ευρώ για την παραγωγή του 2017. Εκτίμηση των περισσοτέρων είναι, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, διαχειριστικά, η εταιρεία έχουν σαν στόχο την ακόμη μεγαλύτερη απαξίωσή της.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός ΑΑ& Τροφίμων κ. Αποστόλου, υποσχέθηκε στη διοίκηση ότι μόλις ολοκληρωθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα έχει συνάντηση με τους τευτλοπαραγωγούς.