Skip to main content

ΤΕΕ: 40.000 νέες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν στον τομέα της Ενέργειας

Για τις ευκαιρίες στον κλάδο της Ενέργειας μίλησε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, σε σχετικό συνέδριο που έγινε στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου στο Σύνταγμα.

Περίπου σαράντα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο της Ενέργειας προβλέπει πως θα υπάρξουν τα προσεχή έτη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), επικαλούμενο σχετικές μελέτες.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ανοίγοντας τις εργασίες του φετινού ATHENS ENERGY GAS FORUM, με τίτλο «GREECE AS SOUTHEASTERN EUROPE & EAST MED ENERGY GAS HUB», που διοργάνωσε το ΤΕΕ στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου στο Σύνταγμα, «ειδικά στον τομέα του φυσικού αερίου η αγορά το τελευταίο διάστημα αλλά και τους μήνες που έρχονται αλλάζει και αυτό δημιουργεί προκλήσεις και δυσκολίες αλλά κυρίως ευκαιρίες, με κύριους άξονες την απελευθέρωση της αγοράς και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και τις επενδύσεις που όλα αυτά φέρνουν», καθώς επίσης ότι «η προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα γίνεται ήδη με επίκεντρο τον τομέα του φυσικού αερίου».

«Οι μελέτες και οι αναλύσεις ερευνητικών ιδρυμάτων, εγχώριων και ξένων (της McKinsey, του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ), συμφωνούν πως πρόκειται στα προσεχή έτη να υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας στον κλάδο της ενέργειας. Περίπου 40 χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, χωρίς να συνυπολογίζεται ο κλάδος του ορυκτού πλούτου και η κατασκευή του αγωγού TAP, που θα προσθέσουν δεκάδες χιλιάδες ακόμη θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.

Στο συνέδριο συμμετείχε και η Monika Ekstrom, επικεφαλής Πολιτικού Τμήματος της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα, του Didier Sire, επικεφαλής Ερευνών και Αναλύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας (World Energy Council), στον οποίο συμμετέχει το ΤΕΕ, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, όπως επίσης πολλών και ενδιαφερόντων ομιλητών από σημαντικές εταιρείες από όλο το φάσμα της αγοράς φυσικού αερίου και την παρουσία στελεχών εταιρειών και μηχανικών όλων των ειδικοτήτων.

Επενδυτικές ευκαιρίες και καταναλωτικό ενδιαφέρον

Μιλώντας για τους στόχους της εκδήλωσης του ΤΕΕ για το φυσικό αέριο ο Γ. Στασινός σημείωσε ότι είναι «να προκληθεί η συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους που θα οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός βέλτιστου σχεδιασμού», όπως επίσης να παρουσιαστεί και να αναδειχθεί στις εργασίες της εκδήλωσης του ΤΕΕ η πορεία ανάπτυξης, μέσω της καθημερινής δουλειάς αλλά και του στρατηγικού σχεδιασμού τους, που ακολουθούν οι εταιρίες του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι:

«Αυτή η ανάπτυξη είναι αυτό που χρειάζεται, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η χώρα. Και είναι ενδεικτικό των ωφελειών που έχουμε από τις μεταρρυθμίσεις. Και τα οφέλη αυτά είναι σημαντικά, ειδικά στην περίπτωση της αγοράς φυσικού αερίου. Με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κύκλου εργασιών για τον τεχνικό κόσμο, όπως για παράδειγμα με την επέκταση των δικτύων αλλά και με τις ευκαιρίες για φθηνότερο καύσιμο που δημιουργούν για τους πολίτες – με το οποίο αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα για άλλες καταναλωτικές και επενδυτικές κινήσεις σε κάθε νοικοκυριό».
Η πρόκληση των νέων έργων και σχεδίων

Με ιδιαίτερη έμφαση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε τόσο στις επενδυτικές, όσο και στις τεχνολογικές δυνατότητες και ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα του φυσικού αερίου. Επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας, και αναφερόμενος σε μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, παρουσίασε συγκεκριμένα έργα και σχέδια, που προωθούνται όπως:

· Τον νέο αγωγό TAP, με το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα και τις αλλαγές που φέρνει στην αγορά και τη γεωπολιτική

· Το έργο της αναβάθμισης της Ρεβυθούσας

· Τον σταθμό στην Αλεξανδρούπολη

· Τον αγωγό IGB

· Αλλά και τον αγωγό East Med που αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα, δύσκολο τεχνικά αλλά το οποίο μπορεί να γίνει βιώσιμο και το οποίο θα αποτελέσει εμβληματική μορφή συνεργασίας ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες αλλά και πυρήνα της ενεργειακής ασφάλειας, διαφοροποίησης πηγών τροφοδοσίας και συνεργασίας στην Ευρώπη.