Skip to main content

Tedx: Τέσσερις συζητήσεις που ανοίγουν νέους δρόμους στη σκέψη

Όσοι παρευρεθούν στο TEDx δεν θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όσα έχουν να πουν οι ομιλητές μας, αλλά και να έρθουν και σε διάλογο μαζί τους.

Τέσσερις ενδιαφέρουσες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του TEDxThessaloniki που γίνεται το Σάββατο 21 Απριλίου.

Με αυτόν τον τρόπο όσοι παρευρεθούν στο TEDx δεν θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όσα έχουν να πουν οι ομιλητές μας, αλλά και να έρθουν και σε διάλογο μαζί τους.

PANEL DISCUSSION 1

Ανδρέας Πετρουλάκης – Κωνσταντίνος Ρήγος – Μαριάννα Ρέντζου, Κωνσταντίνος Πανταζής
συντονίστρια: Άννα Μπουσδούκου

(η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά)
Είναι η τέχνη πολυτέλεια ή αναγκαιότητα; Πώς η σάτιρα επιδρά στην ζωή μας? Μπορεί ο χώρος που μας περιβάλλει να αλλάξει την αντίληψη που έχουμε για την θέση μας στον κόσμο; Τα καλλιτεχνικά κινήματα πάντα γεννιούνται σε ταραγμένες εποχές για να εκφράσουν τις αγωνίες και τους θριάμβους μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται. Μπορεί η αισθητική ευχαρίστηση να διεκδικήσει την θέση της σε μια χώρα που σπαράσσεται από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση;

PANEL DISCUSSION 2

Earl Maize – Kanta Dihal – Μιχάλης Βίτος – Rosalind Eggo
συντονίστρια: Χριστίνα Μελίδου
(η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά)
Η τεχνολογία κατευθύνει την εξέλιξη της ανθρωπότητας με πρωτοφανείς ταχύτητες. Η τεχνολογία μας ταξιδεύει στο διάστημα, δίνει φωνή σε πληθυσμούς που μέχρι τώρα δεν εκπροσωπούνταν επαρκώς και μας επιτρέπει να «τρέξουμε» ακραία σενάρια στους υπολογιστές μας και να προετοιμάσουμε την αντίδραση μας χωρίς καν να χρειαστεί να αφήσουμε την ασφάλεια του γραφείου μας. Όμως, όπως στην ιστορία του Frankenstein, ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε: είμαστε ακόμα κυρίαρχοι των δημιουργημάτων μας; Μήπως η τεχνητή νοημοσύνη ετοιμάζεται να εξεγερθεί εναντίον μας;

PANEL DISCUSSION 3

Κωνσταντίνος Κωμαΐτης – Γιώργος Μπαλαφούτης – Γιώργος Χατζηγεωργίου – Brian Klaas
συντονιστής: Αναστάσιος Βογιατζής
(η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά)
Πρόσφατα ένας εχθρός που παραμόνευε πίσω από τις έξυπνες συσκευές επικοινωνίας αποκαλύφθηκε. Προσωπικά δεδομένα από εκατομμύρια χρήστες στο Facebook παρανόμως διαβιβάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεάσουν τις επιλογές των ψηφοφόρων σε δύο σημαντικές πολιτικές αποφάσεις των προηγούμενων ετών, τις εκλογές στις ΗΠΑ και το δημοψήφισμα για το Brexit. Σε αυτή τη συζήτηση θα εμβαθύνουμε σε αυτό το θέμα συζητώντας με ειδικούς που έχουν εκτεταμένη εμπειρία στο διαδίκτυο, στη δημοκρατία, στα προσωπικά δεδομένα και στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

PANEL DISCUSSION 4

Αντώνης Δαρζέντας – Ναυσικά Αντωνιάδου – Πάνος Γεωργιάδης
συντονίστρια : Κατερίνα Μπιλιούρη
(η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά)
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τη διάδοση μη επιστημονικών πληροφοριών γύρω από την υγεία; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τη νεότερη γενιά μας από τον κυβερνο-εκφοβισμό; Πώς μπορούμε σαν κοινωνία να λειτουργήσουμε μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις; Ποιός ο ρόλος του διαδικτύου σε όλα τα παραπάνω; Συζητούμε με έναν παιδίατρο, μια εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής και έναν πατέρα που αγωνίζεται με το δικό του τρόπο ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Εκτός όμως από τις συζητήσεις, στο 3ο Session θα είναι διαθέσιμα και δύο workshop, με θέματα «Κορεατική Καλλιγραφία» και «Χρωματίζοντας τις λεωφόρους του μέλλοντος».

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του 9ου TEDxThessaloniki.

«H εμπειρία του TEDxThessaloniki προσφέρει πάντα τροφή για σκέψη, αλλά δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απέξω και την ξεχωριστή γευστική εμπειρία, εξερευνώντας τις γαστρονομικές λεωφόρους. Ξεκινάμε με το πρωινό και τη Λεωφόρο Ενδυνάμωσης, δεν παραλείπουμε τη Λεωφόρο Ευεξίας του Δεκατιανού, και φτάνουμε στο Μεσημεριανό, τη Λεωφόρο Λευτέρη Λαζάρου, με γεύσεις διά χειρός του διάσημου Σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Βαρούλκο Seaside. Στο διάλειμμα ταξιδεύουμε στη Λεωφόρο Παράδοσης, με παραδοσιακό ελληνικό γλυκάκι, ενώ στο after party θα μας συνοδεύουν σνακ από τα παιδικά μας πάρτυ, στη Λεωφόρο Παιδικής Ηλικίας», σημειώνουν οι διοργανωτές.

Δείτε αναλυτικά το food experience εδώ.

Λευτέρης Λαζάρου / Lefteris Lazarou
Σεφ & iδιοκτήτης του εστιατορίου Βαρούλκο Seaside / Chef & owner of restaurant Varoulkο Seaside
 
Ο Λευτέρης Λαζάρου γεννήθηκε το 1952 από πατέρα καραβομάγειρα.  Από 15 χρονών άρχισε να συνοδεύει τον πατέρα του σε ταξίδια σε όλο τον κόσμο, ανακαλύπτοντας από κοντά έναν μεγάλο πλούτο από εθνικές κουζίνες. Τον Οκτώβριο του 1987 άνοιξε στον Πειραιά το εστιατόριό του, «Βαρούλκο». Ο Λευτέρης Λαζάρου έχει κατακτήσει μεγάλο αριθμό βραβείων και διακρίσεων στην καριέρα του. Η πιο σημαντική διάκριση ήρθε το 2002 με τη μορφή αστεριού Michelin – το πρώτο που δόθηκε ποτέ σε σεφ που σερβίρει ελληνική κουζίνα- το οποίο διατηρεί έως σήμερα. Το εστιατόριο «Βαρούλκο» βραβεύεται επίσης κάθε χρόνο από το 1993 με τον «Χρυσό Σκούφο» από το περιοδικό Αθηνόραμα.

Κατά τα προηγούμενα χρόνια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας, έχοντας ενεργό ρόλο σε πρωτοβουλίες προώθησής της στο εξωτερικό. Στις Η.Π.Α. παρέδωσε μαθήματά της στο Culinary Institute of America (CIA). Ο Λευτέρης Λαζάρου ήταν κριτής στο ελληνικό τηλεοπτικό παιχνίδι μαγειρικής Master Chef  (2010 και 2012-13) αλλά και στο Junior Master Chef (2011-12). Το 2006 εκδόθηκε το βιβλίο « Βαρούλκo, Χρώματα, αρώματα και γεύσεις» από τον Λευτέρη Λαζάρου και την Νταϊάνα Κόχυλα.