Skip to main content

Τάντιτς: Να συνεχιστεί η διεύρυνση της Ε.Ε.

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων δεν πρέπει «με κανένα τίμημα» να διακοπεί και οι χώρες της περιοχής δεν πρέπει να υποστούν τις επιπτώσεις της οικονομική
Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων δεν πρέπει «με κανένα τίμημα» να διακοπεί και οι χώρες της περιοχής δεν πρέπει να υποστούν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

«Η πολιτική της διεύρυνσης δεν πρέπει με κανένα τίμημα να διακοπεί», τόνισε ο Τάντιτς σε ομιλία του σε διάσκεψη στο Σαράγεβο παρουσία των προέδρων της Κροατίας και του Μαυροβουνίου Ιβο Γιοσίποβιτς και Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και του Χάρις Σιλάτζιτς, ο οποίος ασκεί καθήκοντα προέδρου της Βοσνίας.

Ο Σέρβος πρόεδρος πρότεινε να σταλεί ένα «σαφές μήνυμα» στους Ευρωπαίους για τη σύνοδο Ε.Ε.-Βαλκανίων που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στο Σαράγεβο, ότι μια διακοπή της διεύρυνσης θα αποτελούσε «ένα τεράστιο, ασυγχώρητο και ανεπανόρθωτο λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η σύνοδος αυτή (στις 2 Ιουνίου) πραγματοποιείται σε μια στιγμή κατά την οποία είναι αισθητή στην Ε.Ε. η από τη διεύρυνση, συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», παραδέχθηκε ο Τάντιτς.

«Ωστόσο, η κρίση που πλήττει σήμερα ολόκληρο τον κόσμο δεν βρίσκει τις ρίζες της στους κόλπους της Ε.Ε. και δε δημιουργείται εξαιτίας της διεύρυνσης της Ε.Ε.», πρόσθεσε ο Τάντιτς και υπογράμμισε ότι «οι πολίτες (των χωρών των δυτικών Βαλκανίων δεν πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της κρίσης αυτής».