Skip to main content

Καλαμαριά: Στην τελική ευθεία από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός παραχώρησης της μαρίνας Αρετσούς

Τα βήματα που απομένουν ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στον διαγωνισμό

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αξιοποίηση της μαρίνας της Αρετσούς, με το ΤΑΙΠΕΔ να ετοιμάζεται να προχωρήσει προς το τέλος του έτους τον νέο διαγωνισμό παραχώρησης, μετά την ακύρωση του προηγούμενου από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Φεβρουάριο του 2022, όπου είχε προσφύγει ο δήμος Καλαμαριάς.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη ολοκληρώσει την εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που συνοδεύει το master plan και αναμένεται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα εγκρίνεται η ΣΜΠΕ.

Παράλληλα, το Ταμείο προχωρά μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πιο εξειδικευμένη, η οποία κατατίθεται για γνωμοδότηση στην Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, όταν γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων η μελέτη θα κατατεθεί στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ για διαβούλευση. Μετά πρέπει να εκδοθεί η ΚΥΑ από τους υπουργούς Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, οι οποίοι θα εγκρίνουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη μαρίνα της Αρετσούς. Γίνονται όλα τα βήματα που έχει ζητήσει το ΣτΕ στην απόφασή του, σημειώνουν πηγές από το Ταμείο, εκτιμώντας ότι οι διαδικασίες φτάνουν στο τέλος τους ώστε να δημοσιευθεί ο διαγωνισμός το φθινόπωρο ή προς το τέλος της χρονιάς.

Από την πλευρά του πάντως ο δήμος Καλαμαριάς αναμένει από το ΤΑΙΠΕΔ να λάβει υπόψιν του αυτά που είχε ζητήσει η τοπική κοινωνία και έτσι να προχωρήσει ο νέος διαγωνισμός. «Εκτιμάμε ότι θα έχουν υπολογίσει τις κόκκινες γραμμές που είχαμε θέσει», τόνισε στη Voria ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης. Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν ο κ. Δαρδαμανέλης είχε ξεκαθαρίσει ότι θέλει να γίνει η επένδυση, αλλά με τους όρους που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο και τις κόκκινες γραμμές που τέθηκαν. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, τρία είναι τα βασικά προαπαιτούμενα, το πρώτο να παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ στον δήμο η πλαζ της Αρετσούς, το δεύτερο να προχωρήσει η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου και τέλος σε ό,τι αφορά την όλη επένδυση, να ληφιούν υπόψη ο συντελεστής δόμησης και οι χρήσεις γης, που είχε επισημάνει στην απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο.

Διαβάστε - Δαρδαμανέλης: Πρωτοποριακή η απόφαση του ΣτΕ - Χώρος αναψυχής η μαρίνα της Αρετσούς

Δείτε επίσης - Αυτοψία Υπερταμείου στη μαρίνα Αρετσούς: «Θα ακούσουμε την τοπική κοινωνία»

Η μαρίνα της Αρετσούς βρίσκεται στο νότιο μέτωπο της παράκτιας ζώνης του δήμου Καλαμαριάς στην περιοχή «Μικρό Έμβολο» και σε απόσταση περίπου 7 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σήμερα η μαρίνα διαθέτει 242 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μέχρι 30m μήκος. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας είναι 77.825m2.