Skip to main content

Ταχιάος: Πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ έτοιμος ο αρχαιολογικός χώρος του μετρό στην Αγίας Σοφίας (φωτο+vid)

Ξεκινά η ολοκλήρωση του δικτύου για την έναρξη των δοκιμαστικών δρομολογίων, μέσα στον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το ενιαίο δίκτυο – Τι είπε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες για την τοποθέτηση του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του σταθμού του μετρό στην Αγίας Σοφίας και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, τις επόμενες μέρες και πάντως πριν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι έτοιμος.

Λίγο αργότερα θα στηθεί με νέα υλικά η παιδική χαρά που «σηκώθηκε», ενώ ο κ. Ταχιάος αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία μηχανικών και αρχαιολόγων.

«Υπήρξε μια πλήρης αποκατάσταση και συντήρηση των αρχαιοτήτων από την αρχαιολογική υπηρεσία και αποκτήσαμε έναν μηχανισμό συνέργειας πολύ σημαντικό», δήλωσε ο κ. Ταχιάος, αναφερόμενος τόσο στο έργο απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Αγίας Σοφίας, όσο και σε εκείνον της Βενιζέλου.

Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι του έργου, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το ενιαίο δίκτυο, καθώς έχει ξεκινήσει «το ένα σύστημα να μπαίνει στο άλλο» και στην επόμενη φάση ξεκινούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια σε όλη τη γραμμή. 

«Εκείνο που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι μέσα στο 2024 θα αποδοθεί το μετρό στην πόλη», πρόσθεσε ο κ. Ταχιάος, υπογραμμίζοντας ότι προέχει η ασφάλεια των επιβατών και θα πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιο ότι όλες οι δοκιμές των συστημάτων θα έχουν ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία.

Ο Υφυπουργός Υποδομών ανέφερε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση μεταξύ της Ελληνικό Μετρό και της εταιρείας λειτουργίας του μετρό, εν συνεχεία θα παρουσιαστεί στη Βουλή και έως τα τέλη του μήνα θα υπογραφεί.

«Αυτό που έχει σημασία είναι οι δοκιμές. Οι δοκιμές των συστημάτων είναι αυτές που θα μας δώσουν τη βεβαιότητα ότι θα βάλουμε επιβάτες μέσα στο μετρό με ασφάλεια», τόνισε ο κ. Ταχιάος. «Μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνει η ενεργοποίηση του συνόλου της γραμμής. Δηλαδή, θα αποκτήσει ρεύμα όλη η γραμμή, θα αντιμετωπίζεται ως ενιαίο δίκτυο» προσέθεσε.

«Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι ότι ξεπερνάμε την εσωστρέφεια της πόλης»  κατέληξε ο Υφυπουργός Υποδομών, δίνοντας το στίγμα του κυβερνητικού έργου για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και την προστασία του αρχαιολογικού πλούτου της Θεσσαλονίκης.

Το στέγαστρο κατασκευάζεται στη βόρεια πλευρά του σταθμού Αγίας Σοφίας του μετρό, εκεί όπου μετά από απόφαση του ΚΑΣ συνεχίστηκαν οι ανασκαφές για την ανάδειξη του βυζαντινού χαρακτήρα της πόλης. Οι αρχαιότητες που αναδεικνύονται, ανάμεσά τους και το εντυπωσιακό κρηναίο οικοδόμημα, καλύπτονται καλύπτονται από ένα μεγάλο μεταλλικό στέγαστρο, δίπλα από το οποίο θα υπάρχει πεζογέφυρα για να έχουν οι επισκέπτες μια πλήρη άποψη του χώρου.

 

Image
Image
Image
Image

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι εργασίες απόσπασης των έξι προτομών των ηρώων Μακεδονομάχων στην ομώνυμη πλατεία απέναντι από τον Λευκό Πύργο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι προτομές θα αποσπαστούν και θα μεταφερθούν στον υπό διαμόρφωση χώρο στον σταθμό του Μετρό της «Αγίας Σοφίας» όπου και θα επανατοποθετηθούν στην υπό κατασκευή πλατεία Μακεδονομάχων, στη βόρεια πλευρά του σταθμού.

«Η πλατεία θα παραδοθεί μέσα σε πολύ λίγες μέρες. Πρόκειται για μια μνημειακή πλατεία, διότι πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αναδεικνύεται, έχουμε και την εκκλησία της Παναγίας Αχειροποίητου, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Και φυσικά, η πλατεία η ίδια από την ονομασία της, ως Πλατεία Μακεδονομάχων, έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και συμβολισμό για την πόλη. Γι' αυτό, μαζί με την αποκατάστασή της και την απόδοσή της στην πόλη, θα επανέλθουν και οι προτομές των Μακεδονομάχων που αφαιρέθηκαν πριν από πολλά χρόνια όταν ξεκίνησε το μετρό», είπε ο κ. Ταχιάος.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Στη... φυσική τους θέση επιστρέφουν οι έξι προτομές των Μακεδονομάχων

Image