Skip to main content

Ταχύτερη ένταξη στην ΕΕ υποσχέθηκε στην Τουρκία η Μέρκελ

Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει από την Άγκυρα στενότερη συνεργασία για αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση, ωστόσο η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την κ. Μέρκελ, ο κ. Νταβούτογλου είπε ακόμη ότι η Τουρκία αναμένει την επίσπευση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ταξιδιών Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. χωρίς βίζα.

«Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την ενταξιακή διαδικασία πιο δυναμικά;», ρώτησε ρητορικά η κ. Μέρκελ.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα κεφάλαια 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες», είπε η ίδια.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναφέρθηκε σε «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, η οποία, κατά τον ίδιο, είναι απαραίτητη προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.