Skip to main content

Ταχιάου: Τα «ναι» και τα «όχι» για τη λειτουργία των δικαστηρίων

«Νομοσχέδιο που βγήκε από το «ψυγείο» χαρακτήρισε η βουλευτής του Ποταμιού το ν/σ για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

«Νομοσχέδιο που βγήκε από το «ψυγείο» χαρακτήρισε η βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου το σχέδιο νόμου που αφορά την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο συζητήθηκε σήμερα σε κοινή συνεδρίαση των διαρκών επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η Χριστίνα Ταχιάου τόνισε πως όλο το προηγούμενο διάστημα το μόνο που κατάφερε να κάνει η κυβέρνηση ήταν «ένα ολιγοσέλιδο ατελές σκαρίφημα» και τώρα προφασιζόμενη ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, κατέθεσε προς συζήτηση ένα παλιό νομοσχέδιο με το οποίο θέλει  αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα  στο χώρο της Δικαιοσύνης. Απευθυνόμενη μάλιστα στον υπουργό Δικαιοσύνης η βουλευτής του Ποταμιού είπε χαρακτηριστικά «Κύριε Παρασκευόπουλε ακούγοντας την απίστευτη παραδοχή σας ότι διαφωνείται πλήρως με το νομοσχέδιο το οποίο εισάγουμε, αποκαλύπτεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε πρόθεση διακυβέρνησης» ενώ σχολίασε και την πρόταση της κυβέρνησης να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου κατεπείγον υπογραμμίζοντας πως «Οι αριθμοί δείχνουν ότι περισσότερα από τα μισά νομοθετήματα έγιναν με την παρεκκλίνουσα νομοθετική διαδικασία. Αυτήν που εσείς κατακρίνατε, πριν γίνεται κυβέρνηση.»

Η Χριστίνα Ταχιάου επεσήμανε ωστόσο  πως το Ποτάμι θέλει να κάνει  δημιουργική αντιπολίτευση και γι’ αυτόν τον λόγο  θα αναφέρει  τα «ναι» και τα «όχι»  στο σχέδιο νόμου καθώς το κίνημα κρίνει ως αναγκαίο βήμα, τη ριζική αναδιάρθρωση της οργάνωσης και λειτουργίας των δικαστηρίων, προκειμένου η Δικαιοσύνη να λειτουργήσει κυρίως γρήγορα και ποιοτικά.

• ΟΧΙ στην άγαρμπη κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης και την απάλειψη της ακροαματικής διαδικασίας κατά την πολιτική δίκη. Η ακροαματική διαδικασία αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις δικονομικές αρχές της πολιτικής δίκης.
•ΝΑΙ στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης.
•ΝΑΙ στην πλήρη και σταδιακή επέκταση της μηχανογράφησης όλων των δικαστηριακών διαδικασιών.
•ΝΑΙ στην ενίσχυση των εξωδικαστικών μορφών επίλυσης διαφορών (διαμεσολάβηση, διαιτησία). Κίνητρα για την επιλογή αυτή, όπως απαλλαγή από τέλη δικαστικού ενσήμου.
•ΝΑΙ στην επιθεώρηση και ετήσια αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών, των δικαστικών υπαλλήλων και του παραγόμενου έργου τους, με δημόσια καταγραφή των υποθέσεων, τη διοικητική παρακολούθηση του έργου τους και την ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης.
• ΝΑΙ στην αύξηση του αριθμού των υπηρεσιών των δικαστών και μείωση των δικαστικών διακοπών που σήμερα είναι από 1/07 μέχρι 15/09.
• ΝΑΙ στην κατάργηση της πολυκλαδικότητας των ειδικών διαδικασιών, την ομογενοποίηση τους σε μια ενιαία διαδικασία  ή την ενσωμάτωσή τους στην τακτική διαδικασία.

Η Χριστίνα Ταχιάου έκλεισε την τοποθέτησή της λέγοντας πως «Το Ποτάμι, οι βουλευτές και οι συνεργάτες του  επεξεργάστηκαν ολόκληρο το σχέδιο νόμου. Έχουμε ένα σωρό προτάσεις που κινούνται εντός των πλαισίων, όμως κανείς δεν μας λέει σε ποιον να τις απευθύνουμε και  με ποιον να  συζητήσουμε».