Skip to main content

Μέτρα-φωτιά στην ελληνική πρόταση για συμφωνία με τους δανειστές

Τι περιλαμβάνει η πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης, που εστάλη στους Θεσμούς, για ΦΠΑ, ΕΚΑΣ, ασφαλιστικό, φόρους σε επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις.

Δύσκολο μέτρα, για τους πολίτες αλλά και για τη δυνατότητα πολιτικής διαχείρισής τους από την κυβέρνηση, περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση που εστάλη το βράδυ της Πέμπτης προς Θεσμούς και Eurogroup (διαβάστε το αναλυτικό κείμενο στα αγγλικά εδώ).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της πρότασης:

1. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

2. ΦΠΑ: Στα βασικά τρόφιμα, τα ξενοδοχεία και την ενέργεια ο συντελεστής θα είναι στο 13%, ενώ τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα μεταφέρονται στο 23%. Στο 23% ανεβαίνει και η εστίαση, τα εισιτήρια στις συγκοινωνίες, οι ιδιωτικές κλινικές και για πρώτη φορά οι ασφάλειες.. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.

Καταργούνται σταδιακά οι εκπτώσεις στα νησιά του Αιγαίου, ξεκινώντας από τα λεγόμενα «πλούσια» (Μύκονος, Σαντορίνη, πιθανώς και Ρόδος, Κως), που έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, ενώ εξαιρούνται τα απομακρυσμένα. Η κατάργηση των εκπτώσεων θα αρχίσει από τον Οκτώβριο φέτος και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2016. Προβλέπεται να δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης για τους κατοίκους βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Επίσης, καταργούνται οι εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα από τον ΦΠΑ, όπως οι ασφάλειες που προαναφέρθηκαν.

Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξαστούν στο τέλος του 2016. 

3. Συντάξεις: α) Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους δικαιούχους μέχρι το τέλος του 2019. H νομοθέτηση της κατάργησης θα γίνει αμέσως και η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2016 για το 20% των πιο υψηλά αμοιβόμενων συνταξιούχων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί από ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

β) Αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία. Ουσιαστικά πρόκειται για προαναγγελία εφαρμογής από τον Οκτώβριο της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που περιείχε και το περιβόητο mail Χαρδούβελη.

γ) Αύξηση της εισφοράς υγείας στους συνταξιούχους από 4 έως 6%, με επέκταση του μέτρου και στις επικουρικές συντάξεις. 

δ) Ισχυρά αντικινητρα για τις πρόωρες συντάξεις. Καταργούνται σταδιακά οι ρυθμίσεις για πρόωρες συντάξεις, με στόχο όλοι να συνταξιοδοτούνται από το 2022 στα 62 χρόνια με 40 έτη εργασίας ή στα 67 με λιγότερα χρόνια ασφάλισης (πλην των βαρέων και ανθυγιεινών και των μητέρων παιδιών με ειδικές ανάγκες -ΑΜΕΑ).

4. Οι αμυντικές δαπάνες μειώνονται κατά 100 εκατ. ευρώ για το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.

5. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες - Κατάργηση των εξαιρέσεων - απαλλαγών για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις.

6. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.

7. Επιβολή προκαταβολής 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά από τις εταιρείες, και σταδιακά για τις ατομικές επιχειρήσεις έως το 2017.

8. Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης αλλά μονιμοποιείται και η παρακράτησή της στην πηγή των εισοδημάτων.

9. Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει κανονικά τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβανομένων των περιφερειακών αεροδρομίων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού, των Λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, του Ελληνικού.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν ημερομηνίες δεσμευτικών προσφορών για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2015.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα μεταφέρει το μερίδιου που κατέχει στον ΟΤΕ, στο ΤΑΙΠΕΔ.

10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

11. Στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών:

- Διατηρείται το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
- Μειώνεται η γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.

-Ανοίγουν τα επαγγελμάτων μηχανικών, συμβολαιογράφων, αναλογιστών, δικαστικών επιμελητών, και απελευθέρωση της αγοράς τουριστικών μισθωμάτων και μεταφοράς με πορθμεία.

12. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

13. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

14. Αύξηση φόρου πολυτελείας στο 13%και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.

15. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

16. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

17. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:

- έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
- εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
- αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της.

18. Θέσπιση περιουσιλογίου.

19. Δημόσια διοίκηση

Ενιαία μισθολογική κλίμακα στο δημόσιο, με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2016 και επανεξέταση όλων των επιδομάτων από μηδενική βάση. Επίσης, προβλέπεται εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων (αποδοχές ενστόλων, πανεπιστημιακών, δικαστικών).

20. Τέλος, προαναγγέλλονται μέτρα εφεδρείες σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Μεταξύ αυτών η αύξηση του φόρου στα ενοίκια (από 11% σε 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ και 35% από 33% για ποσά άνω των 12.000 ευρώ), όπως και η αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 29%