Skip to main content

Τα τρία ονόματα που παίζουν για την εξαγορά του ομίλου της ΕΒΖ

Πιθανό ναυάγιο των επαφών για την ΕΒΖ θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό που επισκέπτεται αύριο τη Θεσσαλονίκη για το Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Μέχρι σήμερα, το βράδυ, οι τευτλοπαραγωγοί περιμένουν να ακούσουν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, για το αν τελικώς κλείνει το deal με τον «μεγάλο επενδυτή», όπως τον αποκάλεσε, που έχει και business plan για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Οι παραγωγοί καίγονται να πάρουν τα χρήματά τους, τα 6,2 εκατ. ευρώ που τους οφείλει η ΕΒΖ από το 2017 και η κυβέρνηση καίγεται για να μην εμφανιστεί ανακόλουθος ως προς τις υποσχέσεις του ο πρωθυπουργός, ο οποίος έρχεται αύριο Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη για το περιφερειακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας.

Ποιος όμως είναι αυτός ο «μεγάλος», στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Χαρίτσης, αλλά και ο υπουργός του Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Δραγασάκης, όταν τους συνάντησε η αντιπροσωπεία των τευτλοπαραγωγών;

Oι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για τον επενδυτή Lukas Fecker, που διαχειρίζεται ελβετικά κεφάλαια, έχει υποβάλει πρόταση στον βασικό μέτοχο (σ.σ. στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ) και την κυβέρνηση, διαβεβαιώνει πρόθυμος να χρηματοδοτήσει την αγορά της ζάχαρης που έχει η ΕΒΖ, ούτως ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί και, εφ’όσον εξαγοραστεί η ΕΒΖ ως όμιλος, να αξιοποιήσει παραγωγικά έστω κάποιο από τα τρία ζαχαρουργεία της (σ.σ. Πλατύ, Σέρρες, Ορεστιάδα), πιθανότερο αυτό του Πλατέος.

Στο σημείο αυτό υπάρχει ένα κενό καθώς αν ο κ. Fecker σχεδιάζει την παραγωγική λειτουργία της ΕΒΖ, μάλλον θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία και ενός μεγάλου παίκτη της ζαχαροβιομηχανίας, εκτός Ελλάδος.

Ωστόσο μέσα στο κάδρο των πιθανά ενδιαφερομένων, είναι ακόμη δύο διεθνείς παίκτες, η αυστριακή Agrana και το σχήμα που αποτελείται από funds της Βρετανίας και των ΗΠΑ το οποίο υποστηρίζεται από μεγάλη ευρωπαϊκή ζαχαροβιομηχανία που θα βάλει το know how για την ανασύνταξη της ΕΒΖ, αν κι εφόσον προχωρήσει αυτό το ….φλερτ.

Η Agrana αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να λειτουργήσει παραγωγικά τα ζαχαρουργεία της ΕΒΖ στην Ελλάδα. Η μητρική ΕΒΖ την ενδιέφερε μόνο σαν εμπορική εταιρεία και το παραγωγικό της ενδιαφέρον εστιαζόταν μόνο στα δύο εργοστάσια των θυγατρικών της Σερβίας, πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες. Όταν η παραγωγική λειτουργία της ΕΒΖ, έστω περιορισμένη, της τέθηκε ως όρος από το αρμόδιο υπουργείο έδειξε να επανεξετάζει το θέμα αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό το αν τελικώς είναι διατεθειμένη να πάρει την Ζάχαρη.

Ας σημειωθεί ότι σε αυτή τη... γλυκιά αλυσίδα της ευρωπαϊκής ζαχαροβιομηχανίας, οι τάσεις συγκέντρωσης της αγοράς σε λίγους μεγάλους ομίλους, έχουν φέρει κοντά τις εταιρείες. Έτσι, η Agrana, που σε ποσοστό άνω του 40% ελέγχεται από τη γερμανική Sudzucker, ήθελε να αποκτήσει τη σερβική Sunoko του κ. Miodrag Kostic. Ο δε κύριος Kostic πολιορκεί από χρόνια τις δύο θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία  και μάλιστα στον τελευταίο διαγωνισμό, που κηρύχθηκε άγονος, προσέφερε 51 εκατ. ευρώ για να τις αποκτήσει. Τελικώς το τι θα συμβεί στο σερβικό... ζαχαρικό μέτωπο δεν το γνωρίζουμε, γιατί η είσοδος της Agrana στη Sunoko και το ποσοστό που θα αποκτήσει είναι ζήτημα που εμπίπτει στη σερβική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε αυτό το τοπίο οι τευτλοπαραγωγοί υπογραμμίζουν ότι ο ατελέσφορος, επί τουλάχιστον τρία χρόνια, χειρισμός της υπόθεσης – ΕΒΖ- τευτλοκαλλιέργεια, τους έχει πλήρως αποθαρρύνει και εδώ που έφτασαν τα πράγματα είναι έτοιμοι να πιέσουν μέχρι τέλους για να πάρουν τα χρήματά τους, 6,2 εκατ. ευρώ, αφού διαπιστώνουν ότι η καλλιέργεια οδηγείται σε αναγκαστική εγκατάλειψη. Πέραν αυτού, επισημαίνουν, ότι όποιος υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για την ΕΒΖ, θα πρέπει «να τα βρει» με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, αφού τα δάνεια της Εταιρείας ξεπερνάνε τα 165 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, παρά τα παραπάνω αγκάθια στην υπόθεση ΕΒΖ, τονίζουν ότι θα περιμένουν ως σήμερα βράδυ ή το πρωί της Τετάρτης, τις ανακοινώσεις Χαρίτση, αλλά βεβαίως και την ομιλία Τσίπρα, από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου Κ. Μακεδονίας, στην οποία ο πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να αποφύγει αναφορά στην ΕΒΖ.