Skip to main content

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας συνεχίζουν τον έλεγχο

Ήδη ξεκίνησαν οι τηλεδιασκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών - Τι συζητείται για προϋπολογισμό, πρωτογενές πλεόνασμα και νέα μέτρα

Μπορεί οι επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν σε τέσσερις εβδομάδες - περίπου την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου - και πριν από το EWG που είναι προγραμματισμένο για τις 4 Δεκεμβρίου, όμως μέχρι τότε οι συζητήσεις θα συνεχισθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και με τηλεδιασκέψεις. Για την ακρίβεια, ήδη ξεκίνησαν.

Το πρώτο συμπέρασμα, που προκύπτει (και) από αυτή τη διαδικασία είναι ότι όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2018, υπάρχει συμφωνία για τα βασικά μεγέθη και προβλέπεται με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Επίσης, οι δύο πλευρές συμφωνούν με τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Τουλάχιστον αυτό ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι θεσμοί συμφωνούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος μπορεί να φτάσει το 2,8% του ΑΕΠ αν δεν συνυπολογιστεί το μέρισμα. Εάν συμπεριληφθεί και το μέρισμα των 800 εκατ. ευρώ, τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ.

Τέλος, οι θεσμοί φέρονται να συμφωνούν με τον στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018, δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, τα στελέχη του κουαρτέτου δεν ζητούν από την κυβέρνηση νέα μέτρα για το 2018.

Συγκεκριμένα, οι θεσμοί συμφωνούν με τον στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ΕSM δεν ζητάνε νέα μέτρα για το 2018.