Skip to main content

«Τα σκληρά και άδικα μέτρα δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα»

Αν φερθούμε ανεύθυνα κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε όχι μόνο το 14ο μισθό, αλλά ούτε καν τον πέμπτο ή ακόμα και τις συντάξεις, τόνισε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός κατά τη δραματική ομιλία το
«Τα σκληρά και άδικα μέτρα δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα, οι πιστωτές δεν μας δίνουν άλλο χρόνο», τόνισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρωθυπουργός είπε σε δραματικούς τόνους ότι «οι αποφάσεις θα είναι δύσκολες, σκληρές και σε πολλέςπεριπτώσεις άδικες, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Ανφερθούμε ανεύθυνα κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε όχι μόνο το14ο μισθό, αλλά ούτε καν τον πέμπτο, τον έκτο ή ακόμα και τιςσυντάξεις».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα πρέπει να καταφέρει να δανειστεί με τουςίδιους όρους που δανείζονται όλες οι χώρες της ΕΕ, καθώς σήμερα, όπως υπογράμμισε, για κάθε 5 δισ. ευρώ που δανείζεται η Ελλάδα πληρώνει 750 εκατ. ευρώ περισσότερα από ό,τι η Γερμανία. 

Απαντώντας σεεκείνους που εκφράζουν φόβους ότι η λήψη νέων μέτρων θα βυθίσει τη χώραπεραιτέρω στην ύφεση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «εκείνο που σήμερα απειλεί δεν είναι ηύφεση, αλλά η αδυναμία δανεισμού, η στάση πληρωμών».

Επίσης, αναφέρθηκε στις αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση, καθώς όπως είπε «ως πρωθυπουργός δεν έχω το περιθώριο απλώς να διαπιστώνω το πρόβλημα, να το σχολιάζω ή να το ξορκίζω με παχιά λόγια, πρέπει να προχωρήσω σε κάθε απόφαση για να σώσουμε την οικονομία και την αυτονομία της πατρίδας μας».
Ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα λόγο για «τέλος εποχής στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης».

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησετην προηγούμενη κυβέρνηση για την αναξιοπιστία που χαρακτηρίζει τη χώρα μας σήμερα: «Οι αναλυτές δενπιστεύουν ότι η χώρα μας θα βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της, γιατίαυτό λέγανε και οι κυβερνήσεις των πέντε τελευταίων ετών. Αντί γι΄ αυτό,όμως, οι Ευρωπαίοι βλέπανε πάρτι κολλητών, off shore υπουργών καισκάνδαλα» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην αναξιοπιστία τηςχώρας και τόνισε ότι μόνοι μας πρέπει να βγούμε από το οικονομικόαδιέξοδο που βρισκόμαστε.

Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, τα δύο κόμματα που ζήτησαν την αναβολή της σημερινής συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, την οποία τα ίδια είχαν ζητήσει. Εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποίησε τον όρο γλάστρες μιλώντας για μια διαδικασία στο Κοινοβούλιο, στο ναό της Δημοκρατίας. Πιο σκληρή ήταν η επίθεσή του στη Νέα Δημοκρατία την οποία κατηγόρησε ότι προσπάθησε να αποφύγει τη συζήτηση και με τακτικισμούς αποφεύγει να αναμετρηθεί με το παρελθόν της. Μίλησε για εγκλήματα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως θα περίμενε περισσότερο θάρρος. Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο πως αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του τη σημερινή κρίση τόνισε ότι «εμείς δεν λιποτακτούμε. Εδώ και πέντε μήνες η κυβέρνηση δίνει καθημερινή μάχη παντού, δυστυχώς όχι για το αύριο αλλά για το σήμερα, για τη διάσωση της χώρας».