Skip to main content

Τα… ψάρια του Κυρίζογλου στην ΚΕΔΕ, οι αντιδήμαρχοι του Ζέρβα και η νέα... κρίσιμη συνεδρίαση στο ΑΠΘ

Η... προφητεία του Λάζαρου Κυρίζογλου, τον οποίο είχε αδειάσει η ΝΔ για τα μάτια του Κώστα Μπακογιάννη - Οι έξι της διοίκησης Ζέρβα μένουν εκτός νέου Δημοτικού Συμβουλίου - Οι προκρατήσεις για τη Black Friday

Ήταν Ιούλιος του 2023 όταν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου εκλεγόταν ομόφωνα έως τον Φεβρουάριο του 2024 νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, μετά την υπουργοποίηση του Δημήτρη Παπαστεργίου. Τότε, η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της δεν συνεχάρη απλά τον κ. Κυρίζογλου για την εκλογή του, αλλά έσπευσε με άκομψο πολιτικά τρόπο, στο ίδιο κείμενο, να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη για τις επόμενες εκλογές στην ΚΕΔΕ. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που κόμμα προανήγγειλε την υποψηφιότητα κάποιου για την προεδρία του κορυφαίου οργάνου της Αυτοδιοίκησης, πριν καν γίνουν οι δημοτικές εκλογές. «Πρώτα πιάνεις τα ψάρια και μετά τα τηγανίζεις», σχολίαζε τότε δηκτικά ο κ. Κυρίζογλου. Και να που τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου... Ο κ. Μπακογιάννης, ο εκλεκτός της ΝΔ για πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δεν εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων και επομένως δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αφού για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα πρέπει να είναι εκλεγμένος δήμαρχος. Απανωτά, λοιπόν, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, τα χαστούκια για το κυβερνών κόμμα που με αλαζονικό ύφος είχε προχωρήσει τότε σε εκείνη την ανακοίνωση, η οποία είχε προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια στους κύκλους της Αυτοδιοίκησης. Βέβαια μένει να δούμε εάν ο κ. Κυρίζογλου αποφασίσει και ο ίδιος να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία για την προεδρεία της ΚΕΔΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι αντιδήμαρχοι του Ζέρβα

Η αλλαγή στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης φέρνει τα πάνω κάτω και στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Εκτός από την αλλαγή στη θέση δημάρχου που πλέον από την 1η Ιανουαρίου θα κάθεται ο Στέλιος Αγγελούδης, πολλοί αντιδήμαρχοι και στελέχη της διοίκησης Ζέρβα μένουν εκτός του δημαρχιακού μεγάρου. Μεταξύ των ονομάτων που δεν θα βρίσκονται πλέον στο δημοτικό συμβούλιο από τη νέα χρονιά με την έναρξη της θητείας Αγγελούδη, είναι ο Πέτρος Λεκάκης νυν πρόεδρος του Σώματος, η Μαρία Καραγιάννη, η Ιωάννα Κοσμοπούλου, που το βράδυ της Κυριακής μάλιστα την είδαμε με δάκρυα στα μάτια για την ήττα της παράταξής της, ο Νίκος Ζεϊμπέκης, ο Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, η Στεφανία Τανιμανίδου, ο Δημήτρης Δαγκλής, αλλά και ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.

Η δύσκολη αναμονή στον… προθάλαμο

Ίσως δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, όπως την ακούσαμε από αρκετούς τις τελευταίες ημέρες, αλλά και παλαιότερα, το να αναλαμβάνουν δηλαδή οι νέοι περιφερειάρχες και οι νέοι δήμαρχοι την επομένη της εκλογικής διαδικασίας. Μάλλον, χρησιμότερο θα ήταν τόσο για τις περιφέρειες όσο και για τους δήμους και τη λειτουργία τους. Από την καθημερινότητα των πολιτών και τις συνεδριάσεις των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων μέχρι και -κυρίως- την κατάρτιση και ψήφιση των ετήσιων προϋπολογισμών. Αυτό το stand by που λένε και οι Αμερικανοί, δηλαδή η αναμονή για τρεις μήνες για τους νεοεκλεγέντες μέχρι τον Ιανουάριο που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους ποτέ δεν καταλάβαμε σε τι εξυπηρετεί. Γιατί, μη μας πείτε πως οι χαμένοι θα συνεχίσουν με την ίδια ζέση το έργο τους, στους τρεις μήνες μετά την ήττα στις κάλπες; Άλλο το σηκώνω μανίκια κι άλλο το κατεβάζω στιλό. Γιατί όπως και να το κάνουμε, όπως λέει και το τραγούδι «… με τι καρδιά…», μπορούν να συνεχίσουν; Αφού οι ABBA το είχαν πρωτοπεί από το μακρινό 1980 με το «The winner takes it all», τουτέστιν… ο νικητής τα παίρνει όλα! Οπότε γιατί να κάθεται στον προθάλαμο ο νέος; Άλλωστε και στις εθνικές εκλογές η ανάληψη καθηκόντων είναι άμεση. Ο νικητής την επόμενη πάει στο Μαξίμου, ο χαμένος πάει σπίτι του και οι 300 νέοι βουλευτές πιάνουν αμέσως στασίδι στο Κοινοβούλιο. Ίσως ο νομοθέτης θα πρέπει να το ξαναδεί. Όπως επίσης να δει και την σχετική απόφαση του ΣτΕ που… προσωρινά, εδώ και 12 χρόνια, κρατά αρμοδιότητες της Περιφέρειας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση!

Κρίσιμες ημέρες για το ΑΠΘ

Μέχρι αύριο Τετάρτη έχουν βάλει ως στόχο οι έξι εκλεγμένοι εσωτερικοί του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ να επιλέξουν ποιοι πέντε εξωτερικοί θα το στελεχώσουν, ώστε στο τέλος -κάποια στιγμή- να προκύψει ο νέος πρύτανης του πανεπιστημίου. Πάντως, χθες, Δευτέρα, κανένας από τους 46 -πλέον- εξωτερικούς υποψηφίους δεν κατάφερε να πάρει τα 5/6 των ψήφων των εσωτερικών μελών και έτσι, η πρώτη ψηφοφορία έπεσε στο κενό. Όπως ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Κάποιοι μόνο υποψήφιοι συγκέντρωσαν τα 3/6 των ψήφων. Τώρα, τα βλέμματα στρέφονται στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς θα καθορίσει το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα, αφού απαιτούνται πια τα 4/6 των ψήφων. Η μία σκέψη είναι αν δεν ολοκληρωθεί ούτε σήμερα η ψηφοφορία να πάμε σε νέα και τελική, αύριο Τετάρτη με τους επικρατέστερους της Τρίτης. Η άλλη σκέψη είναι μετά την σημερινή ψηφοφορία να δοθεί μία νέα παράταση λίγων ημερών. Θα καταφέρει, άραγε, η σημερινή συνεδρίαση να ξεκαθαρίσει λίγο τα θολά νερά ή θα πάει η απόφαση στη Σύγκλητο, απογοητεύοντας τα μέλη του Συμβουλίου αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας;  

Οι… προκρατήσεις για τη Black Friday 

Mπορεί η μεγάλη γιορτή των εκπτώσεων, η Black Friday, που υπό κανονικές συνθήκες διαρκεί μια ημέρα, αλλά στην Ελλάδα φτάνει συνήθως την εβδομάδα, ενίοτε και τον μήνα, να πέφτει φέτος στις 24 Νοεμβρίου, ωστόσο έχει αρχίσει, ήδη, να διαφημίζεται από ιστοσελίδες  επιχειρήσεων, αλλά και πλατφόρμες μέσω των οποίων οι καταναλωτές μπορούν να εντοπίσουν τις χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν. Όπως όλα δείχνουν οι συνθήκες του λιανεμπορίου, με την οικονομική ασφυξία λόγω της μειωμένης καταναλωτικής κίνησης να αποτελεί βρόγχο για πολλές επιχειρήσεις, ωθεί σε δράσεις που αποσκοπούν να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των εν δυνάμει αγοραστών. Έτσι σε κάποιες ιστοσελίδες υπάρχει ήδη ημερολόγιο που μέτρα αντίστροφα μέχρι την Black Friday, ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά στις σημαντικές εκπτώσεις, αλλά και στη δυνατότητα… προκρατήσεων. Μάλιστα, στην ομώνυμη ιστοσελίδα Black- Friday.gr υπάρχει ομαδοποίηση προϊόντων, καθώς και άμεση σύνδεση με καταστήματα, στα οποία οι καταναλωτές, όπως αναφέρει, μπορούν να βρουν χαμηλές τιμές. Οι επιχειρήσεις και οι σχετικές πλατφόρμες εύρεσης προϊόντων φαίνεται να έχουν μπει για τα καλά στο πνεύμα της μεγάλης εκπτωτικής ημέρας. Ωστόσο το ζήτημα είναι αν η προσμονή για μια καλή εισπρακτική ημέρα αποτελεί απλά μια ακόμη ελπίδα, η οποία -όπως όλες οι ελπίδες- είναι καταδικασμένη να πεθάνει… τελευταία.