Skip to main content

Τα προβλήματα παραμένουν παρά τον διακορεατικό διάλογο

Οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ Β. και Ν. Κορέας μετά από δύο χρόνια ξαναφέρνουν τη διπλωματία και πάλι στο προσκήνιο, επισημαίνει στην DW ο Π. Κέλνερ

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βόρειας και Νότιας Κορέας συναντήθηκαν χθες στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Ήταν οι πρώτες διακορεατικές συνομιλίες μετά από δύο χρόνια απόλυτης ψυχρότητας. Και μόνο το γεγονός ότι δύο πλευρές επέστρεψαν στο τραπέζι του διαλόγου συνιστά σύμφωνα με πολλούς αναλυτές επιτυχία. Ο Πάτρικ Κέλνερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ασιατικών Μελετών GIGA στο Αμβούργο, μιλώντας στην DW συνόψισε τα αποτελέσματα των χθεσινών 11ωρων συνομιλιών:

«Από τη μία συμφωνήθηκε ότι η Βόρεια Κορέα θα συμμετάσχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιονγκτσάνγκ της Ν. Κορέας. Αυτό αποτελεί εγγύηση για ασφαλείς αγώνες, γεγονός ύψιστης σημασίας για τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση. Επιπλέον συμφωνήθηκε να ξαναρχίσουν οι επανενώσεις οικογενειών που έχουν ανασταλεί εδώ και αρκετά χρόνια. Και θα μπορούσαν να υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο χωρών», τονίζει ο Γερμανός αναλυτής.

Σύμφωνα με τον Πάτρικ Κέλνερ, το σημαντικότερο μήνυμα των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο είναι ότι άρχισαν να συνομιλούν και πάλι, και μάλιστα με πρωτοβουλία της Σεούλ και της Πιονγκγιάνγκ, όπως υπογραμμίζει.

Το αγκάθι των πυρηνικών διατηρείται

Πάντως το αγκάθι του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, για το οποίο δεν δέχεται συζητήσει η Πιονγκγιάνγκ, παραμένει. Όπως παραδέχεται ο διευθυντής του Ινστιτούτου GIGA, «πράγματι το όλο ζήτημα περιπλέκεται σημαντικά εξαιτίας αυτών των περιορισμών. (…) Παρόλα αυτά θα ήταν εφικτή η λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο. Εφικτή είναι και η αύξηση της νοτιοκορεατικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτά θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν τη βάση για συνομιλίες, οι οποίες θα συμπεριλάβουν μετά και τις ΗΠΑ. Αυτές οι συνομιλίες θα μπορούσαν εν συνεχεία να επεκταθούν και στο ευρύτερο πλαίσιο των εξελίξεων που αφορούν τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο».

Ο Γερμανός αναλυτής ομολογεί ότι η επανέναρξη του διαλόγου δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας την κατάσταση, δεδομένου ότι «το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας συνεχίζεται. Ως εκ τούτου οι προκλήσεις σαφώς παραμένουν. Υπάρχουν όμως και θετικά -κυρίως το γεγονός ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται ξανά σε διάλογο και ότι έχει έρθει και πάλι η ώρα της διπλωματίας».

Έστερ Φέλντεν / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle