Skip to main content

Τα πρώτα ονόματα της «κυβέρνησης» Μπουτάρη

Τι θα πρωτοκάνει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και με ποια… «κυβέρνηση»! Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
της Μελίνας Καραπαναγιωτιδου
melkar4@yahoo.gr


 Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr για τις θέσεις κλειδιά του δήμου έχουν «κλειδώσει» τα εξής ονόματα: Παναγιώτης Αβραμόπουλος ως αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ανδρέας Κουράκης για αντιδήμαρχος έργων, αρχιτεκτονικής και οδοποιίας και Χρήστος Μάτης ο οποίος θα έχει τη θέση του προέδρου των δημοτικών μέσων ενημέρωσης.

Όσο για τις προτεραιότητες του νέου δημάρχου; «Η Θεσσαλονίκη θα γίνει κοσμοπολίτισσα» σύμφωνα με όσα είπε προεκλογικά σε δεκάδες συνεντεύξεις του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Όμως τα  έργα θα πρέπει να τα περιμένουμε μετά την πάροδο… ενός χρόνου! Όπως διευκρίνισε τους πρώτους δώδεκα μήνες θα κάνει απογραφή, κοινώς ταμείο, για όσα θα παραλάβει. Θα διενεργήσει εσωτερικό έλεγχο στα οικονομικά και παράλληλα θα εγκαταστήσει ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης εσόδων και εξόδων. Ταυτόχρονα θα θεσμοθετήσει διεύθυνση ανθρωπίνων πόρων για τη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού που ξεπερνά τους 5000 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 1500 ανήκουν στον τομέα της καθαριότητας!

«Δεν θα απολυθεί κανείς, διότι δεν επιτρέπεται», όπως έχει πει και ο ίδιος . Αντίθετα θα αξιοποιηθούν όλοι  κι έτσι η διοίκηση Μπουτάρη, δεν προβλέπεται να κάνει ούτε μια… πρόσληψη, διότι αναγνώρισε προεκλογικά τον ήδη τον τεράστιο αριθμό του προσωπικού.

O νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είναι αποφασισμένος να κάνει ρήξεις, διότι «δεν είναι οπισθοδρομικός όπως οι Παπαγεωργόπουλος και Γκιουλέκας, αλλά προοδευτικός και θα το καταλάβουμε λίαν συντόμως». Όμως δεν προβλέπεται να αλλάξει το ωράριο του. Το 8-10 το πρωί θα παραμείνει δικό του, διότι είναι το μοναδικό δίωρο που χαλαρώνει και μαζεύει τις σκέψεις του. Ξυπνάει στις 7 με 8  από την εποχή των εργοστασίων του. «Αυτές τις δυο ώρες κάνω τη χαρωπή νοικοκυροπούλα, ενοχλούμαι με άλλους γύρω μου, …είναι προσωπικές μου στιγμές, με ή χωρίς μπουρνούζι»

Οι υπόλοιπες ώρες θα είναι δύσκολες και όχι τόσο προσωπικές  για τους… δημότες που θα τολμήσουν να διπλοπαρκάρουν  «Τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα θα τα πυροβολώ, δεν θα τα γράφω απλώς… Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα έχουν …μπαζούκας στα χέρια τους για να «καθαρίζουν» τον τόπο και να διευκολύνουν τον πεζό, ΑΜΕΑ ή μάνα με καροτσάκι». Τα δε πρόστιμα των παραβάσεων αναμένονται να…αυξηθούν μέχρι και να διπλασιάσουν «για να τελειώνει η πλάκα». Για τις λωρίδες λεωφορείων έχει πει ότι μέχρι να γίνει το μετρό (2015 και βάλε) εκτός από τα λεωφορεία θα μπαίνουν και τα ΤΑΧΙ. Μετά ξεχάστε το.  Για τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι ιδιοκτήτες τους! Θα δημιουργηθεί ύστερα από συνεννόηση, εθελοντική…υπηρεσία των ίδιων  που θα κάνει υποδείξεις στους παρανομούντες μέχρι να αναλάβει για τα καλά ο Δήμος και να τους πάρει τις άδειες!

Οι φορτοεκφορτώσεις σε ώρες αιχμής θα αποτελέσουν παρελθόν διότι ο νόμος έχει… ξεχειλώσει σε βάρος όλων. Μια πρώτη κουβέντα έχει κάνει με τους ενδιαφερομένους καθώς και τους ταξιτζήδες και τον ΟΑΣΘ. Η παραχώρηση δωρεάν θέσεων στάθμευσης σε προξενεία, εφημερίδες, κέντρα πολιτισμού κι άλλους φορείς θα επανεξεταστεί για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ανταποδοτικές συμφωνίες. Διαφορετικά  θα πάνε από εκεί που ήρθαν. Ακόμη θα βγάλει από τα συρτάρια τις εκατοντάδες μελέτες για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και της έλλειψης ελεύθερων χώρων. Πχ  θα πεζοδρομήσει περιοχές όχι με άσφαλτο και τσιμέντο αλλά με απλές χρωματιστές κορύνες. 

Mε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη μάλλον έχει περισσότερα κοινά σημεία απ ότι είχε με Παπαγεωργόπουλο, Γκιουλέκα και… Μπόλαρη. Λίγες ώρες πριν την κάλπη δήλωσε ευθέως και ευθαρσώς ότι αναγνωρίζει στον Παναγιώτη ότι τουλάχιστον αγαπά την Θεσσαλονίκη, γεγονός που δεν έχει καταλάβει να κάνει ο Γκιουλέκας αφού ούτε ως βουλευτής κατέθεσε ερωτήσεις για την εκλογική του περιφέρεια, εκτός από μια για τον… ΗΡΑΚΛΗ.

Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα παραχωρήσει τη διαχείριση του δημοτικού κολυμβητηρίου της Αλάνας της Τούμπας στον… ΠΑΟΚ διότι «όλη η περιοχή ΠΑΟΚ είναι. Δεν μπορεί τετρακόσια παιδιά να γυμνάζονται και να  κολυμπάμε σε μια… χαβούζα κάτω από τις εξέδρες», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης θα βοηθήσει στη συντήρηση του γήπεδο της Τούμπας καθώς και στην παραχώρηση παράπλευρων οικοπέδων από το μετοχικό ταμείο του στρατού, προκειμένου να δημιουργηθούν «περισσότερες θέσεις για τον λαό του δικεφάλου που είναι ένα στολίδι για τη Θεσσαλονίκη».

 Το όραμα του για την πόλη είναι να ξεφύγει από τη συντήρηση των τελευταίων 26 χρόνων και να… ξεμάθει από ατσαλάκωτες ηγεσίες. Θέλει να στρέψει το βλέμμα της προς τα Βαλκάνια και τον κόσμο ολόκληρο. Ανάμεσα στα μεγάλα του σχέδια είναι να προσελκύσει τουρίστες από το Ισραήλ και την Τουρκία, λογω της ιδιαίτερης ταυτότητας της Θεσσαλονίκης (με τη μεγάλη ισραηλιτική κοινότητα και τη γενέτειρα του Κεμάλ – Χαραυγή Λαγκάδα και Τουρκικό προξενείο) Όλα αυτά θα γίνουν, όπως είπε πολλές φορές, αν αλλάξουμε ψυχολογία και δούμε τις δυνατότητες και τις ικανότητες μας. «Να συνδέσουμε το Δήμο με τα πανεπιστήμια και το ΤΕΙ, να αναδείξουμε μνημεία και εκκλησίες που λίγοι τα γνωρίζουν και να δώσουμε ζωή στη θάλασσα και στο λιμάνι με μαρίνες, κρουαζιερόπλοια   και κόσμο».