Skip to main content

Τα πρώτα 28 εκατ. ευρώ για έργα αστικής ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη

Στις αρχές Οκτωβρίου εκδίδονται οι προσκλήσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να καταθέσουν 8 δήμοι τις προτάσεις τους για έργα

Με πέντε προσκλήσεις για έργα σε οχτώ δήμους της Θεσσαλονίκης, που εκδίδονται τις επόμενες μέρες, στις αρχές Οκτωβρίου, αρχίζει η υλοποίηση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ήδη οι σχετικές προσκλήσεις έχουν διαβιβαστεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και προβλέπουν παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 28 εκ. ευρώ.

Οι πέντε προσκλήσεις, για τις οποίες οι οχτώ Δήμοι (Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη και Δέλτα) καλούνται να υποβάλουν προτάσεις έργων είναι:

-Αντιπλημμυρική προστασία: συνολικός προϋπολογισμός 3 εκ. ευρώ.

-Δημιουργία – αναβάθμιση πυρήνων πρασίνου επιπέδου πολεοδομικής ενότητας ή και πράσινων διαδρομών: 16 εκ. ευρώ.

-Αναβάθμιση πυρήνων τοπικού αστικού πρασίνου: 4 εκ. ευρώ.

-Έργα για Πράσινα Δώματα και Κάθετους Κήπους: 4 εκ. ευρώ.

-Ανάπτυξη συστήματος ποδηλατοδρόμων: 1 εκ. ευρώ.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με διάθεση συνεργασίας, συλλογικότητας, αλλά και με απόλυτη διαφάνεια, τηρεί τη δέσμευσή της για έναρξη του σημαντικού προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, μέσα στο 2017. Ήδη, τα σχέδια των πρώτων προσκλήσεων είναι έτοιμα, έχουν σταλεί στη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και θα εκδοθούν ως προσκλήσεις τις επόμενες μέρες. Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των φορέων και κυρίως των Δήμων, ώστε το αποτύπωμα του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης να μείνει ανεξίτηλο στην πόλη, με έργα και δράσεις, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Έργα και δράσεις που θα προτείνουν οι ίδιοι οι Δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Υπενθυμίζω ότι υποχρέωσή μας ήταν να διαθέσουμε ποσοστό περίπου 5% των πόρων του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, αλλά επειδή πιστεύουμε πραγματικά στην ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα της περιοχής μας, αποφασίσαμε να διπλασιάσουμε αυτό το ποσοστό και να διαθέσουμε συνολικά για την Κεντρική Μακεδονία πάνω από 105 εκ. ευρώ και μόνο για τη Θεσσαλονίκη 84,5 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης εξάλλου δεν αφορά μόνο σε αστικές αναπλάσεις και υποδομές, αλλά σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας των πολιτών. Με σημαντικές κοινωνικές παρεμβάσεις, αύξηση των χώρων πρασίνου, αποκαταστάσεις χώρων, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, εισαγωγή της καινοτομίας και αποτελεί στο σύνολό του ένα σπουδαίο εργαλείο αντιμετώπισης της φτώχειας και της ανεργίας. Αντιμετωπίζοντας και τις μεγάλες σύγχρονες οικονομικές, κοινωνικές, δημογραφικές, περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις», επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η στρατηγική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη δομείται σε τέσσερις άξονες και οι πέντε προσκλήσεις που συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης αφορούν στον τρίτο άξονα (Θεσσαλονίκη Πράσινη και Ανθεκτική – συνολικά 50,2 εκ. ευρώ), με συγκεκριμένους στόχους:

1.Βιώσιμη διαβίωση στην πόλη.

2.Ανάπτυξη της πόλης μέσω της βελτίωσης του αστικού μικροκλίματος.

3.Βελτίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

4.Ενίσχυσης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

5.Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, «ήδη έχουμε αρχίσει τις απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε το επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει ο νέος κύκλος διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να προετοιμάσουμε τις νέες προσκλήσεις που θα εκδοθούν στις αρχές του 2018. Αρχική μας διάθεση είναι να βγουν οι υπόλοιπες προσκλήσεις του τρίτου άξονα της Στρατηγικής μας, καθώς και να ενεργοποιήσουμε τις δράσεις του δεύτερου άξονα (Θεσσαλονίκη Συνεκτική – συνολικός προϋπολογισμός 13 εκ. ευρώ)».

Ο δεύτερος άξονας έχει ως στόχους:

1.Την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της κρίσης προκειμένου να επιτευχθεί η δημογραφική αναζωογόνησή της πόλης.

2.Την ενσωμάτωση των μειονεκτουσών ομάδων.

3.Την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας.

«Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, γιατί αποδεικνύουμε ότι έχουμε την ικανότητα συντονισμού και την κουλτούρα συνεργασίας ως ο Μητροπολιτικός Φορέας της πόλης μας. Τηρούμε το χρονοδιάγραμμα που θέσαμε με επιτυχία, αφού σε τέσσερις μήνες από την έγκριση θα εκδώσουμε τις πρώτες προσκλήσεις. Τώρα περιμένουμε από τους Δήμους να υποβάλλουν τις προτάσεις τους», επισήμανε η κ. Πατουλίδου.