Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα παιδικά όνειρα βρίσκουν στέγη στο νέο Κέντρο της ΑΡΣΙΣ

Το νέο Κέντρο προορίζεται να καλύψει ανάγκες υποστήριξης για πάνω από 100 ανήλικους καθημερινά, στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Μια νέα στέγη για κάθε παιδικό όνειρο και ελπίδα άνοιξε χθες τις πόρτες τις στην οδό Σπάρτης 9, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Η αυλή της ανακαινισμένης μονοκατοικίας ήταν πλημμυρισμένη από χαμόγελα μανάδων, παιδιών και εφήβων κάθε εθνικότητας, που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του νέου Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ.

Πρόκειται για τη δεύτερη δομή για ανηλίκους που ανοίγει στη Θεσσαλονίκη, μετά από εκείνη στην οδό Πτολεμαίων, που λειτουργεί στο κέντρο της πόλης από το 1998.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. «Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες πρωτοβουλίες, ειδικά από μια οργάνωση όπως η ΑΡΣΙΣ που έχει χρόνια παρουσίας και δράσης στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε στη Voria.gr και πρόσθεσε ότι το Κέντρο θα βοηθήσει πολύ στην ενσωμάτωση των προσφύγων και την ομαλή προσαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο νομικός σύμβουλος της ΑΡΣΙΣ Βαλάντης Παπαθανασίου, το νέο Κέντρο προορίζεται να καλύψει ανάγκες υποστήριξης για πάνω από 100 ανήλικους καθημερινά, στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Μπαίνοντας στον χώρο του Κέντρου, ο επισκέπτης ήδη αισθάνεται άνεση και ασφάλεια. Οι άνθρωποι της ΑΡΣΙΣ είναι εκεί για να προσφέρουν ό,τι χρειάζονται τα παιδιά προσφύγων, Ρομά, απόρων οικογενειών, ευπαθών ομάδων αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον έχει ανάγκη, σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς.

Το Κέντρο θα είναι ανοικτό καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Στις εγκαταστάσεις του θα γίνονται μαθήματα ελληνικής, αγγλικής και σουηδικής γλώσσας. Ακόμη, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια πληροφορικής, σχεδίου, ρομποτικής, κηπουρικής και μαγειρικής, χάρη σε εθελοντές καθηγητές. Στην κουζίνα του Κεντρου μαγειρεύονται ελληνικά, συριακά και κάθε λογής εδέσματα. Επίσης ο χώρος περιλαμβάνει πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα πληροφορικής και τρεις ακόμη ειδικές αίθουσες μάθησης.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές της ΑΡΣΙΣ βοηθούν ανθρώπους στην αναζήτηση εργασίας, καθοδηγώντας τους ή ενίοτε, φέρνοντάς τους και σε επαφή με εργοδότες. Πέρα από τα μαθήματα και τα εργαστήρια, στο Κέντρο διοργανώνονται προβολές ταινιών, κινουμένων σχεδίων, παιχνίδια και άλλες εκδηλώσεις, ενώ παρέχεται νομική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη από εξειδικευμένους επιστήμονες της ΑΡΣΙΣ.

Τέλος, διοργανώνεται και το σεμινάριο Welcome to Europe, που απευθύνεται σε πρόσφυγες και περιλαμβάνει ενημέρωση για τα δικαιώματά τους στην Ευρώπη και το καθεστώς ασύλου.