Skip to main content

Τα παράδοξα του ποδοσφαίρου σε Ελλάδα και Ευρώπη, η αλληλεγγύη των Χριστουγέννων και η θέα από την ταράτσα

Ποιος αθλητικός παράγοντας αντέδρασε πρώτος στα χθεσινά κυβερνητικά μέτρα για την οπαδική βία και τι… ψήνεται στην Ευρώπη. Στο παρά... τέσσερα ο φωτισμός στον δήμο Παύλου Μελά. Τα χριστουγεννιάτικα μπαζάρ ευκαιρία να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και ποια θέα από την ταράτσα μαγεύει τον πλανήτη

Όταν δολοφόνησαν τον Άλκη, η κυβέρνηση έσφιξε για πρώτη φορά το ζωνάρι γύρω από τα κορμιά των χούλιγκαν. Έδειξε ότι θέλει να λύσει το πρόβλημα και αυστηροποίησε τις ποινές για περιστατικά με οπαδική χροιά, ένα μέτρο που ήρθε να προστεθεί στην απαγόρευση μετακινήσεων των φιλάθλων στους εκτός έδρας αγώνες, που ισχύει εδώ και χρόνια. Επιπλέον, ενέτεινε τους ελέγχους στα γήπεδα και έβαλε λουκέτο σε κάποιους οπαδικούς συνδέσμους. Έλυσαν τα μέτρα αυτά το πρόβλημα; Όχι. Εάν το έλυναν, δεν θα μιλάγαμε για… νέα μέτρα επί των μέτρων που ήδη (υποτίθεται ότι) έχουν ληφθεί. Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα. Αυτά προβλέπουν τοποθέτηση καμερών υψηλής ευκρίνειας στις εισόδους των θυρών για την ταυτοποίηση την φιλάθλων που θα εισέρχονται στο γήπεδο. Επιπλέον, χωρίς κόσμο θα διεξάγονται όλοι οι αγώνες έως και τις 12/2/2024, οπότε και θα επανεξεταστεί το ζήτημα. Τα μέτρα είναι και πάλι αποφασιστικά, δραστικά και κατασταλτικά. Τουλάχιστον στη θεωρία. Κινούνται στη σωστή κατεύθυνση; Ίσως ναι. Θα λύσουν το πρόβλημα; Κανείς δεν ξέρει. Όπως και κανείς δεν γνωρίζει έως πότε θα λαμβάνονται μέτρα, τα οποία δεν φαίνεται να εξαλείφουν το πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχουν κοινωνιολόγοι που έχουν αφιερώσει ατέλειωτες εργατοώρες στο φαινόμενο της οπαδικής βίας. «Είναι μόνον θέμα χρόνου να σκοτωθεί ο επόμενος και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί» είχε δηλώσει πριν από περίπου έναν μήνα στη Voria.gr ο ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Πανούσης, στο πλαίσιο σχετικού ρεπορτάζ. Κι εδώ και πέντε ημέρες, ένας άνθρωπος χαροπαλεύει μετά από επίθεση χούλιγκαν. Ο κ. Πανούσης, όπως και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Αθλητισμού στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Παντελής Κωνσταντινάκος, είχαν πει στη Voria.gr ότι τα κατασταλτικά μέτρα είναι αναποτελεσματικά και δεν θα τα επέλεγαν. «Δεν πίστευα ποτέ ότι οι ποινές θα δώσουν οριστική λύση», είχε τονίσει ο Γιάννης Πανούσης που χαρακτήρισε άκαρπο το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών, το οποίο, όπως είχε υπογραμμίσει, καταργεί «την έννοια του ποδοσφαίρου, ενός αμιγώς λαϊκού αθλήματος». Φίλαθλοι και οπαδοί δεν θα... μετακινούνται πλέον ούτε μέχρι τα γήπεδά τους. Για να πούμε πάντως και τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, η διεξαγωγή των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών θα δημιουργήσει σημαντικό πλήγμα στα έσοδα των διοικήσεων τόσο των μεγάλων όσο και των μικρότερων ομάδων. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχικά για ένα δίμηνο ως πίεση στις ΠΑΕ να ασχοληθούν και να λύσουν (;) το πρόβλημα με τους χούλιγκανς.

Και το παράδοξο

Το τελευταίο οπαδικό επεισόδιο με τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού, που ήταν η αφορμή για τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, έγινε σε αγώνα βόλεϊ. Τα μέτρα αφορούν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και ο πρώτος -ίσως και ο μόνος- παράγοντας που τα έχει επικροτήσει και τα έχει χειροκροτήσει δημόσια είναι πρόεδρος Ανώνυμης Εταιρείας και ομάδας μπάσκετ!

Τα θεσμικά… χάλια της ΟΥΕΦΑ

Τα πράγματα όμως δεν είναι θολά μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και στο ευρωπαϊκό. Ή -τέλος πάντων- κάποιος πάει να τα θολώσει. Και αυτός ο κάποιος δεν είναι ο οποιοσδήποτε, αλλά ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν, Σλοβάκος παράγοντας, ο οποίος το 2016 διαδέχθηκε επί της ουσίας τον Μισέλ Πλατινί, ο οποίος παραιτήθηκε εν μέσω σκανδάλων χρηματισμού. Μία από τις πρώτες αλλαγές που πέρασε ο Τσέφεριν ήταν το όριο των τριών θητειών για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Ο ίδιος έχει εκλεγεί πανηγυρικά άλλες δύο φορές (στις πρόσφατες δεν υπήρχε αντίπαλος) γεγονός που σημαίνει ότι το 2027 ολοκληρώνει την παρουσία του στη Νιόν (έδρα της Ουέφα). Ωστόσο στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, μία από τις αλλαγές που προτάθηκαν -δηλαδή που προωθεί ο ίδιος- είναι το να μην περιλαμβάνεται στις τρεις θητείες μία προσωρινή, όπως αυτή που προέκυψε το 2016. Είναι προφανές ότι ο Τσέφεριν θέλει να εξακολουθήσει να ηγείται του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ακόμη και παίζοντας με τους θεσμούς, κάτι σαν τον Πούτιν και τον Ερντογάν, που αλλάζουν τα συντάγματα των χωρών τους κατά το δοκούν. Έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν ο -σαφώς βαλκανικής νοοτροπίας- Τσέφεριν θα τα καταφέρει, διότι η αλήθεια είναι ότι στην ΟΥΕΦΑ υπάρχει και αντιπολίτευση και ισχυρή νομική υπηρεσία.

Το παρά... τέσσερα του Παύλου Μελά  

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» λέει η γνωστή ελληνική παροιμία και ο δήμος Παύλου Μελά φαίνεται πως την ενστερνίζεται ιδιαίτερα. Κι αυτό γιατί αποφάσισε να στολίσει την κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης και να φωταγωγήσει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μόλις... τέσσερις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα! Ο δήμος ανήρτησε σχετική δημοσίευση στο Facebook, η οποία δεν εξέλαβε σε τοπικές σελίδες και τα καλύτερα σχόλια από δημότες της Ηλιούπολης. Είναι άγνωστο αλήθεια γιατί φέτος άργησε τόσο το άναμμα του δέντρου, που τελικά θα χρειαστεί να φωταγωγηθεί στις 20 Δεκεμβρίου. Μάλλον ο δήμαρχος έχει να κλείσει πολλές τελευταίες εκκρεμότητες πριν παραδώσει τη σκυτάλη την 1η Ιανουαρίου και δεν έχει ιδιαίτερο κέφι για φώτα και γιορτές.

Η αλληλεγγύη των Χριστουγέννων

Χριστουγεννιάτικα μπαζάρ διοργανώνουν αυτήν την εβδομάδα πολλά ιδρύματα, σωματεία και φορείς της πόλης για να ενισχύσουν το έργο τους. Η αλήθεια είναι ότι, αν και αυτά τα μπαζάρ φέρνουν συνήθως αρκετά σημαντικά έσοδα, καλύπτουν τις ανάγκες του εκάστοτε φορέα για λίγες εβδομάδες -στην καλύτερη περίπτωση. Καλό είναι φέτος, όσοι μπορούμε και έχουμε την οικονομική ευχέρεια, μαζί με τα χριστουγεννιάτικα δώρα που θα αγοράσουμε για τους αγαπημένους μας, να κάνουμε και μία μικρή χρηματική ή υλική δωρεά στα ιδρύματα της πόλης ή τους φορείς που ξέρουμε, εμπιστευόμαστε και θέλουμε να στηρίξουμε. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά η μεγαλύτερη ένδειξη ανιδιοτέλειας είναι η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο.

Θέα από την ταράτσα

Η θέα από τον 11ο όροφο του roof garden κεντρικού ξενοδοχείου στην Αθήνα μαγευτική. Από τη μια πλευρά ο λόφος του Λυκαβηττού και από την άλλη η Ακρόπολη. Ο επιβλητικός Παρθενώνας, το θαύμα της αρχαιότητας, μαγνητίζει το βλέμμα είτε από κοντά είτε από μεγαλύτερη απόσταση. Είναι κυρίαρχος στην Αττική γη και τίποτα δεν μπορεί να επισκιάσει την αίγλη του. Στέκεται εκεί ανά τους αιώνες για να θυμίζει στον σύγχρονο κόσμο ότι στην Αθήνα γεννήθηκε η αρχή της Δημοκρατίας, πυλώνας στον οποίον στηρίζεται ο δυτικός πολιτισμός. Και όμως από αυτό το κομψοτέχνημα λείπουν κάποια κομμάτια τα οποία απέσπασε ο Λόρδος Έλγιν και τα όποια κρατούνται στο Βρετανικό Μουσείο. Χωρίς αυτά ο Παρθενώνας δεν είναι μίσος ούτε ακτινοβολεί λιγότερο, το μαρτυρούν άλλωστε τα εκατομμύρια των επισκεπτών. Όμως τα μάρμαρα και τα αετώματα που σφυρηλατήθηκαν από τα σπλάχνα της ελληνικής γης από Έλληνες τεχνίτες πρέπει να επιστρέψουν ξανά σε αυτήν. Ο δυτικός κόσμος χρωστά πολλά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και ήρθε η ώρα να του το ανταποδώσει.

Image