Skip to main content

Tα πάντα είναι θέμα... ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο «Τειρεσίας» είναι φανατικός οπαδός της άποψής ότι «τα πάντα είναι θέμα οικονομίας». Κατά την περίφημη ρήση της διακυβέρνησης Κλίντον, που έμεινε στην ιστορία - «it's the economy, stupid». Αν και τώρα τελευταία, ειδικά σε ό,τι αφορά στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θα μπορούσε κανείς να υιοθετήσει την παραλλαγή «τα πάντα είναι θέμα ενέργειας». Και δικαιολογημένα.

Προσέξτε: Στην Κύπρο, η γαλλική Total κάνει πολύ και συστηματική δουλειά. Προ ημερών, στελέχη της συναντήθηκαν στη Λευκωσία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Αυτή τη φορά η ατζέντα τους δεν αφορούσε στην εκμετάλλευση των τριών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6. Άλλη ήταν η είδηση, όπως μαθαίνει ο «Τειρεσίας»: Η Total θέλει να μπει και στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και, συγκεκριμένα, στα φωτοβολταϊκά. Αν πάρει το πράσινο φως, η γαλλική εταιρεία θα εγκαταστήσει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, μαζί με συνεργάτες της, στο νησί, για την κάλυψη ενός σημαντικού ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται εκεί.

Πολύ καλή δουλειά, αλλά ακόμα καλύτερη – πάντα σε ενεργειακό επίπεδο – είναι αυτή που εξελίσσεται στην Κρήτη. Εκεί όπου η αμερικανική ExxonMobil αποφάσισε να παρατείνει τις σεισμικές έρευνες της δεύτερης φάσης έως το τέλος Μαρτίου. Κανονικά θα ολοκληρώνονταν σε τρεις εβδομάδες. Και μπορεί οι Αμερικανοί να μην μιλάνε, αλλά από ελληνικές πηγές μαθαίνουμε πως «όλα δείχνουν ότι "κάτι" βρήκαν νοτιοδυτικά του νησιού». Την ίδια μέρα, που το Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζεται πως ούτε το ίδιο δεν γνωρίζει ακόμα τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πάντως, αν όλα πάνε καλά, οι έρευνες θα ολοκληρωθούν τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα χρειαστεί περίπου ένα εξάμηνο για την αξιολόγηση των δεδομένων κι αμέσως μετά θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις, εκεί προς το τέλος του έτους. Εδώ να θυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο η επίσης αμερικανική Chevron αγόρασε και εξετάζει τα σεισμικά δεδομένα για την περιοχή του Ιονίου. Και κάπως έτσι αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στην Αθήνα η επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών, με πολύ ενδιαφέρουσα ατζέντα, για τις εξελιξεις σε όλη την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, της Τουρκίας και της Λιβύης συμπεριλαμβανομένων. Στην Αίγυπτο, άλλωστε, θα πραγματοποιηθεί φέτος το ετήσιο πετρελαϊκό συνέδριο, το οποίο θα έχει μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς εκεί θα βρίσκονται όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου...

Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω γίνονται υπό το άγρυπνο βλέμμα των Τούρκων. Που επιδιώκουν με κάθε τρόπο και μέσο λόγο στις παραπάνω εξελίξεις. Υπό νέα δεδομένα και προυποθέσεις. Απλά να θυμίσουμε εδώ ότι ο παλιός πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, αποχώρησε στις 15 Ιανουαρίου κι αμέσως ανέλαβε τα καθήκοντα του ο διάδοχος του. Ο τελευταίος θεωρείται εξπέρ στα θέματα θαλάσσιου δικαίου και από πολλούς χαρακτηρίζεται «γεράκι». Είναι ή δεν είναι, θα φανεί στην πράξη.