Skip to main content

Τα ορόσημα της οικονομίας στο πρώτο κρίσιμο δίμηνο

Πολύ κρίσιμο θεωρείται και είναι για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το πρώτο δίμηνο του 2010. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκειά του θα κριθεί εν πολλοίς ολόκληρη η χρονιά που έρχεται. Οι σταθμοί
Πολύ κρίσιμο θεωρείται και είναι για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το πρώτο δίμηνο του 2010. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκειά του θα κριθεί εν πολλοίς ολόκληρη η χρονιά που έρχεται. Οι σταθμοί των επόμενων 60 ημερών, πολλοί. Σημειώστε τους σημαντικότερους:

- Καταρχήν, στις 19 Ιανουαρίου θα πρέπει να παρουσιασθεί στο Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο, το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

- Για να καταρτισθεί, όμως, την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στην χώρα μας πρώτα κλιμάκιο της Κομισιόν, που θα συμμετάσχει στη σύνταξή του και μετά κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο θα δώσει τεχνικές συμβουλές επί φορολογικών θεμάτων.

- Στις 15 Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αμέσως μετά θα πάρει το δρόμο της οριστικοποίησης της τελικής του μορφής.

- Τέλη Φεβρουαρίου υπολογίζεται ότι το νέο φορολογικό θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Στόχος είναι να έχει ψηφισθεί έως τα μέσα Μαρτίου, για να αρχίσει αμέσως μετά να εφαρμόζεται.

- Προς τα τέλη Ιανουαρίου, τέλος, θα γίνει και η πρώτη έκδοση τίτλων του ελληνικού δημοσίου για το 2010. Από το αποτέλεσμά της θα κριθεί εν πολλοίς και των σύνολο των εκδόσεων που θα γίνουν μέσα στην επόμενη χρονιά για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Αυτές θα είναι και οι κρισιμότερες «στάσεις» του διμήνου. Απομένει να δούμε την τελική τους κατάληξη.