Skip to main content

«Φαβορί» η χειρότερη λύση για το όνομα των Σκοπίων

Το διεθνές δίκαιο στην υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού, η στάση της Βουλγαρίας για την ονομασία των Σκοπίων και το κλάμα της Περιστέρας.

Τη σύνθετη ονομασία στην οποία φαίνεται να καταλήγουν Ελλάδα και Σκόπια και εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», αποκαλύπτει σε πρωτοσέλιδό της η σκοπιανή εφημερίδα Βέτσερ. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο, «φαβορί» φαίνεται να είναι η ονομασία: «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Ο Ν. Κοτζιάς βέβαια μίλησε για γεωγραφικό προσδιορισμό πρόθεμα του όρου Μακεδονία. Ο δε Μπουτάρης, την επομένη της φιλοξενίας του στον Ζάεφ, μίλησε για "Νέα Μακεδονία", που πιθανόν να του είπε ο Σλάβος πρωθυπουργός. [Από την στιγμή που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, μπαίνει δυναμίτιδα στα Βαλκάνια. Το δε πρόθεμα "Νέα" είναι το χειρότερο όλων].

«Κάθε 5 του Ιούλη εγώ κλαίω…», δήλωσε η κα Μπαζιάνα. Τις άλλες μέρες; Όταν βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, στο Προεδρικό της Κίνας, στις δεξιώσεις…. Εκεί συγκρατείται, ενώ υποφέρει, και υπομένει την "μπότα των δανειστών"; [Αλήθεια, τον Ρωμαίο αυτοκράτορα που έδωσε το όνομά του στον μήνα, Ιούλη τον λέγανε; Μήπως αν λέμε τον Ιούλιο, Τζούλη, θα είναι διεθνιστικό και πιο "προοδευτικό";]

«Αντιλαμβάνομαι τα πολιτικά προβλήματα που προκαλεί η συγκεκριμένη υπόθεση, στις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν και κανόνες διεθνούς Δικαίου, τους οποίους θα έπρεπε να σέβονται περισσότερο», είπε ο Λυκουρέζος για την υπόθεση του Τούρκου, που τον ξανάκλεισαν στο κελί.

Δεν ξέρω αν το είπε για τους δικαστές ή την κυβέρνηση, αλλά μάλλον τζάμπα κουράζεται. Οι ανθρωποδικαιωματάδες του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθούν δικούς τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Όπως είπε η κα Μπαζιάνα, θαυμάζουν την απονομή δικαιοσύνης από τον Κάστρο, τον Μαδούρο, τον Τσαουσέσκου. Αυτά που λέει ο Λυκουρέζος δεν είναι "προοδευτικές" απόψεις.

Ο πρέσβης της Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες Ντίμιταρ Τσάντσεφ  διευκρίνισε ότι η Βουλγαρία θα αποκαλεί τα Σκόπια ως "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" για το διάστημα των έξι μηνών, που θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει η Nova ΤV των Σκοπίων. «Παρόλο που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βελτιώνονται και οι κυβερνήσεις πραγματοποίησαν κοινές συνεδριάσεις, ο πρέσβης Τσάντσεφ στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι είναι καθήκον του».

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι θα δημιουργηθεί Βάση σε στρατηγικής σημασίας σημείο στη νότια ακτή του Πακιστάν, σε μια θαλάσσια περιοχή όπου η κινεζική παρουσία είναι πλέον εξαιρετικά έντονη. Το σημειώνω, επειδή ίσως αποτελεί εξήγηση, τι έπαθε ο Τραμπ και "θυμήθηκε" ότι το Πακιστάν καλύπτει τους Ταλιμπάν - κάτι που γίνεται όμως, εδώ και χρόνια, αλλά τώρα ενόχλησε τόσο πολύ.

Η παραγωγή βασικών μετάλλων ήταν το αστέρι της κατά τα άλλα μέτριας ανοδικής ανάπτυξης της μεταποίησης το 2017, καθώς αυξήθηκε περισσότερο από 21%, σύμφωνα με τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Πίσω από την αύξηση είναι η ζήτηση για σωλήνες από τον αγωγό ΤΑΡ.

Καλό είναι αυτό, αλλά τρέξτε τώρα, να βρεθεί κι άλλη πηγή, μόλις ολοκληρωθεί το έργο.

Καταγραφή της κατάστασης: Σε 11.528 έφθασε το πλήθος των ρευματοκλοπών που εντοπίσθηκαν το 2016, σχεδόν τετραπλάσιο σε σχέση με το 2011 που ήταν 3.226. Το κόστος της κλαπείσας ενέργειας, υπολογίζεται σε περίπου 80 εκ. ευρώ ετησίως. [Να δεις που σε λίγο θα κλέβουμε πλαστικές σακούλες].