Skip to main content

Τα ομόλογα του μεταξιού που θα... σώσουν την Ελλάδα

Μία πληροφορία που έρχεται από το Πεκίνο και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο του κινεζικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Dagong Global Credit Rating.

Τελικά, η λύση μπορεί να έρθει από εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Προσέξτε: Τις τελευταίες μέρες έχει φτάσει μια πληροφορία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αναφέρει ότι οι Κινέζοι προτίθενται να εκδώσουν ειδικά ομόλογα στήριξης των οικονομιών απ' όπου θα διέρχεται ο «νέος δρόμος του μεταξιού». Ο στόχος είναι κατ' αυτόν τον τρόπο να χρηματοδοτηθούν απαραίτητα έργα υποδομής. Ως γνωστόν, μια από αυτές της χώρες είναι και η Ελλάδα, η οποία, μάλιστα, κατέχει στρατηγική θέση ως προς την υλοποίηση του όλου σχεδιασμού.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η πληροφορία γι' αυτά τα ομόλογα έρχεται από το Πεκίνο και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο του κινεζικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Dagong Global Credit Rating (Dagong), Guan Jianzhong. Ο εν λόγω οίκος, βάσει του σχεδιασμού θα κληθεί να παίξει κομβικό ρόλο στην έκδοση, καθώς θα είναι εκείνος που θα την αναλάβει.

Το κατά πόσον η Αθήνα θα μπορέσει να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου, πάντως, είναι να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, έστω και αν έως τώρα ό,τι προσδοκούσε, ως βοήθεια, από το Πεκίνο, δεν επαληθεύτηκε ποτέ ή σχεδόν πότε στην πράξη. Η λογική είναι απλή: πάντα υπάρχει η πρώτη φορά, που μπορεί να είναι αυτή...