Skip to main content

Τα νερά «πολιορκούν» Έβρο, Θεσσαλία και Καστοριά

Περισσότερα από 200.000 στρέμματα έχουν κατακλυστεί στο νομό Έβρου. Σε 10.000 ανέρχονται τα στρέμματα που έχουν κατακλυστεί από τις έντονες βροχοπτώσεις και τα νερά του Πηνειού στη Θεσσαλία. Εκτεταμέν
Τη στάθμη των υδάτων να ανεβαίνει και να απειλεί τις περιουσίες τους βλέπουν οι κάτοικοι σε Έβρο, Θεσσαλία και Καστοριά, καθώς οι βροχοπτώσεις και το λιώσιμο των πάγων έχουν προκαλέσει την υπερχείλιση του Έβρου, του Πηνειού και της λίμνης της Καστοριάς.

Αναλυτικότερα, σε κατάσταση συναγερμού βρισκόταν, κατά τη διάρκεια της νύχτας , ο νομός Έβρου, καθώς τα νερά είχαν κατακλύσει περισσότερα από 200.000 στρέμματα, εκ των οποίων, τα 75.000 στρέμματα ήταν αγροτικές καλλιέργειες. Σε περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ αποτιμά τις ζημιές ο ΕΛΓΑ.

Μέχρι στιγμής τις εστίες τους έχουν εγκαταλείψει οι κάτοικοι από τα χωριά Μάνδρα, Λάβαρα, Πραγγί και Πόρος.

Ζημιές στην Καστοριά

Εκτεταμένες ζημιές σε παραλίμνιους οικισμούς και καλλιέργειες, έχουν προκαλέσει οι δυνατές βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες που καταγράφονται καθημερινά και στην πόλη και στα περίχωρα της Καστοριάς. Ήδη στους οικισμούς Μαυροχώρι, Πολυκάρπη και Δισπηλιό οι μηλοκαλλιεργητές έχουν υποστεί καταστροφές.

Μάλιστα, κατά διαστήματα διακόπτεται μέχρι και η κίνηση των οχημάτων στην κεντρική λεωφόρο της πόλης και σε σημεία όπου λόγω κακοτεχνιών καταγράφονται σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης, Ιωάννη Τσαμίση, το μοναδικό διαθέσιμο κανάλι που υπάρχει για να διοχετεύει τα νερά της λίμνης αδυνατεί να διαχειριστεί τις ποσότητες των υδάτων και γι΄αυτό η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Πλημμύρισαν 10.000 στρέμματα στη Θεσσαλία

Εξάλλου, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στη Θεσσαλία από την υπερχείλιση του Πηνειού. Σε 10.000 ανέρχονται τα στρέμματα που έχουν κατακλυστεί από τις έντονες βροχοπτώσεις και τα νερά του ποταμού τις τελευταίες μέρες στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας, Τρικάλων.

Όπως αναφέρουν τοπικοί φορείς, από τα 10.000 στρέμματα τα 3.000 είναι με σιτηρά και τα 500 με μηδική ενώ τα υπόλοιπα είναι ακαλλιέργητα. Τις πλημμυρισμένες εκτάσεις επισκέφθηκε ήδη κλιμάκιο γεωπόνων της νομαρχίας Τρικάλων ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η επίσκεψη στην περιοχή και γεωπόνων του ΕΛΓΑ προκειμένου να προσδιορισθεί το μέγεθος της ζημιάς στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από το οποίο θα εξαρτηθεί και το ύψος των αποζημιώσεων, που θα πάρουν στη συνέχεια οι πληγέντες παραγωγοί.

Τέλος, κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο της Πρέβεζας και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μάλιστα σε επιφυλακή βρίσκονται οι τοπικές αρχές, καθώς οι κατολισθήσεις απειλούν το δημοτικό διαμέρισμα Μυρσίνη.