Skip to main content

Νέου τύπου περίπτερα σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Οι διευθύνσεις του κεντρικού δήμου επεξεργάζονται σχέδιο για το νοικοκύρεμα των περιπτέρων και την απελευθέρωση κοινόχρηστου χώρου

Στο σχεδιασμό περίπτερων νέου τύπου προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης με στόχο το νοικοκύρεμα τους και την απελευθέρωση κοινόχρηστου χώρου.

Σήμερα, τα περίπτερα είτε είναι παλιού τύπου και έχουν μικρές διαστάσεις, είτε καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο με τις πρόσθετες συσκευές, δημιουργώντας ζητήματα παραβατικότητας.  

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, πρόκειται για έναν νέου τύπου περίπτερο, το οποίο θα είναι μεγαλύτερο και όταν θα είναι κλειστό και θα κατεβαίνουν τα στόρια, θα περιλαμβάνονται μέσα στο κουβούκλιο (συγκεκριμένο περίγραμμα), όλα τα εμπορεύματα και αντικείμενα, όπως ψυγεία και σταντ.

Αυτός ο νέος τύπος περιπτέρων σχεδιάζεται να τοποθετηθεί σε ορισμένα σημεία της πόλης, ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα τόσο αισθητικό όσο και ελεύθερης πρόσβασης των πεζών.

Ήδη, οι υπηρεσίες του δήμου προχώρησαν, το προηγούμενο διάστημα, σε κατόπτευση του δημόσιου χώρου, ώστε να καταγραφούν τα σημεία εκείνα που θα μπορούν να τοποθετηθούν περίπτερα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, δεν θα επιτραπούν περίπτερα σε πεζοδρόμια όπου είναι στενά και όπου υπάρχουν τέτοιες θέσεις θα καταργηθούν. «Όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, θα τον παρουσιάσουμε στους περιπτερούχους», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Από την πλευρά του, η Ένωση Καπνοπωλών, Ψιλικών & Περιπτέρων Μακεδονίας αναμένει αυτόν τον σχεδιασμό, ενώ ήδη έχει καταθέσει τις προτάσεις της στις αρμόδιες υπηρεσίες του κεντρικού δήμου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Ιακώβου, είναι έτοιμοι οι περιπτερούχοι να μεταφέρουν στον δήμο την τεχνογνωσία τους για να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός. «Υπάρχει η θέληση να βρεθεί ο κοινός στόχος, ώστε να υπάρξει ανασυγκρότηση στον κλάδο», σημείωσε ο κ. Ιακώβου.

Αποξηλώσεις και μετακινήσεις περιπτέρων

Στο συνολικό σχεδιασμό που προωθεί η δημοτική αρχή εντάσσονται και οι αποξηλώσεις περιπτέρων που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια υπό την Διεύθυνση Επιχειρηματικότητας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για περίπτερα, που είναι κλειστά και είτε δεν υπάρχει ιδιοκτήτης, είτε ενοικιαστής. Από τα μέσα του 2013 έως και σήμερα, έχουν αποξηλωθεί περισσότερα από 260 περίπτερα τα οποία είτε ήταν εγκαταλελειμμένα είτε αποτελούσαν εστίες μόλυνσης.

Παράλληλα, υπάρχει και ορισμένα άλλα περίπτερα τα οποία εμποδίζουν την ελεύθερη προσβασιμότητα. Σε αυτά προτείνονται άλλες εναλλακτικές θέσεις για να μεταφερθούν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα περίπτερα που βρίσκονται στη συμβολή Αριστοτέλους και Τσιμισκή, τα οποία αναμένεται δικαστική απόφαση (μετά την προσφυγή των ιδιοκτητών) για τη μετακίνησή τους.

Σήμερα στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης λειτουργούν περίπου 280 περίπτερα (από 560 το 2013), τις άδειες των οποίων κατέχουν ως  επί το πλείστον άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών, ανάπηροι ή θύματα πολέμου, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι κλπ.



Το τμήμα ελεγκτών και τα πρόστιμα 

Σε τακτά χρονικά διαστήματα το τμήμα ελεγκτών του δήμου Θεσσαλονίκης διενεργεί ελέγχους στα περίπτερα, τόσο για το δημόσιο χώρο που καταλαμβάνουν όσο και τις διαφημίσεις στις τέντες τους. Όταν υπάρχει καταγγελία, οι έλεγχοι αυτοί, διενεργούνται άμεσα. «Όταν υπάρχουν υπερβάσεις, επιβάλλονται πρόστιμα, τα οποία είναι ανάλογα με το χώρο που καταλαμβάνει και τη ζώνη που βρίσκεται το περίπτερο», εξηγεί η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου, σύμφωνα με την οποία οι περιπτερούχοι δικαιούνται να έχουν δύο ψυγεία (μικρό και μεγάλο), ένα ψυγείο παγωτού και δύο σταντ.  

Η κ. Αγγελίδου εκτιμά ότι δεν υπάρχει, πάντως, μεγάλη παραβατικότητα στο χώρο των περιπτέρων. Το προηγούμενο διάστημα, το αρμόδιο τμήμα διενήργησε ελέγχους στον άξονα της Αριστοτέλους, όπου δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Αντίθετα σε άλλα σημεία της πόλης εντοπίστηκε παραβατικότητα, όπου και επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα.

Ο πόλεμος της διαφήμισης

Αναφορικά με την υπαίθρια διαφήμιση, σημείωσε ότι επιτρέπεται στην τέντα και στο “καπέλο” του περιπτέρου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στις τέσσερις πλευρές. «Γι΄ αυτή τη διαφήμιση εμείς πληρωνόμαστε με το τέλος διαφήμισης, πέρα από το τέλος του περιπτέρου και του κοινόχρηστου χώρου», υπογράμμισε η αντιδήμαρχος.  

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών & Περιπτέρων Μακεδονίας Κώστα Ιακώβου ξεκαθαρίζει ότι τα περιπτερούχοι δεν είναι λαθρέμποροι αλλά επαγγελματίες που προσπαθούν να επιβιώσουν με όλους τους φόρους και το παρεμπόριο που υπάρχει. «Θέλουμε να δούμε εάν δείχνουν κάποιοι τον ίδιο ζήλο με το παρεμπόριο, όπως με αυτό που δείχνουν για τα περίπτερα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ διαφημιστικών εταιρειών στην οποία εμπλέκουν και τον δήμο, με θύματα, όμως, τους περιπτερούχους. Εξηγεί ότι η διαφήμιση όντως πρέπει να μπει σε ένα πλαίσιο. Ωστόσο, διερωτάται γιατί ο δήμος δεν έχει προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες και αφήνει το ζήτημα να μεγαλώνει. «Δεν φταίει ο περιπτεράς για τις υπερβολές στη διαφήμιση στις τέντες», ξεκαθαρίζει.



Από την πλευρά του ο δικηγόρος της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Πέτρος Σαμαράς σημειώνει ότι «το περίπτερο τα τελευταία έτη έχει δεχτεί τεράστια πολεμική και μεγάλη πίεση κυρίως λόγω της μείωσης των ποσοστών κερδοφορίας στα καπνικά προϊόντα».

Αναφερόμενος στις διαφημίσεις στις τέντες των περιπτέρων και τη διάστασή τους ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία από την πλευρά των περιπτερούχων και πως υπάρχει «πόλεμος» μεταξύ των διαφημιστικών εταιρειών. «Οι ελάχιστες διαφημιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αποτελούν ίσως την τελευταία ελπίδα για την διατήρηση των περιπτέρων στην Ελλάδα».

«Χάριν στη διαφήμιση, διατηρούνται οι τέντες των περιπτέρων καθαρές και φωτιζόμενες, χάριν της διαφήμισης, αντικαθίστανται έστω και λίγα πλέον περίπτερα, από τα ξύλινα παλαιού τύπου με νέα σύγχρονα και καθαρά. Οι ίδιες διαφημιστικές καταβάλλουν δημοτικά τέλη στους Δήμους, καταβάλλουν μίσθωμα στους δικαιούχους των περιπτέρων, που στην πλειοψηφία τους είναι χαμηλοσυνταξιούχοι των τετρακοσίων ευρώ, καταβάλλουν μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος των περιπτέρων», υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά της, πάντως, η δημοτική αρχή, σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται, ξεκαθαρίζει ότι δεν αντιμετωπίζει τα περίπτερα ως εχθρούς.