Skip to main content

Τα νεότερα από το μέτωπο της Νέας Δημοκρατίας και την εκλογή προέδρου

Τα επιτελεία των "δελφίνων" και όλων των εν δυνάμει υποψηφίων πήραν, κυριολεκτικά, φωτιά, μετά την ανακοίνωση Μειμαράκη για εκλογή νέου προέδρου.

Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, που προκάλεσε η ανακοίνωση του Βαγγέλη Μειμαράκη ότι ενεργοποιεί τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, τα επιτελεία των «δελφίνων» και όλων των εν δυνάμει υποψηφίων πήραν, κυριολεκτικά, φωτιά.

Και μπορεί ο ίδιος να δήλωσε ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία, ωστόσο τα πάντα αναφορικά με την επόμενη μέρα στη ΝΔ θεωρούνται «κινούμενη άμμος».

Η απόφαση του κ. Μεϊμαράκη μόνο ειλημμένη δεν θεωρείται, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ, μόλις αφιχθεί από τις Βρυξέλλες, θα έχει σύσκεψη για το ζήτημα με το στενό του επιτελείο.

Μάλιστα, ο ίδιος αναμένεται να κοινοποιήσει την τελική του απόφαση τις επόμενες ημέρες, και έπειτα από τις συναντήσεις του με τους πρώην προέδρους του κόμματος, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Εξάλλου, η σχέση εμπιστοσύνης με τον κ. Καραμανλή και η επιλογή Σαμαρά να επιστρατεύσει εκείνον τον περασμένο Ιούλιο για την κομματική ηγεσία, είναι δύο στοιχεία που από αρκετούς στο γαλάζιο στερέωμα εκτιμάται ότι θα παίξουν τον ρόλο τους όχι μόνο για την απόφαση Μεϊμαράκη, αλλά και για την εξέλιξη που θα έχει μια υποψηφιότητά του.

Η παρότρυνση, άλλωστε, από «Καραμανλικούς» υπέρ μιας υποψηφιότητας του απερχόμενου προέδρου μπορεί κάλλιστα να αποκωδικοποιηθεί και ως προαναγγελία της υποψηφιότητας.

H απόφαση του Β. Μεϊμαράκη για το εάν θα διεκδικήσει την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας θα καθορίσει και το εύρος της λίστας των υποψηφίων.

Εάν ο κ. Μεϊμαράκης επιλέξει να απέχει από τη διεκδίκηση, το πεδίο γίνεται εύφορο για τον Νίκο Δένδια, ο οποίος προσδοκά στήριξη από την πτέρυγα των «Καραμανλικών». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, βέβαια, την εσωκομματική κατάσταση θα «ζυγίσουν» και άλλοι βουλευτές, φρέσκιας γενιάς, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη ή ο Βασίλης Κικίλιας.

Από την άλλη, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η γνωστοποίηση των προθέσεων του Μάκη Βορίδη.