Skip to main content

Πέντε μεταπτυχιακά προγράμματα από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Δυναμικά μπαίνει στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση το Perrotis College με την έναρξη δύο αγγλόφωνων προγραμμάτων από τον Σεπτέμβριο.

Τους πρώτους του μεταπτυχιακούς φοιτητές θα υποδεχθεί τον Σεπτέμβριο το Perrotis College της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, το οποίο μπαίνει δυναμικά στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση.

Το εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει σχεδιάσει πέντε νέα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα που επικεντρώνονται σε όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα και στόχο έχουν την απόκτηση κατάλληλων και εξειδικευμένων γνώσεων, την εφαρμοσμένη έρευνα και τη σύνδεση με την αγορά.

Το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, θα λειτουργήσουν τα δύο πρώτα διετή προγράμματα με αντικείμενο σπουδών την τεχνολογία τροφίμων και τη δημιουργία νέων προϊόντων (New Food Product and Business Development) καθώς και την προώθηση και το marketing στο πεδίο του αγροδιατροφικού τομέα (Marketing for the Agro - Food Sector).

Τα προγράμματα θα έχουν ευέλικτο χαρακτήρα, καθώς απευθύνονται και σε εργαζόμενους, ενώ θα μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του κάθε φοιτητή ξεχωριστά.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Perrotis College, Πάνος Κανέλλης, τόνισε ότι αρχή των νέων προγραμμάτων θα είναι η προσφορά υψηλής ποιότητας και αξίας εκπαίδευσης με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων αλλά και με σκοπό οι απόφοιτοι να είναι σε θέση να προτείνουν λύσεις για τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία πια, όπως η κλιματική αλλαγή.

Το Perrotis College κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να προμηθευτεί τον κατάλληλο για ερευνητικούς σκοπούς εξοπλισμό και να ετοιμάσει τις υποδομές, ώστε πλέον να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Κατά τον πρόεδρο της Μεταπτυχιακής Σχολής του Perrotis College Δρ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, η εισαγωγή των νέων αυτών προγραμμάτων ήταν απαραίτητη καθώς οι εξελίξεις στον αγροδιατροφικό τομέα, όπως η ρομποτική αλλά και η εξέλιξη της βιοπληροφορικής, είναι ραγδαίες.. Κατά τον ίδιο, η γεωργία, τομέας στον οποίο η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, μπορεί να δώσει ευκαιρίες για μια γρήγορη ανάπτυξη που τόση ανάγκη έχει η χώρα μας ενώ η δημιουργία ανάλογων μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου brain drain.

«Πουθενά δεν υπάρχει πιο γόνιμο έδαφος για να ρίξει κανείς τους μεταπτυχιακούς αυτούς σπόρους από αυτόν της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής» τόνισε ο κ.Τσαυτάρης αναφερόμενος στην ιστορία και την εξειδίκευση της σχολής στον τομέα της γεωργίας, προσθέτοντας ότι τα νέα προγράμματα θα δώσουν βάση σε νέες τάσεις του τομέα καθώς και στην ολιστική εκπαιδευτική προσέγγιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι των δύο νέων τμημάτων, κ. Παπαδόπουλος και Αδαμίδης, τα μαθήματα των προγραμμάτων σχεδιάστηκαν έπειτα από έρευνα αγοράς που έγινε από τη σχολή για το τι χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα.

«Από την έρευνα αγοράς μας εντοπίσαμε ότι οι εργοδότες ζητούν α. ανθρώπους μπαλαντέρ που να μπορούν να ελίσσονται και να βοηθούν την επιχείρηση σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, β. ανθρώπους που να είναι σε θέση να επικοινωνούν διατμηματικά και κατά μήκος της ιεραρχίας και γ. ανθρώπους που να τους είναι χρήσιμοι γρήγορα» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του προγράμματος Marketing for the Agro - Food Sector.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του προγράμματος είναι οι απόφοιτοι του να είναι αποδοτικοί στο μέτρο των ικανοτήτων τους μετά από ένα χρόνο απασχόλησης σε μια εταιρεία, όταν ο μέσος όρος είναι τα δύο χρόνια.

Το πρόγραμμα θα είναι ευέλικτο ώστε να επιτρέπει διαφορετικές εξειδικεύσεις ενώ κάποια από τα μαθήματα θα αφορούν στη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, την ανάπτυξη τόσο ηγετικών όσο και ομαδικών δεξιοτήτων και τη διαχείριση αλλαγών ενώ στο ακαδημαϊκό ημερολόγιο θα περιλαμβάνονται εργαστηριακά μαθήματα αλλά και διαλέξεις από επαγγελματίες του χώρου.

Στο ίδιο πνεύμα, το πρόγραμμα New Food Product and Business Development θα περιλαμβάνει επίσης μαθήματα διαχείρισης κρίσεων αλλά και πιο εξειδικευμένα μαθήματα όπως η μελέτη πάνω στη συσκευασία προϊόντων ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος θα κληθούν να δημιουργήσουν το δικό τους προϊόν.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του προγράμματος, Τρύφων Αδαμίδης, το πρόγραμμα θα είναι «client specific», το οποίο σημαίνει ότι αν κάποιος φοιτητής επιδιώκει να εντρυφήσει στη δημιουργία ενός καινούριου, δικού του προϊόντος ή στο αντικείμενο της επιχείρησης που εργάζεται ήδη τα μαθήματα θα προσαρμοστούν στις ανάγκες του.

Και τα δύο προγράμματα είναι αρκετά ευέλικτα με τη διεξαγωγή μαθημάτων απογεύματα και Σαββατοκύριακα ώστε να είναι εύκολο να τα παρακολουθήσουν και εργαζόμενοι. Θα αποτελούνται από τέσσερα εξάμηνα, όπου το τελευταίο θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας.

Στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο, οι φοιτητές θα εξεταστούν σε πέντε μαθήματα ενώ το τρίτο εξάμηνο θα αφορά στην έρευνα. Μάλιστα τα μαθήματα του α’ εξαμήνου θα είναι κοινά για τα δύο τμήματα.

Οι φοιτητές θα έχουν την ελευθερία να επιλέγουν μαθήματα και από τα δύο προγράμματα ώστε στο τέλος το μεταπτυχιακό τους πρόγραμμα να είναι κομμένο και ραμμένο στις προσωπικές τους ανάγκες και αναζητήσεις.

Στα προγράμματα μπορούν να αιτηθούν άτομα που κατέχουν προπτυχιακό τίτλο σπουδών, ενώ το κόστος ενδεικτικά για ένα διετές πρόγραμμα ερευνητικού χαρακτήρα θα είναι της τάξης των 10.000 ευρώ και για ένα πρόγραμμα τριών εξαμήνων θεωρητικού χαρακτήρα θα κυμαίνεται στα 8.000 ευρώ. Για άριστους φοιτητές ωστόσο που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα θα υπάρχει η δυνατότητα προσφοράς υποτροφιών.