Skip to main content

Τα μωρά στη Γαλλία «κλαίνε στα γαλλικά»

Έρευνα καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Βούρτσμπουργκ δείχνει ότι τα μωρά «κλαίνε στη μητρική τους γλώσσα»
Το κλάμα των νεογέννητων είναι πρόβα για τις πρώτες τους λέξεις, υποστηρίζουν Γερμανοί συμπεριφορικοί ψυχολόγοι. Διαπίστωσαν ότι το κλάμα των μωρών στη Γερμανία ακολουθεί τα ηχητικά μοτίβα της γερμανικής γλώσσας, ενώ τα μωρά στη Γαλλία μοιάζουν να κλαίνε στα γαλλικά.

«Πιστεύω ότι η μελωδία του κλάματος των νεογνών είναι στην πραγματικότητα η αρχή της ανάπτυξης της γλώσσας» δηλώνει η Δρ Καθλίν Βέρμκε του Πανεπιστημίου του Βούρτσμπουργκ, η οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα των πειραμάτων της στην επιθεώρηση Current Biology.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανθρώπινη ακοή λειτουργεί στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης και μπορεί να αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας. Ήδη από τον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση, τα μωρά φαίνεται να προτιμούν τη φωνή της μαμάς από άλλες ανθρώπινες φωνές, και από τους τέσσερις μήνες αρχίζουν να ψελλίζουν ήχους στη μητρική τους γλώσσα.

Η Δρ Βέρμκε υποψιαζόταν ότι ο πειραματισμός βρεφών με τη μητρική τους γλώσσα ξεκινά ακόμα νωρίτερα. Προκειμένου να εξετάσει αυτή την υπόθεση, ανάλυσε ψηφιακές ηχογραφήσεις με το κλάμα 30 μωρών στη Γαλλία και άλλων 30 στη Γερμανία, όλα τους 2 με 5 ημερών.

Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του Science, οι ερευνητές ανέλυσαν τις ισοϋψείς καμπύλες των ήχων, δηλαδή της αυξομειώσεις στη συχνότητα των ήχων.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι το κλάμα των μωρών στη Γαλλία ακολουθεί το μοτίβο της αυξανόμενης συχνότητας που χαρακτηρίζει τη γαλλική γλώσσα, ενώ οι φωνές των νεογνών στη Γερμανία ακολουθεί την φθίνουσα καμπύλη που χαρακτηρίζει τα γερμανικά.

«Τα νεογνά πιθανότατα ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να μιμηθούν τη συμπεριφορά της μητέρας τους προκειμένου να την προσελκύσουν και επομένως να ενισχύσουν το συναισθηματικό δεσμό» γράφει η ομάδα της Δρ Βέρμκε.

Η ερευνήτρια σκοπεύει τώρα να επιβεβαιώσει τα συμπεράσματά τους με μωρά άλλων χωρών, όπως της Κίνας και της Γαλλίας, αλλά και σε μωρά που γεννιούνται με κώφωση.