Skip to main content

Τα media στον Μεταξένιο Δρόμο της επιχειρηματικής συνεργασίας

Μία μεγάλη πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, για τη συνεργασία μεταξύ Πρακτορείων Ειδήσεων που βρίσκονται στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού.

O Nέος Δρόμος του Μεταξιού ανοίγει και νέους δρόμους συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων και media και των επισήμων Πρακτορείων Ειδήσεων σε μία τεράστια κοινότητα 2,5 δισεκατομμυρίων κατοίκων, αλλά ανοίγει και νέους δρόμους επιχειρηματικής συνεργασίας στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Σε αυτή την πλευρά της συνεργασίας αναφέρθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου ¨New Silk Road¨που διοργανώνει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο Υπουργός, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον, στο πλαίσιο των κινήτρων που δίνει ο νόμος 4487/2017, για την προσέλκυση επενδύσεων και  συνεργασίες για παραγωγές στο χώρο των οπτικοακουστικών μέσων.

Τόσο το ΑΠΕ, όσο και η ΕΡΤ, φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο , έχουν ήδη δώσει έμφαση σε συμπαραγωγές με κινεζικά media, προωθώντας την ελληνοσινική προσέγγιση στο πλαίσιο του μεγάλου σχεδίου One Belt, One Road. Πρώτο χειροπιαστό βήμα ήταν η πρώτη συμπαραγωγή των ΕΡΤ και CCTV1 το 2016, ενώ μία ακόμη κοινή παραγωγή θα γίνει φέτος στη Ρόδο.


Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με την ομιλία του προέδρου του ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Μιχάλη Ψύλου, που αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία πρόσκλησης στη Θεσσλονίκη εκπροσώπων από 20 και πλέον Πρακτορεία Ειδήσεων από τις χώρες που διατρέχει ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού, μία κινεζική πρωτοβουλία που θέτει νέες προκλήσεις συνεργασίας μεταξύ των Πρακτορείων Ειδήσεων που μεταδίδουν και διαχέουν το 80% των ειδήσεων στο παγκόσμιο κοινό.

Η ¨αναμετάδοση¨ των μηνυμάτων του ελληνικού τουρισμού είναι κάτι που επιδιώκει και το υπουργείο Τουρισμού όπως τόνισε στο χαιρετισμό της η υπουργος κ. Έλενα Τουρισμού.

Η κ. Κουντουρά προέβλεψε ότι το 2017 οι τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα θα προσεγγίσουν τα 30 εκατομμύρια, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο και θέτοντας νέες προκλήσεις που κυρίως εντοπίζονται στο θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό και στην τουριστική περίοδο των 365 ημερών.

Την σημασία των συνεργασιών σε μία εποχή μεγάλων ανακατάξεων υπογράμμισε και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ την διοργάνωση τίμησε και με την παρουσία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης που τόνισε τη σημασία της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ χωρών που εργάζονται για τη Δημοκρατία.

Την πρωτοβουλία του ΑΠΕ- ΜΠΕ εξήρε ο αντιπρόεδρος του κινεζικού Πρακτορείου , του Xinhua News Agency, κ. Zhang Sutang τονίζοντας την σημασία των συνεργασιών μεταξύ των MME ενώ κάλεσε και Πρακτορεία Ειδήσεων από άλλες χώρες να συνεργαστούν με την οικονομική πλατφόρμα του Xinhua, την ΧinhuaSilkRoad.

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου, την σημασία της ταχείας και αξιόπιστης διάδοσης των ειδήσεων τόνισαν από πλευράς επιχειρηματικών ομίλων ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Cenergy Holdings κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος όπως και ο CEO της Euromedica κ. Σπυρίδων Κοτρώτσος.