Skip to main content

ΜΑΤ κατά δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη, η επανάκαμψη Σπυράκη και η εμπορική ερημιά στις Συκιές

Τρεις επιθέσεις των ΜΑΤ κατά δημοσιογράφων κατεγράφησαν στις εκδηλώσεις μνήμης για τα Τέμπη στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τετάρτη - Η επιστροφή των Φίλων του Αγίου Όρους και ο Τζο Ντασέν που τραγουδάει στη ΔΕΘ

Καλημέρα σας!

Καλό μήνα!

Στις πορείες και τα υπόλοιπα δρώμενα στη Θεσσαλονίκη για το δυστύχημα με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, ακριβώς έναν χρόνο μετά από το τραγικό συμβάν, η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη. Ως γνωστόν στις προχθεσινές πορείες έγιναν ξανά επεισόδια, σχεδόν όλα νωρίς το μεσημέρι. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τον σταθμό του ΟΣΕ και επεκτάθηκαν μέσω της Μοναστηρίου και της Εγνατίας μέχρι και την Καμάρα και την οδό Εθνικής Αμύνης. Η αστυνομία προσήγαγε τέσσερις, συνέλαβε τρεις, ενώ στις απογευματινές κινητοποιήσεις η ένταση υποχώρησε. Ωστόσο, τα μεσημεριανά επεισόδια σημάδεψαν τρεις επιθέσεις των ΜΑΤ σε νεαρούς δημοσιογράφους. Ο ένας, ανταποκριτής ιστοσελίδας με έδρα την Αθήνα, δέχθηκε χτύπημα και δακρυγόνο. Ο δεύτερος, ρεπόρτερ τοπικού δημοσιογραφικού μέσου, δέχθηκε κλοτσιά και η τρίτη, επίσης δημοσιογράφος σε τοπικό ΜΜΕ, δέχτηκε δακρυγόνο στο πρόσωπο. «Επί πολλά λεπτά καθόμουν κάτω, δεν έβλεπα και πάλι καλά που με βοήθησαν να σηκωθώ διαδηλωτές», είπε σχετικά. Πρόκειται για τραγική και επικίνδυνη συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων των ΜΑΤ έναντι εργαζομένων που έγραψαν -και γράφουν καθημερινά- πολλά χιλιόμετρα για να καλύψουν και να μεταδώσουν τα γεγονότα. Κρατώντας ένα κινητό στο χέρι, σημειώνοντας ή βιντεοσκοπώντας όσα συμβαίνουν.

Επανακάμπτει η Μαρία Σπυράκη

Επανακάμπτει -κατά κάποιον τρόπο, αφού δεν έφυγε ποτέ- στα δημόσια πράγματα της Θεσσαλονίκης η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Σπυράκη. Οργανώνει σήμερα το βράδυ, μετά τις 8, στο ξενοδοχείο Monasty, μια χαλαρή συνάντηση για μια φιλική συζήτηση «για την Ευρώπη, για την πατρίδα και την πόλη μας», όπως λέει χαρακτηριστικά στην πρόσκληση. Με εμπειρία δέκα χρόνων στο Ευρωκοινοβούλιο και ενασχολούμενη με σημαντικά -όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη βαριά- θέματα, όπως είναι η ενέργεια, η Μ. Σπυράκη δεν γνωρίζει απλώς τα ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά έχει τεκμηριωμένη άποψη, κάτι που δεν είναι και τόσο σύνηθες ανάμεσα στους Έλληνες πολιτικούς, που… ειδικεύονται στην εγχώρια θεματολογία.    

Πράσινες λύσεις για τις επιχειρήσεις

Μια πολύ επίκαιρη εκδήλωση οργανώνει στις 8 Μαρτίου σε ξενοδοχείο η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ενέργειας Esco Partners. Στελέχη επιχειρήσεων με κάθε είδους παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν λύσεις, ώστε να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, συστημάτων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας, με την αναβάθμιση συστημάτων ψύξης / θέρμανσης και την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης, χωρίς όμως -και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά- να χρησιμοποιήσουν δικά τους κεφάλαια ή τραπεζικό δανεισμό. Στη δύσκολη ενεργειακά εποχή μας οι λύσεις αυτές μοιάζουν πιο επίκαιρες από ποτέ, όπως και η κατανάλωση «πράσινης» ενέργειας και οι πολιτικές ESG.

Εμπορική ερημιά στις Συκιές

Τη στιγμή που το λιανεμπόριο αγκομαχά, ειδικά στις συνοικίες, βλέπουμε προσπάθειες επιχειρηματιών που πραγματικά κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, ώστε να καταφέρουν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους. Παράδειγμα στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου: δυνατή αγορά υπάρχει και στις δύο περιοχές που συγκροτούν τον δήμο, επειδή οι τοπικές κοινωνίες εκτιμούν τη δραστηριότητα των εμπόρων και στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν, όμως, και άλλες περιπτώσεις με εικόνες που παραπέμπουν στις αρχές της δεκαετίας του 2010, στις πιο σκληρές ημέρες της οικονομικής κρίσης και της χρεοκοπίας της χώρας. Για παράδειγμα στον δήμο Νεάπολης-Συκεών και ειδικότερα στις Συκιές, τη δημοτική ενότητα που φιλοξενεί την έδρα του δήμου, ψάχνεις με το κιάλι ανοιχτό κατάστημα. Η κατάσταση είναι τόσο δραματική που κλείνουν μέχρι και τα… ψιλικατζίδικα, αλλά και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, που συνήθως αντέχουν αρκετά. Τη ίδια ώρα στη Νεάπολη το λιανεμπόριο κρατιέται γερά και η αγορά παραμένει δυνατή. Λογικό, θα σκεφτεί κανείς, αφού στη ζωή όλα είναι θέμα επιλογών. Ορισμένοι στηρίζουν τον μικρομεσαίο τους γείτονα και έχουν μια γειτονιά γεμάτη ζωή, ενώ άλλοι προτιμούν να ψωνίζουν από το κέντρο ή άλλα σημεία και στη γειτονιά τους να υπάρχει ερημιά…

Οι Φίλοι του Αγίου Όρους… επιστρέφουν  

Πάνω από 250 μέλη σε όλη τη χώρα αριθμεί ο δραστήριος Όμιλος Φίλων Αγίου Όρους «Άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και με νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιχειρεί να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Στο παρελθόν ο Όμιλος ήταν εξαιρετικά δραστήριος, με πλήθος εκδηλώσεων και προσφορών που κατευθύνονταν προς το Περιβόλι της Παναγίας. Επιπλέον εξέδιδε την τρίμηνη περιοδική έκδοση «Αθωνίτης» με ένα τιράζ κοντά στα 2.500 τεύχη, που έφταναν μέχρι την Αυστραλία, την Αφρική, τον Καναδά. Σταδιακά οι συνδρομές μειώθηκαν και λίγο πριν το 2020, όταν και κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού, εκδίδονταν 1.100 αντίτυπα. Το νέο ΔΣ κάνει μια προσπάθεια να επανασυστήσει τον δραστήριο Όμιλο, να αυξήσει τα μέλη του και -γιατί όχι;- να επανακυκλοφορήσει το περιοδικό, στο οποίο αρθρογραφούσαν σημαντικοί ιστορικοί, θεολόγοι, πανεπιστημιακοί κ.ά. Η πρώτη εκδήλωση της χρονιάς γίνεται την προσεχή Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Ο Μιχαήλ Τρίτος, ομότιμος καθηγητής και πρώην κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Άγιον Όρος: η πνευματική και πολιτιστική του διάσταση» και ο Όμιλος Φίλων Αγίου Όρους θα ανακοινώσει τις δράσεις του και όλα όσα ετοιμάζει με αναφορά πάντα την προσφορά στην Αθωνική Πολιτεία.

Ο Τζο Ντασέν στη ΔΕΘ

Υπήρξε από τους πιο αγαπημένους Γάλλους τραγουδιστές των δεκαετιών του 1960 και του 1970. Πετυχημένος σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, με την οποία τον συνέδεε ειδική σχέση λόγω του πατέρα του. Ο Τζο Ντασέν, γιος του Ζιλ Ντασέν, τελευταίου συζύγου της Μελίνας Μερκούρη, πρωταγωνιστεί στην επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Ηχόραμα» που οργανώνει για λογαριασμό της ΔΕΘ – Helexpo, ο δημοσιογράφος και παραγωγός Λευτέρης Κογκαλίδης. Την προσεχή Δευτέρα, 4 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», που βρίσκεται εντός του εκθεσιακού κέντρο της ΔΕΘ, 50 μέτρα από την πύλη εμπορίου, θα ακουστούν με τη ζεστή, μεσογειακή φωνή του Ντασέν, 26 μελωδικά, ερωτικά τραγούδια. Ανάμεσα τους επιτυχίες όπως τα Les Champs -Elysees, L’ete Indien, Et si tu n’existais pas, La fleur au dents, L’Amerique. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, πάρκινγκ υπάρχει, ο χώρος διαθέτει ασανσέρ, οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι καλή διάθεση και κέφι. Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι από το προσωπικό αρχείο του Λ. Κογκαλίδη και ο ίδιος γράφει στη λεζάντα: «Η γνωριμία με τον Ντασέν στην Κρουαζέτ των Καννων. Μας σύστησε η Γαλλίδα φίλη μου, που τον γνώριζε. Όταν του είπε ότι είμαι Έλληνας χαμογέλασε και μου είπε στα ελληνικά "καλησπέρα"».