Skip to main content

Tα λάθη των Ιταλών στην αντιμετώπιση σεισμών

Ο σεισμός στην Ίσκια ξύπνησε μνήμες του καταστροφικού σεισμού στο Αματρίτσε, που σημειώθηκε σαν σήμερα πριν ένα χρόνο

Ακόμα δεν έχει συνέλθει η Ιταλία από τον καταστροφικό σεισμό στο Αματρίτσε της κεντρικής Ιταλίας πριν από ακριβώς ένα χρόνο στις 24 Αυγούστου 2016 με σχεδόν 300 θύματα, και ένας νέος σεισμός τη Δευτέρα, αυτή τη φορά στην Ίσκια στον κόλπο της Νάπολης με δύο θύματα και μεγάλες υλικές καταστροφές, επαναφέρει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το γεγονός ότι η χώρα δεν είναι θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει μεγάλους σεισμούς.

«Είναι τρομακτικό να πεθαίνουν άνθρωποι από ένα σεισμό έντασης μόλις 4 Ρίχτερ», δηλώνει ο Φρανσέσκο Πεντούτο, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Γεωλόγων και προσθέτει: «Η Ιταλία είναι ευάλωτη αλλά τα προληπτικά μέτρα δεν αρκούν. Ακούμε πολλές υποσχέσεις και βλέπουμε λίγα έργα». Ο ιταλός ειδικός επισημαίνει ελλείψεις σε σχολεία, όπου οι μαθητές θα πρέπει να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν ένα σεισμό, αλλά και στην δόμηση κτηρίων.

«Δεν αποκλείεται στην Ίσκια να μην τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι κανόνες», δηλώνει ο Τζιλμπέρτο Παμπιάνκι υπενθυμίζοντας ότι περισσότεροι από 21 εκατομ. Ιταλοί ζουν σε σεισμογενείς περιοχές. Με την εκτίμηση αυτή μοιάζει να συμφωνεί και ο γερμανός σεισμολόγος Φρέντερικ Τίλμαν από το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών GFZ του Πότσνταμ: «Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να εξηγήσουμε λογικά το μέγεθος της καταστροφής παρά το γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκονταν σε μεγάλο βάθος».

Ηφαιστειογενής περιοχή υψηλού κινδύνου

Το νησί Ίσκια κινδυνεύει από καταστροφικούς σεισμούς εδώ και αιώνες. Σε σεισμό του 1883 η πόλη Καζαμιτσιόλα, η οποία και τώρα επλήγη από το σεισμό, θρήνησε περίπου 2.300 ανθρώπους. Το ηφαιστιογενές νησί βρίσκεται πολύ κοντά στα Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei), τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 24 υποθαλάσσιους κρατήρες και ηφαιστειακά μορφώματα. Η περιοχή αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα τους σεισμολόγους, οι οποίοι κάνουν λόγο για «πυριτιδαποθήκη», μιας και περιλαμβάνει ένα υπερηφαίστειο.

Κατά την άποψη του σεισμολόγου Φρέντερικ Τίλμαν ο σεισμός στην Ίσκια πιθανότατα δεν σχετίζεται με το υπερηφαίστειο. Ούτε είναι σε θέση να προβλέψει κάποιος επιστημονικά αν ο σεισμός στο νησάκι ήταν προάγγελος για έναν μεγαλύτερης έντασης σεισμό. «Δεν βλέπω κανένα λόγο ο πρόσφατος σεισμός να αποτρέψει όσους θέλουν να επισκευθούν το νησί», λέει ο γερμανός επιστήμονας.

Οι κάτοικοι στην Ίσκια ωστόσο ανησυχούν για λιγότερο τουρισμό, μιας και ιδίως το καλοκαίρι, στους 65.000 κατοίκους του νησιού προστίθενται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες τουρίστες. Λίγες μετά τον σεισμό της Δευτέρας αρκετοί τουρίστες πήραν το επόμενο φέρι μποτ για την ηπειρωτική Ιταλία. «Μερικοί τουρίστες εγκατέλειψαν πανικόβλητοι το νησί αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα», λέει ο δήμαρχος της κοινότητας Λάκο Αμένο, Τζιάκομο Πασκάλε, τονίζοντας: «Όποιος θέλει μπορεί να μας επισκεφθεί ανά πάσα στιγμή».

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

 Πηγή: Deutsche Welle