Skip to main content

Τα κριτήρια για διαγραφή χρεών έως 20.000 ευρώ σε τράπεζες και δημόσιο

Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνεται στον Νόμο Κατσέλη και επιτρέπει σε ικανό αριθμό οφειλετών να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία και να διεκδικήσουν διαγραφή.

Η διαγραφή μικρών χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο, ύψους μέχρι και 20.000 ευρώ προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στην Βουλή μαζί με το νέο μνημόνιο.

Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία για τη διαγραφη απαιτείται ο οφειλέτης να πληρεί εφτά κριτήρια. Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνεται στον Νόμο Κατσέλη και επιτρέπει σε έναν ικανό αριθμό οφειλετών να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία και να διεκδικήσουν τη διαγραφή ακόμη και ολόκληρου του ποσού που οφείλουν.  Για τους μικροοφειλέτες η τροπολογία προβλέπει αρχικά εφόσον κερδίσουν την απόφαση του Ειρηνοδικείου να απαλλάσσονται προσωρινά για 18 μήνες από τις οφειλές τους και εφόσον μετά την πάροδο των 2,5 χρόνων δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική τους κατάσταση τότε απαλλάσσονται πλήρως.

Σε άλλες διατάξεις της ίδιας τροπολογίας προβλέπεται η δυνατότητα του δανειολήπτη, μέσα από τις διατάξεις του Ν3869/2010 για τη ρύθμιση ή τη διαγραφή χρεών προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Όπως υπολογίζεται, η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά περίπου 35.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Τα κριτήρια που απαιτούνται για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση:

1)Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης και της επικύρωσης, να μην διαθέτει ακίνητη περιουσία και να μην έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία, πριν την κατάθεση της αίτησης.
2)Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, είτε ως δικαιούχου, είτε ως συνδικαιούχου, συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, να μην υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ.
3)Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στη αίτησή του θα αφορούν το σύνολό τους και όχι κάθε οφειλή ξεχωριστά.
4)Το ύψος των οφειλών να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, των εξόδων και των προσαυξήσεων.
5)Να μην υπάρχουν εμπραγμάτως ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές.
6)Τα πάσης φύσεως εισοδήματά του καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, πριν την ημέρα της επικύρωσης, να είναι μηδενικά.
7)Να είναι συνεργάσιμος ο δανειολήπτης, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.