Skip to main content

Τα «κόκκινα» σημεία στη Θεσσαλονίκη για πλημμύρες, χιόνια, παγετό

Ποιες περιοχές στην Θεσσαλονίκη εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών, αποκλεισμού από χιόνι και επικινδυνότητας λόγω παγετού.

Τις πληγείσες περιοχές από τις έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου μήνα (15 Νοεμβρίου) στην Κεντρική Μακεδονία σκοπεύει να θωρακίσει η Περιφέρεια, καθώς θεωρούνται οι πιο επίφοβες για την εκδήλωση νέων πλημμυρικών φαινομένων το φετινό χειμώνα.

Παράλληλα, γίνονται και οι απαιτούμενες προετοιμασίες στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, στη βάση των επισημάνσεων που έχει κάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αυτά τόνισε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης, στη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά, ενώ έχει καταγραφεί ήδη και παγετός κατά τις πρωινές ώρες στα βόρεια των περισσότερων νομών και ειδικά της Ημαθίας, της Πιερίας, των Σερρών και της Χαλκιδικής.

Ο κ. Στεργιάδης τόνισε πως υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενός κύματος χιονιά και πως η προμήθεια του αλατιού προχωρά κανονικά. Μάλιστα είπε πως τις επόμενες μέρες όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη του αποχιονισμού σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας θα έχουν επαρκείς ποσότητες αλατιού στη διάθεσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχουν ριχθεί μικροποσότητες κάποιες μέρες με παγετό σε εθνικές οδούς στην περιοχή, προληπτικά.

Τα «κόκκινα» σημεία για πλημμύρα

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ΔημήτρηΤσατσούλα, τα πιο επικίνδυνα («κόκκινα») σημεία στη Θεσσαλονίκη για ενδεχόμενη πλημμύρα είναι η Μενεμένη, ο Δενδροπόταμος, η γέφυρα στην Αγίων Πάντων, η ευρύτερη περιοχή του νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού μέχρι και την πλατεία Δημοκρατίας και κατά μήκος του ρέματος της Πολίχνης.

Εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος «κόκκινες» θεωρούνται οι περιοχές του Καβαλαρίου, ο Λαγκαδάς, τα Βρασνά, ο Σταυρός, ο Μελισσουργός, εκτάσεις της ανατολικής πλευράς της Θεσσαλονίκης που καταλήγουν στις περιοχές του Φοίνικα, του Αγίου Ιωάννη και της Καλαμαριάς, περιοχές του Εχεδώρου (δήμος Δέλτα), του Αγίου Αθανασίου και της Χαλάστρας καθώς και στο σύνολό του ο δήμος Θερμαϊκού, η Μίκρα και τα Βασιλικά.

Ο κ. Τσατσούλας τόνισε ότι οι διαβάσεις στους επαρχιακούς δρόμους, που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα χωρίς γέφυρα κινδυνεύουν πάντα με πλημμύρα και έφερε ως χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της διάβασης ρέματος στην επαρχιακή οδό Μοδίου – Νέας Μαδύτου, το ρέμα Κερασιάς στο δήμο Θερμαϊκού, τη διάβαση στην επαρχιακή οδό Μελισσουργού – Στανού και τη διάβαση στην επαρχιακή οδό Νέας Απολλωνίας – Μελισσουργού.

Τα «κόκκινα» σημεία για χιόνι - παγετό

«Κόκκινα» σημεία σύμφωνα με την Πυροσβεστική σε έκτακτες σφοδρές χιονοπτώσεις και παγετό στη Θεσσαλονίκη είναι:

-Το τμήμα της Εγνατίας Οδού από τον κόμβο 27 μέχρι την περιοχή Δερβενίου.

-Το τμήμα της Εγνατίας Οδού από το ύψος του κόμβου Προφήτης μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα.

-Η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Σερρών στο 31ο χλμ.

-Η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Μουδανίων στο ύψος της Καρδίας.

-Ο οδικός άξονας Πανόραμα – Εξοχή – Νοσοκομείο Παπανικολάου – Ασβεστοχώρι.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, δήλωσε ότι «και ο φετινός χειμώνας προβλέπεται δύσκολος, όπως και ο περσινός».

Ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Χρήστος Μαμαρίκας, τόνισε πως αν και όλοι οι αρμόδιοι δηλώνουν έτοιμοι για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων της χειμερινής περιόδου, όταν καλούνται να παρουσιάσουν στοιχεία τα οποία συνηγορούν στην ετοιμότητα αυτή, παρουσιάζουν πολύ λίγα, με αποτέλεσμα αν συμβεί κάτι κακό να μετατοπίζονται συχνά οι ευθύνες από τον έναν στον άλλο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζήτησε από τους δήμους να απαντήσουν εάν έχουν λάβει τις εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τις πλημμύρες, τις χιονοπτώσεις και τους παγετούς. Απάντησαν μόνο οι τέσσερις από τους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης και μόλις 14 από τους 60 της Μακεδονίας και Θράκης!

Στη συνεδρίαση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πλημμυρών στην Αττική.