Skip to main content

Τα κόκκινα δάνεια και οι πιο υγιείς κλάδοι στην Ελλάδα της ύφεσης

Η... χαωτική διαφορά του πρώτου κλάδου από τον δεύτερη, σε σχέση με την έκθεση σε κόκκινα δάνεια, καταδεικνύει ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Οι κλάδοι της ενέργειας και των πετρελαιοειδών είναι αυτοί με τα λιγότερα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα σήμερα. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά τους παραπέμπουν στην προ της ύφεσης εποχή: 3,5%.

Το φαινόμενο, έχει εξήγηση: Οι εταιρείες του χώρου είναι λίγες και πολύ ισχυρές, οικονομικά. Από εκεί και πέρα όμως το …σκότος. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο αμέσως επόμενος κλάδος, με τις λιγότερες επισφάλειες, είναι ο ναυτιλιακός: 28,8%. Οι περισσότερες από αυτές σημειώνονται σε μεσαίου μεγέθους εταιρίες, ξηρού φορτίου, που περνούν δύσκολες στιγμές. Όμως η διαφορά ανάμεσα στο 3,5% και στο 28,8% είναι χαώδης, ενώ από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι ο δεύτερος κλάδος έχει τόσο υψηλό ποσοστό καταδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ότι η κατάσταση έχε ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω, προέρχονται από το τελευταίο στρες τεστ της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που έγινε επί ελληνικού εδάφους. Και για την ιστορία, ο τρίτος στη σειρά κλάδος, είναι αυτός της υγείας, με 33,1%. Οπότε, μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει τι γίνεται από τον τέταρτο κλάδο και παραπάνω.

Και κάτι ακόμα ενδιαφέρον, από τον ίδιο χώρο: Οι πρώτες πωλήσεις «κόκκινων δανείων» σε distress funds, επί ελληνικού εδάφους, είναι πραγματικότητα. Αφορούν σε ναυτιλιακά δάνεια! Το παράδοξο είναι πως θα περίμενε ότι η διαδικασία θα ξεκινούσε από τα καταναλωτικά, που είναι και τα πλέον …επιρρεπή. Οι πωλήσεις, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν σε πολύ καλές τιμές για τις ελληνικές τράπεζες.