Skip to main content

Σε ρυθμούς βινυλίου η Θεσσαλονίκη για τη Record Store Day

Δέκα χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Δισκοπωλείων - Τι λένε οι δισκοπώλες για την αναβίωση του βινυλίου και την πτώση του CD.

Δάχτυλα που «τρέχουν» ανυπόμονα ανάμεσα σε χαρτονένια εξώφυλλα δίπλα στις φιγούρες των James Brown, των Beatles και του Σαββόπουλου, ιδιαίτερες μελωδίες από τα ηχεία, συζητήσεις και τσακωμοί για τη μουσική: αυτά και όλα τόσα συνθέτουν τον μαγικό κόσμο των δισκάδικων.

Αυτόν τον ιδιαίτερο κόσμο αποφάσισαν να τιμήσουν μια παρέα ιδιοκτητών δισκάδικων στην Αμερική όταν το 2007 καθιέρωσαν την Παγκόσμια Ημέρα των Δισκοπωλείων (Record Store Day).

Η Record Store Day, που γιορτάζεται σήμερα Σάββατο, είναι μια ημέρα αφιερωμένη στους δισκοπώλες, τους πελάτες αλλά και τους καλλιτέχνες που ασπάζονται την ιδιαίτερη κουλτούρα του βινυλίου και των CDs.

Φέτος, κλείνει αισίως τα 10 της χρόνια και όπως κάθε φορά συνοδεύεται από ειδικές εκδόσεις βινυλίων που παράγονται αποκλειστικά για την ημέρα αυτή σε περιορισμένα αντίτυπα.

«Το Record Store Day ήταν πάντα μια ημέρα που μας εξέπληττε για το ότι οι άνθρωποι ήθελαν και έψαχναν ακόμα να βρουν ένα καινούριο βινύλιο ή μια καινούρια παραγωγή. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε ηλικίες που έζησαν με το βινύλιο αλλά και σε παιδιά που "κληρονόμησαν" τη χρήση του βινυλίου. Υπάρχουν άτομα που περιμένουν το πρωί έξω από το μαγαζί, πριν καν αυτό ανοίξει, για να προλάβουν τα πρώτα βινύλια που βγαίνουν αποκλειστικά για αυτή την ημέρα» δηλώνει στη Voria.gr η Μέμα Μπινοπούλου, από το Stereodisc Record Shop.

Το ιστορικό δισκάδικο βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους 4, με το ίδιο όνομα, από το 1968 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα δισκοπωλεία της πόλης μας. Σήμερα θα προσφέρει, όπως κάθε χρόνο, τις ξεχωριστές κυκλοφορίες του Record Store Day.

Τα λιγοστά δισκοπωλεία που έχουν απομείνει στην πόλη μας έχουν έναν ακόμα λόγο να γιορτάζουν αυτή την ξεχωριστή ημέρα καθώς αυτά και οι άνθρωποί τους επιβίωσαν όχι μόνο από τις κρίσεις που πέρασε το βινύλιο και περνάει πλέον τώρα το CD λόγω του ίντερνετ και του downloading αλλά και από την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί επί τόσα χρόνια τη χώρα μας.

«Συνεχίζουμε να υπάρχουμε επειδή υπάρχουν πάντα κάποιοι άνθρωποι που η μουσική είναι απαραίτητη για αυτούς, είναι σαν το ψωμί. Προτιμούν να αγοράσουν ένα βινύλιο παρά να αγοράσουν ρούχα ή να πιουν παραπάνω ποτά. Για αυτό και εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε: να ακούμε και να δίνουμε στον κόσμο μουσική» τονίζει η Μέμα.



Τις ειδικές κυκλοφορίες της Record Store Day μπορούν να βρουν οι λάτρεις του βινυλίου και στο εξίσου ιστορικό δισκοπωλείο «Λωτός» (Σκρα 7) που άνοιξε πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό τον Δεκέμβριο του 1990. Για την ημέρα αυτή μάλιστα, το κατάστημα θα κάνει και προσφορές στα ήδη υπάρχοντα βινύλια.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια επιστροφή στο βινύλιο που έχει βοηθήσει πολύ τη δουλειά και έχει εξισορροπήσει την πτώση των πωλήσεων του CD» λέει ο Προκόπης Τζίλης αναφερόμενος στη λεγόμενη «αναβίωση του βινυλίου» που ξεκίνησε πολύ δυναμικά από το εξωτερικό και έχει επηρεάσει και τη χώρα μας.

«Το βινύλιο αποδεικνύεται ένα σταθερό format στον χρόνο και αν κάποιος έχει ένα καλό σύστημα, βγάζει ένα ήχο πολύ κοντά στον φυσικό» αναφέρει ο ίδιος, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο μέσος όρος ηλικίας της πελατείας έχει αυξηθεί και κινείται πλέον από τα 25 έως τα 55 χρόνια. «Παλαιότερα υπήρχε μεγάλο εφηβικό κοινό το οποίο πλέον έχει εκλείψει» προσθέτει ο ίδιος.



Την αλλαγή που έχει φέρει η τάση επιστροφής του βινυλίου παρατηρεί και ο Νίκος ο οποίος εργάζεται στον κλασικό πλέον «Ζαχαρία» το δισκοπωλείο που βρίσκεται επί 17 χρόνια στη Δ. Γούναρη 17. Κατά τον ίδιο, παλαιότερα περισσότεροι από τους πελάτες ήταν είτε επαγγελματίες είτε συλλέκτες, ενώ τώρα πλέον υπάρχουν αρκετοί νέοι που επιθυμούν να βρουν το βινύλιο του αγαπημένου τους καλλιτέχνη ή συγκροτήματος.

Οι περισσότεροι από τους καινούριους πελάτες, όπως αναφέρει ο Νίκος, ζητούν κλασικούς δίσκους με προτίμηση στην κλασική ροκ και με αγαπημένα συγκροτήματα τους Doors, τους Beatles και τους Pink Floyd.

Δίπλα από τον «Ζαχαρία» υπάρχει το «Alternative», που επίσης λειτουργεί τα τελευταία 17 χρόνια.

Πίσω από τον πάγκο του μαγαζιού του, ο κ. Ηλίας δηλώνει φανερά απογοητευμένος από την κίνηση του καταστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή είναι «η χειρότερη εποχή μας». Κατά τον ίδιο τα χρυσά χρόνια ήταν μέχρι το 2005 ενώ, όπως υποστηρίζει, για την πτώση των πωλήσεων των CD ευθύνεται κυρίως η κρίση.

Προς τιμή της ημέρας, το Σάββατο θα διοργανωθεί ένα ολοήμερο εορταστικό event αφιερωμένο στους λάτρεις του βινυλίου στον χώρο Bord de l'eau.

«Ανεξάρτητες δισκογραφικές, καταστήματα δίσκων και ιδιώτες συλλέκτες θα βρίσκονται από νωρίς το πρωί στο νέο έξυπνο συνεργατικό χώρο που προστίθεται στον πολυχώρο του Bord de l'eau με σκοπό να μυήσουν τους νεότερους στη «μαγεία» του βινυλίου και στον τρόπο που συνδεόμαστε με τη μουσική που ακούμε αλλά και να θυμίσουν στους παλαιότερους πως τίποτα δεν συγκρίνεται με το ζεστό ήχο ενός δίσκου. Μερικοί από τους καλύτερους δισκοθέτες της πόλης θα δώσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας το δικό τους χρώμα επιλέγοντας τις αγαπημένες μουσικές της δισκοθήκης τους, ενώ, μόλις βραδιάσει, τη σκυτάλη θα αναλάβουν οι Alien Mustangs για μία εκρηκτική live εμφάνιση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει after-party με τους Kasseta Rec και Γιάννη Τζώντζο που μας επισκέπτονται από την Αθήνα», αναφέρει ο χώρος.