Skip to main content

Τα ηπειρωτικά προϊόντα θα προωθήσει ο ΣΕΒΕ

Τη 10η θέση ανάμεσα στις 13 περιφέρειες κατέχει σε εξαγωγές η Ήπειρος, οι οποίες μετέχουν με 2,7% στο περιφερειακό ΑΕΠ.
Ενώνουν τις δυνάμεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ηπειρωτικών επιχειρήσεων η περιφέρεια Ηπείρου και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΣΕΒΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κ. Βασίλη Θωμαΐδη συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα της περιφέρειας Ηπείρου, κυρία Δήμητρα Γεωργακοπούλου.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΕ παρουσίασαν στην περιφερειάρχη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προώθηση της Ηπείρου και των ηπειρωτικών προϊόντων στο εξωτερικό, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό τη βελτίωση των εξαγωγών και την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιφέρεια. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών  του ΣΕΒΕ, η Ήπειρος καταλαμβάνει την 10η θέση εκ των 13 συνολικά ελληνικών περιφερειών, ενώ οι εξαγωγές της συνεισφέρουν στο 2,7% του περιφερειακού ΑΕΠ για το 2008. Κυριότερος εξαγωγικός κλάδος της Ηπείρου είναι τα τρόφιμα, με μερίδιο 48,3%, ενώ κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί η Αλβανία και η Ιταλία, αποσπώντας μερίδιο 35,7% και 20,7% αντίστοιχα. Πιο δραστήριος εξαγωγικά νομός είναι τα Ιωάννινα, συνεισφέροντας με 71,4% στις συνολικές εξαγωγές της περιφέρειας.

Από την πλευρά της, η γγ δέχτηκε τις προτάσεις αυτές, καθώς, όπως δήλωσε, εναρμονίζονται πλήρως με τη στρατηγική και τη βούληση της κυβέρνησης να βελτιωθεί το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας αλλά και, ειδικότερα, να προβληθούν τα περιφερειακά προϊόντα και οι υπηρεσίες στο εξωτερικό.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η στενή συνεργασία μεταξύ του ΣΕΒΕ και της περιφέρειας Ηπείρου για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της περιοχής και την προώθηση των ηπειρωτικών προϊόντων στο εξωτερικό. Αποφασίστηκε ακόμη η από κοινού διοργάνωση εκδήλωσης περί τα μέσα  Μαΐου για την παρουσίαση της στρατηγικής της περιφερειακής εξωστρέφειας της Ηπείρου η οποία θα διοργανωθεί με τη συνεργασία του ΣΕΒΕ, της Περιφέρειας Ηπείρου και των τεσσάρων Επιμελητηρίων της περιοχής. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού  σχεδίου για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της περιοχής.

Το κλιμάκιο του ΣΕΒΕ πραγματοποίησε επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις και παρέθεσε δείπνο σε επιχειρηματίες, κατά τη διάρκεια του οποίου ανταλλάχθηκαν απόψεις για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.