Skip to main content

Τα χρυσά χέρια του Άη Δημήτρη, το εξαγωγικό αβαντάζ λόγω Ισραήλ, μία… Αίγυπτος στην οδό Πτολεμαίων και τα τρία Π της Θεσσαλονίκης

Το σπάνιο ψηφιδωτό με τα χρυσωμένα χέρια του Αγίου Δημητρίου. Τα αγροτικά προϊόντα του Ισραήλ που θα λείψουν από την Ευρώπη. Η… ανάσταση της Αιγύπτου στην οδό Πτολεμαίων και πού να προλάβουν πατίνια και ποδήλατα η τροχαία και η δημοτική αστυνομία της Θεσσαλονίκης

Καλημέρα σας, χρόνια πολλά!

Το τετραήμερο που ξεκινάει από σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερο για τη Θεσσαλονίκη. Από τη μια η πόλη αδειάζει, αφού οι κάτοικοι βρίσκουν την ευκαιρία να αποδράσουν στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, με οργανωμένες εκδρομές ή κατά μόνας, σε αγαπημένες περιοχές ή γενέθλιους τόπους. Από την άλλη η παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας λαμπρύνει το σκηνικό και κινητοποιεί τους τοπικούς παράγοντες. Η πανηγυρική δοξολογία, η κεντρική εκδήλωση στο ΑΠΘ, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και ό,τι τα συνοδεύει όλα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και οι πολλοί Θεσσαλονικείς, οι οποίοι ούτε θα εκδράμουν, ούτε τους ενδιαφέρουν τα επίσημα, αλλά αξιοποιούν το τετραήμερο -για κάποιους εργαζομένους δεν είναι καν ακριβώς τετραήμερο, αφού αύριο 27 Οκτωβρίου είναι εργάσιμη μέρα- για να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν. Κάνοντας βόλτες. Πίνοντας καφέδες και ουζάκια. Βλέποντας φίλους και γνωστούς. Ή απλώς καθήμενοι στον καναπέ.   

Τα… χρυσά χέρια του Άη Δημήτρη

Μέρα που είναι σήμερα, 26 Οκτωβρίου, και η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον πολιούχο και προστάτη της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ανασύρει μια σπάνια εικόνα ψηφιδωτού και περιγράφει μια εξίσου σπάνια τεχνική με το «χρύσωμα» των χεριών του Αγίου ως ένδειξη ευγνωμοσύνης από πιστό που θεραπεύτηκε μέσα από κάποιο θαύμα. Στη βασιλική του Αγίου Δημητρίου, επάνω από το τοξωτό άνοιγμα που οδηγεί από το νότιο κλίτος στον νάρθηκα, εικονίζεται σε ψηφιδωτό ο Άγιος Δημήτριος μπροστά από μαρμάρινο κιβώριο (θόλος πάνω από την Αγία Τράπεζα), προς τον οποίο κατευθύνονται αποδίδοντας ευχαριστία δύο παιδιά με τους ενήλικες συνοδούς τους. Ο Άγιος  ανασηκώνει τα χέρια του δεόμενος υπέρ των πιστών και οι παλάμες του λαμπυρίζουν ολόχρυσες καθιστώντας σαφή την υπερκόσμια παρουσία του. Οι χρυσές παλάμες του Αγίου Δημητρίου δεν ανήκουν στην αρχική μορφή του ψηφιδωτού. Πολλά στοιχεία, μεταξύ των οποίων η διατήρηση τμήματος του δείκτη του δεξιού αντίχειρα, αποδεικνύουν ότι αρχικά οι παλάμες ήταν καμωμένες με μικρές ανοιχτόχρωμες, λίθινες και μαρμάρινες ψηφίδες, όπως δηλαδή το πρόσωπο του Αγίου και των άλλων μορφών. Το «χρύσωμα»  των χεριών αποτελεί επέμβαση στο ψηφιδωτό του 5ου αιώνα, η οποία έγινε πιθανόν τον 7ο αιώνα ως έκφραση τιμής και λατρείας προς τον Άγιο κατόπιν θαυματουργικής θεραπείας ασθενούς. Όπως ενημερώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων, οι απαρχές της λατρευτικής αυτής πρακτικής ανάγονται στην αρχαιότητα με γνωστά παραδείγματα την επιχρύσωση αγαλμάτων των Διόσκουρων στη Ρώμη. Η ίδια πρακτική διείσδυσε στη χριστιανική πίστη με την προσθήκη μεταλλικών επενδύσεων σε εικόνες αλλά και σε τοιχογραφίες, όπως τεκμηριώνουν παραδείγματα κυρίως του 7ου αι. από τη Ρώμη και έχει συσχετιστεί με την έξαρση της λατρείας των εικόνων και της προσφοράς αναθημάτων εκ μέρους των πιστών, ενώ σήμερα επιβιώνει με την προσθήκη χρυσών ή ασημένιων καλυμμάτων σε φορητές, προσκυνηματικές εικόνες.

Εξαγωγικό αβαντάζ λόγω Ισραήλ

Μπορεί ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ ενάντια στη Χαμάς να μην φέρνει προς το παρόν ενεργειακά τερτίπια, αφού η σύρραξη λαμβάνει χώρα στα στενά όρια της Λωρίδας της Γάζας. Όμως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να φέρουν αλλαγές στον εξαγωγικό χάρτη της χώρας μας. Διότι το Ισραήλ πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές προς την Ευρώπη, τροφοδοτώντας την με εσπεριδοειδή, ακτινίδια και αβοκάντο. Η σύρραξη φέρνει είτε λίγο είτε πολύ αναταράξεις στο εξαγωγικό σκέλος. Η χώρα μας, στην οποία παράγονται τα συγκεκριμένα είδη, μπορεί να εκμεταλλευθεί το κενό που πρόκειται ενδεχομένως να δημιουργηθεί, την ώρα που οι Ισπανοί έχουν και αυτοί δυσκολίες λόγω της ξηρασίας που επηρέασε τις περισσότερες καλλιέργειές τους.

Η «Αίγυπτος» της οδού Πτολεμαίων

Σύντομα αναμένονται, όπως μαθαίνουμε, εξελίξεις για το ακίνητο της οδού Πτολεμαίων 8, στο οποίο στεγαζόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια το ξενοδοχείο «Αίγυπτος». Στην τελική ευθεία, φαίνεται πως βρίσκεται η διαδικασία εύρεσης από την πλευρά της ιδιοκτήτριας εταιρείας επενδυτή/συνεταίρου, προκειμένου να πάρει μπρος μια ακόμη ξενοδοχειακή επένδυση στη Θεσσαλονίκη που θα αφορά στην ανέγερση boutique hotel 32 δωματίων. Να σημειωθεί πως πρόσφατα εκδόθηκε η οικοδομική άδεια. Το ξενοδοχείο παρατημένο στο χρόνο και στις σοβαρές ζημιές που υπέστη από το σεισμό του 1978, κατεδαφίστηκε το 2021, καθώς είχε εξελιχθεί σε ένα επικίνδυνο για την περιοχή κτήριο. Το ακίνητο βρίσκεται από το 2016 στα χέρια Γερμανών επενδυτών, μέσω της εταιρείας RE MANAGMENT ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Τα τρία Π της Θεσσαλονίκης

Τα 3 Π της Θεσσαλονίκης: Παραλία, Ποδηλατόδρομος, Πατινολεωφόρος…
Εδώ δε φτάνουν οι τροχονόμοι για να ρυθμίσουν τα καθημερινά στους καινονικούς, τρόπον τινά, δρόμους της Θεσσαλονίκης -τώρα ψάχνουμε και ενισχύσεις για τα μελλούμενα από το FlyOver- στην Παλιά και Νέα Παραλία θα τους τρέχουμε; Η απάντηση είναι στον αυτόματο: Όχι. Εδώ επίσης δεν φτάνουν οι δημοτικοί αστυνομικοί για να γράψουν τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στους δρόμους του Δήμου Θεσσαλονίκης, και ξανά, στην Παλιά και Νέα Παραλία θα τους τρέχουμε; Και πάλι η απάντηση έρχεται από τον αυτόματο: Όχι. Ωραία και το ανεξέλεγκτο ράλι που βλέπουμε καθημερινά στον ποδηλατόδρομο της Νέας Παραλίας με τα σούπερ ντούπερ πατίνια που χτυπούν απίστευτες ταχύτητες -υπάρχουν και σχετικά βίντεο στο youtube που «πετούν» με 100 χιλιόμετρα στην Περιφερειακή- ποιος θα το μαζέψει; Και τα ηλεκτρικά ποδήλατα που επίσης… έχουν φτερά ποιος θα τα ψαλιδίσει; Και τα κάθε λογής δίτροχα, τρίτροχα με φώτα σαν νταλίκας που πετούν σαν σίφουνες ποιος θα τα σβήσει; Στη φωτογραφία αποτυπώνεται μια τέτοια περίπτωση… ΟΚ με τις ερωτήσεις. Τις απαντήσεις να δούμε ποιος θα δώσει. Γιατί εάν είναι να γίνει κάποιο, ο μοι γένοιτο, ατύχημα, τότε ας μην αρχίσουμε και τρέχουμε από πίσω, κάνοντας πως δεν ξέραμε και δήθεν πέφτουμε από τα σύννεφα… Όπως συνήθως, δηλαδή. Γιατί, άλλο πράγμα ο Ποδηλατοδρόμος και άλλο η… Πατινολεωφόρος.