Skip to main content

Φάρμα Βεζύρογλου: Καλλιεργεί... επιτυχία με φρέσκα λαχανικά

Η στροφή της οικογένειας Βεζύρογλου στη δυναμική καλλιέργεια των φυλλωδών λαχανικών. Νέες επενδύσεις στο αγρόκτημα, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Τα κηπευτικά, η σύγχρονη λαχανοκομία, υπόσχεται καλύτερο εισόδημα  στον Έλληνα αγρότη, επιτυχία που κατακτάται με καθημερινή δουλειά, 365 ημέρες το χρόνο.

Αυτή ακριβώς η επιτυχία που κατακτήθηκε από τη Φάρμα Βεζύρογλου, επισφραγίζεται με μία ακόμη κατάκτηση που είναι η ολοκλήρωση, σύντομα, επένδυσης 3 εκατ. ευρώ, στο αγρόκτημα της εταιρείας του Αντώνη Βεζύρογλου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Το όνομα Βεζύρογλου έχει παράδοση στη Γεωργία που πάει πίσω στο 1914 κι είναι συνδεδεμένο, με μία από τις μεγαλύτερες αγροτικές βιομηχανίες της χώρας μας καθώς πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ήταν ο παππούς του νεαρού γεωπόνου και επιχειρηματία. Όμως τα πράγματα άλλαξαν για τη γεωργία κι όλα έδειχναν ότι το μέλλον για τον Έλληνα αγρότη δεν βρισκόταν στις εκτακτικές καλλιέργειες, αλλά στις δυναμικές που απαντούν στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή όπως και στις απαιτήσεις της αγοράς HORECA που θέλει προϊόν φροντισμένο, πιστοποιημένο, ιχνηλατίσιμο.

Η επιλογή του Αντώνη Βεζύρογλου και του πατέρα του, Γιάννη, το 2006, να στραφούν σταδιακά στα κηπευτικά και πιο συγκεκριμένα, μετά από σκέψη και δοκιμές, στα φυλλώδη λαχανικά, αποδείχθηκε σωστή. Με την κατάλληλη αγροτεχνική υποστήριξη, η προσπάθεια που άρχισε από 15-20 στρέμματα, αναπτύχθηκε εντυπωσιακά ώστε πλέον να καλύπτει και τα 700 στρέμματα της οικογένειας με την εταιρεία Αντώνιος Βεζύρογλου & Σια Ε.Ε. να πραγματοποιεί πωλήσεις 3.000 τόνων, στη χονδρική και λιανική, ετησίως, ενώ στόχος είναι η αύξηση των περιορισμένων ως τώρα εξαγωγών.

 Ο κ. Βεζύρογλου, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της Φάρμας αλλά και γενικότερα του κλάδου των φυλλωδών λαχανικών, με την ευκαιρία της ομιλίας του στo 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, που διοργάνωσαν η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και η ΔΕΘ- Helexpo.

«Αυτό που πιθανώς δεν γνωρίζει ο καταναλωτής που αγοράζει συσκευασμένες φρέσκες σαλάτες, είναι ότι μόνο εμείς είμαστε και παραγωγοί και τυποποιητές. Η Εταιρεία μας προμηθεύει με φυλλώδη λαχανικά τους τυποποιητές που με τη σειρά τους διαθέτουν στην αγορά τις γνωστές μπράντες», υπογράμμισε ο κ. Βεζύρογλου.

Όμως και η Φάρμα Βεζύρογλου μπήκε σταδιακά στη λιανική, από το 2010 και μετά, με τα προϊόντα της «απ’ τα περιβόλια του Βεζύρογλου», στις ξεχωριστές συσκευασίες που έχουν σήμα το λαγουδάκι. Η αρχή λοιπόν είχε γίνει με την παραγωγή, ακολούθησε η τυποποίηση των προϊόντων που συνοδεύτηκε από το branding προϊόντων για τον καταναλωτή.

Η αρχή πριν έντεκα χρόνια, παραγωγικά, είχε γίνει με το μαρούλι. Σήμερα η Φάρμα Βεζύρογλου παράγει έξι διαφορετικές ποικιλίες μαρουλιών που μέσω των λαχαναγορών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, λιανεμπορικών και δικτύων εμπορικών, διακινούνται πανελλαδικά. Ακολούθησε η παραγωγή των baby leafs – σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα, μαρούλι, το ασιατικό τατσόι και, πιο πρόσφατα, παντζαρόφυλλων- για να βγούνε μετά στην αγορά τα τυποποιημένα μικρόφυλλα λαχανικά. Τελευταία προσθήκη στο μπουκέτο των πράσινων προϊόντων ήταν «Το Περιβόλι», τα baby φύλλα μαρουλιών σε γλαστράκι.  Φρέσκο μαρουλάκι που το κόβει η νοικοκυρά από το γλαστράκι, όταν θέλει να ετοιμάσει σαλάτα.

Η Εταιρεία, στη φάρμα των 700 στρεμμάτων έχει ανεπτυγμένα θερμοκήπια σε 65 στρέμματα, δικτυοκήπια σε 250, ενώ τα υπόλοιπα είναι καλλιέργειες σε ανοικτές εκτάσεις. Η τυποποίηση γίνεται σε ιδιόκτητους χώρους ψυγείων, συσκευαστηρίων και αποθηκών ενώ η υλοποιούμενη επένδυση που κοντεύει να ολοκληρωθεί αφορά κτήρια, εξοπλισμούς και εγκαταστάσεις στους αγρούς.

 Όμως η Φάρμα Βεζύρογλου, δεν επενδύει μόνο σε εγκαταστάσεις, επενδύει και σε πιστοποιημένα για την ποιότητά τους προϊόντα, έχοντας τη σφραγίδα των πιστοποιητικών Global GAP και ISO22000:2005. Επιπλέον, τα λαχανικά της Φάρμας διαφέρουν από τις υπόλοιπες έτοιμες φρέσκες σαλάτες της αγοράς, γιατί δεν είναι πλυμένα και αυτό για έχουν μεγαλύτερο χρόνο διατήρησης στο σακουλάκι.

Η Φάρμα Βεζύρογλου δείχνει μία από τις αποδεδειγμένα αποδοτικές επιλογές προς την οποία μπορούν να κινηθούν οι Έλληνες αγρότες.