Skip to main content

Τα έξι βασικά σημεία της πρότασης Τσίπρα προς τους Θεσμούς

Τι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας 47 σελίδων της ελληνικής κυβέρνησης για ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά και ασφαλιστικό-εργασιακά.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το 47σελιδο προσχέδιο συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει σειρά μέτρων τα οποία η Αθήνα είναι διατεθειμένη να πάρει προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο, που βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης από τους Θεσμούς περιλαμβάνει τις εξής προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά και ασφαλιστικό-εργασιακά:

  • Πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016
  • Τρεις συντελεστές ΦΠΑ: στο 6%, 11% και 23%. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στον κατώτατο συντελεστή θα υπάγονται τα φάρμακα και ορισμένα τρόφιμα, στον μεσαίο τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση και ο τουρισμός και στον ανώτατο τα καύσιμα, η ένδυση, η υπόδηση, τα ακίνητα, οι ηλεκτρονικές συσκευές, οι υπηρεσίες κτλ. Παράλληλα, καταργείται η έκπτωση για τα νησιά.
  • Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ: Οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο νέος φόρος, θα έρθουν αργότερα
  • Κατάργηση της έκπτωσης 30% στην έκτακτη εισφορά, και αύξησή της για τους έχοντες.
  • Ασφαλιστικό: Ενοποίηση Ταμείων, κατάργηση πρόωρων συντάξεων και πάγωμα επικουρικών. Δεν ενεργοποιείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
  • Εργασιακά: Συλλογικές συμβάσεις στα ευρωπαϊκά πρότυπα και σταδιακή αύξηση κατώτατου μισθού

Οι θεσμοί πετούν το μπαλάκι στην Ελλάδα

«Εκλεισε» η συμφωνία μεταξύ των θεσμών, δηλαδή μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ, αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας, όπως επιβεβαιώνουν ευρωπαϊκές πηγές στην «Καθημερινή».

Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στην Αθήνα την Τετάρτη, ωστόσο, δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές με ποιο τρόπο θα πρέπει να επικοινωνηθεί στην Αθήνα, μέσω τηλεδιάσκεψης με το Μέγαρο Μαξίμου ή με φυσική συνάντηση.

Από την στιγμή που θα αποσταλεί όμως οι εταίροι περιμένουν μία γρήγορη απάντηση από την Αθήνα.

Συγχρόνως ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν έγγραφο- πρόταση που στάλθηκε από την Αθήνα χθες το βράδυ. Οι ίδιες πηγές μιλάνε για ένα έγγραφο μάλλον ασαφές και όχι όσο επεξεργασμένο όσο αυτό των θεσμών.