Skip to main content

Τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν έχουν ΑΟΖ κύριοι της Ευρώπης;

Η Ελλάδα πιέζεται να αναθέσει σε ξένους τη συνοριακή της φύλαξη, κάτι που θα σημάνει ουσιαστικά τη συγκυριαρχία του Αιγαίου με την Τουρκία.

Για λόγους που εξυπηρετούν τα σχέδια των ισχυρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ εκτοξεύονται κατά ριπάς τα δημοσιεύματα περί αδυναμίας της Ελλάδας να υπερασπίσει τα σύνορά της, στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, συνοδευόμενα και με απειλές περί εξόδου της χώρας από την Σένγκεν.

Και όλα αυτά, προκειμένου να αποδεχθεί η Ελλάδα μία ακόμη υποχώρηση στην εθνική κυριαρχία της, αναθέτοντας σε ξένους την συνοριακή φύλαξη, ακόμη και χωρίς την θέλησή της, γεγονός που θα σημάνει ουσιαστικώς την συγκυριαρχία του Αιγαίου με την Τουρκία. Πολλά θα υποστούμε, με μία παντελώς αδύναμη κυβέρνηση να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα, ασχολούμενη με την άλωση του κρατικού μηχανισμού, το «βόλεμα» των ημετέρων και την κατεδάφιση του αστικού κράτους.

Θα μπορούσαν όμως οι διπλωμάτες μας, όσοι δεν εμφορούνται από σοβιετικές αντιλήψεις και έχουν την δυνατότητα χάραξης σχεδιασμών, να ασχοληθούν με την πρόταση του κ. Θ. Καρυώτη, που φιλοξένησε η ιστοσελίδα του Μιχ. Ιγνατίου, ο οποίος Κρυώτης ανάλωσε την ζωή του στην υπόθεση της ΑΟΖ, και προτείνει το αυτονόητο: Αφού η Ε.Ε. αναλαμβάνει -ετσιθελικά- την φύλαξη των συνόρων μας, να οριοθετήσει και την ΑΟΖ.

Άλλωστε, κάποτε ο κ. Σαμαράς, ως πρωθυπουργός, είχε κάνει λόγο σε ομιλία του ότι «Το ελληνικό ή το κυπριακό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι “ευρωπαϊκό” φυσικό αέριο και “ευρωπαϊκό” πετρέλαιο». Και έθεσε το ερώτημα: «Πότε, λοιπόν, θα μιλήσει η Ευρώπη για τις ΑΟΖ; Γιατί θα πρέπει να είναι πρόβλημα μόνο για μένα, για τη χώρα μου;». Μάλιστα, τότε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Σταθάκης σχολίασε πολύ θετικά την κίνηση του κ. Σαμαρά να θέσει θέμα ευρωπαϊκής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα είπε «Όπως ξέρετε, εγώ αποφεύγω την εύκολη κριτική. Θεωρώ ότι μπορεί να αποδειχθεί καλή η κίνηση και η επιλογή αυτή. Λέω λοιπόν ότι μπορεί να αποδειχθεί μια ευφυής κίνηση, διότι απεμπλέκει την αξιοποίηση των πηγών, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, από το εθνικό επίπεδο - και σε γεωπολιτικό επίπεδο μπορεί να αποδειχθεί ευφυής αυτή η κίνηση». Αφού λοιπόν, η Ε.Ε. διαθέτει σύνορα, είναι επακόλουθο είναι ότι διαθέτει και υφαλοκρηπίδα και φυσικά και ΑΟΖ. Τι πιο φυσικό να την οριοθετήσει;

Ο κ. Καρυώτης γράφει: «Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του, αλλά καλό θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς (σίγουρα ο κ. Σταθάκης έχει ξεχάσει εντελώς τις τότε δηλώσεις του) να ασχοληθούν πάλι με αυτό το κρίσιμο θέμα και να πουν στους Ευρωπαίους εταίρους ότι πρέπει να έχουν στόχο την αξιοποίηση της ΑΟΖ που είναι τα πραγματικά θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης.

» Όταν η Ε.Ε. αντιλήφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ότι μια ΑΟΖ 200 ν.μ. σύντομα θα εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους έκανε ένα σημαντικό βήμα τον Νοέμβριο του 1976, συμφωνώντας σε τρεις βασικές αρχές: Την προέκταση των αλιευτικών ζωνών όλων των μελών της σε 200 ν.μ. Την μεταβίβαση στην Κοινότητα της αποκλειστικής αρμοδιότητας για τις διαπραγματεύσεις για αλιευτικές συμφωνίες της ΕΚ με κράτη μη-μέλη της Κοινότητας».

Η Τουρκία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει απειλήσει την Ελλάδα λέγοντας ότι η δημιουργία μιας ελληνικής ΑΟΖ θα αποτελεί και αυτή casus belli. Αλλά σε περίπτωση που αποφασίσει η ΕΕ να δημιουργηθεί μια ΑΟΖ σε όλα τα κράτη-μέλη της, η Τουρκία θα είναι αναγκασμένη και υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει το casus belli και κατά της ΕΕ. Και δεν θα έχει απέναντί της τους έμφοβους Έλληνες πολιτικούς. Πέραν του ότι, η Τουρκία αν όντως επιθυμεί την ένταξή της στην Ε.Ε. οφείλει να επικυρώσει τη νέα Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας.