Skip to main content

Τα ευρωπαϊκά αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ

Κατάλογο με τα εμπορικά αντίμετρα στην εκτός πλαισίου επιβολή δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο, που έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός Πρόεδρος

Στη σημερινή συνεδρίασή της στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε μια σειρά από εμπορικά αντίμετρα στην εκτός πλαισίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επιβολή δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο, που έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει ανακοινώσει επισήμως ακόμη τα μέτρα, ωστόσο έχει προαναγγείλει ότι αφορούν την επιβολή δασμών ύψους 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.

Οι αμερικανικοί δασμοί θα επιβαρύνουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν τα κράτη μέλη με 2,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα είναι του ίδιου ύψους. Η Επιτροπή θα τα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες μόλις επιβεβαιωθούν τα αμερικανικά μέτρα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τρεις κατηγορίες, που αφορούν προϊόντα χάλυβα, αγροτικά προϊόντα και προϊόντα ένδυσης.

Ενωμένη η ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Γιούνκερ είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή ότι στον ευρωπαϊκό κατάλογο θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι μοτοσικλέτες Harley Davidson, το ουίσκι μπέρμπον και τα τζιν Levi's.

 Σήμερα η Επίτροπος εξωτερικού εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ επιβεβαίωσε τα όσα είχε αναφέρει την προηγούμενη βδομάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι μεταξύ των προϊόντων του καταλόγου που προετοιμάζεται είναι και οι αμερικανικοί χυμοί φρούτων και ο πολτός ξηρών καρπών.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωση τα 28 κράτη μέλη για τον κατάλογο και απέσπασε καταρχήν το «πράσινο φως». Οι Ευρωπαίοι όπως και με το brexit εμφανίζονται με μια πρωτοφανή ενότητα υπέρ της σκληρής στάσης της ΕΕ έναντι της Ουάσιγκτον στο θέμα αυτό.

Στις Βρυξέλλες, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ναι μεν θεωρούν μονόδρομο την απάντηση της Ευρώπης στη μονομερή ενέργεια του Αμερικανού προέδρου, ωστόσο επικρατεί ανησυχία γιατί κανένας δεν γνωρίζει που μπορεί να οδηγήσει αυτή η αντιπαράθεση. Είναι προφανές πως εάν κλιμακωθεί η αντιπαράθεση θα έχουμε έναν εμπορικό πόλεμο με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο της τελευταίας δεκαετίας.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle