Skip to main content

Τα εταιρικά ομόλογα σε κεντρικό ρόλο για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Το τοπίο στην Ευρώπη αλλάζει όσον αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και πλέον η πρόσβαση σε πηγές άντλησης κεφαλαίων αποτελεί κεντρικό ζήτημα.

Γράφει ο Επενδυτής

Το τοπίο στην Ευρώπη αλλάζει όσον αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και πλέον η πρόσβαση σε πηγές άντλησης κεφαλαίων αποτελεί κεντρικό ζήτημα.

Στην αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η στήριξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί κύρια προτεραιότητα με έμφαση στην εξασφάλιση πρόσβασης σε δανειακά και μετοχικά κεφάλαια για τις επιχειρήσεις, μέσω δράσεων που αξιοποιούν τον πολλαπλασιασμό και μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Παράλληλα, η ΕΕ ανέλαβε πρωτοβουλία και πρότεινε σχέδιο δράσης για την οικοδόμηση μέχρι το 2019 της «Ένωσης Κεφαλαιαγορών - Capital Markets Union», των χρηματιστηριακών δηλαδή αγορών των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

Η Ένωση Κεφαλαιαγορών έχει σκοπό να παράσχει νέες πηγές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, να μειώσει το κόστος της άντλησης κεφαλαίων, να αυξήσει τις επιλογές για τους αποταμιευτές σε ολόκληρη την ΕΕ, να διευκολύνει τις διασυνοριακές επενδύσεις και να ελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις στην ΕΕ να στηρίξει μακροπρόθεσμα σχέδια των επιχειρήσεων και τέλος να καταστήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ σταθερότερο, ανθεκτικότερο και πιο ανταγωνιστικό.

Τα εταιρικά ομόλογα είναι από τα πλέον σημαντικά χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπληρωματική πηγή

Τα εταιρικά ομόλογα αποτελούν μια εναλλακτική ή και συμπληρωματική πηγή άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις.

Σε διεθνές αλλά και σε εγχώριο επίπεδο πολλές επιχειρήσεις στρέφονται πλέον στην αγορά εταιρικών ομολόγων λόγω των περιορισμών που υφίστανται στον τραπεζικό δανεισμό μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς και την περίοδο αποπληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων στην οποία έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, όπου απαιτείται επιπλέον και απομόχλευση του τραπεζικού συστήματος, υπάρχει επιπρόσθετη ανάγκη για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας, και από άλλες πηγές εκτός τραπεζικού δανεισμού.

Τα εταιρικά ομόλογα αποτελούν επίσης έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης σε σχέση με αυτό της άντλησης ιδίων κεφαλαίων μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και έκδοσης νέων μετοχών και προσφέρουν µία σημαντική διέξοδο
στην προσπάθεια εξεύρεσης κεφαλαίων, για τις εταιρείες που κριθεί καταλληλότερη αυτή η εναλλακτική για τη σύνθεση μιας αποτελεσματικής κεφαλαιακής δομής.

Πλεονεκτήματα

Η άντληση κεφαλαίων μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων προσφέρει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για τις εταιρείες αλλά και τους επενδυτές.

Τα κεφάλαια που αντλούνται μέσω των ομολογιακών εκδόσεων αποτελούν δανειακά κεφάλαια, τα οποία σε συνδυασμό με τον τραπεζικό δανεισμό αποτελούν τη δεξαμενή κεφαλαίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να μοχλεύσουν τα ίδια κεφάλαια κάθε εταιρείας για την ανάπτυξη και επέκταση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.

Επιπλέον, τα κεφάλαια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναδιάρθρωση του δανεισμού μιας εταιρείας και την αναχρηματοδότηση των βραχυπροθέσμων τραπεζικών της υποχρεώσεων με σκοπό τον καλύτερο προγραμματισμό των ταμειακών της ροών και τη βελτίωση των όρων δανεισμού της.

Παράλληλα, η έκδοση εταιρικών ομολόγων προσφέρει σειρά πλεονεκτημάτων για τους συμμετέχοντες επενδυτές, τα οποία εντοπίζονται στην προσφορά μιας επιπλέον επενδυτικής πρότασης, που διευρύνει τη διασπορά χαρτοφυλακίου του επενδυτή, που δεν απαιτεί απαραίτητα μετοχική σχέση με την εταιρεία και που προσφέρει αποδόσεις (επιτόκιο) που μπορούν, σταθμιζμζόμενες με τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο, να προκαλέσουν το ενδιαφέρον και τέλος η είσπραξη ταμειακής ροής σε τακτά χρονικά διαστήματα (κουπόνια) ολοκληρώνει τα χαρακτηριστικά που μπορούν να προσελκύσουν διαφορετικές ομάδες επενδυτών – εγχώριους, αλλοδαπούς, θεσμικούς και ιδιώτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν επιτυχώς οργανωμένες δευτερογενείς χρηματιστηριακές αγορές για εταιρικά ομόλογα, αποτυπώνοντας την τάση για στροφή του ενδιαφέροντος στη χρηματοδότηση μέσω δανειακών εκδόσεων.
Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα πρέπει να τοποθετηθούμε με νέες λύσεις. Και τα εταιρικά ομόλογα είναι μέρος αυτών των λύσεων!