Skip to main content

Η αγορά εταιρικών ομολόγων και ο Γιάννης Μπουτάρης

Υπέρ της αγοράς εταιρικών ομολόγων έχει τεθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας «δημοτικών ομολόγων».

Το αργότερο μέχρι στις αρχές Ιουλίου θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η εξωτραπεζική χρηματοδότηση για τις εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις με τη λειτουργία της αγοράς εταιρικών ομολόγων.

Επειτα από πολύμηνη συντονισμένη προσπάθεια της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το νομοσχέδιο είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατάφερε και έλυσε το πρόβλημα του δικαιοπρακτικού επιτοκίου που θα καθορίζεται ελεύθερα, μετά τη νομοθετική ρύθμιση που ζητούσε από το υπουργείο.

Μέχρι σήμερα το ύψος του δικαιοπρακτικού επιτοκίου για τα ομόλογα ανερχόταν στο 5,2%, όπως όριζε η Τράπεζα της Ελλάδος, και εθεωρείτο μικρό για να υπάρξουν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, καθώς οποιαδήποτε μεγαλύτερη απόδοση, σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, θεωρείται τοκογλυφική.

Ετσι ξεπεράστηκε ο σκόπελος αυτής της διάταξης, που είχε συνταχθεί πριν από δεκαετίες και εμπόδιζε την έναρξη της αγοράς εταιρικών ομολόγων με αποτέλεσμα οι εισηγμένες να αναγκάζονται να προσφεύγουν σε διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις. Υπέρ της αγοράς εταιρικών ομολόγων έχει τεθεί πρόσφατα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας και των λεγόμενων «δημοτικών ομολόγων» (municipality bonds).