Skip to main content

Τα επόμενα νέα από το μέτωπο της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα

Διαψεύστηκε κάθε προσδοκία να ανακοινωθεί προσεχώς χαλάρωση του ορίου ως προς τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Το μαρτύριο της ρευστότητας εξακολουθεί να υφίσταται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προσωρινά, όπως ελπίζεται. Η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), απλώς, επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές. Διαψεύστηκε προς το παρόν κάθε προσδοκία να ανακοινωθεί προσεχώς χαλάρωση του ορίου ως προς τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Τέτοια περίπτωση, δεν υπάρχει, αν την Δευτέρα στο Eurogroup δεν ανακοινωθεί συμφωνία ή στη χειρότερη περίπτωση σοβαρή πρόοδος στις συζητήσεις.

Αυτό το οποίο θα πρέπει να διευκρινισθεί εδώ είναι ότι για πολλούς λόγους, οικονομικούς, αλλά και πολιτικούς, θα ήταν πολύ δύσκολο να αποφασίσει η ΕΚΤ χαλάρωση του ορίου στα έντοκα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Οπως από την άλλη πλευρά, θα ήταν πολύ δύσκολο να αποφασίσει «κούρεμα» των ομολόγων που δίνονται από τις ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο για τη χορήγηση ρευστότητας. Γιατί κάτι τέτοιο θα καταδείκνυε με τη σειρά του εκδικητική συμπεριφορά από την πλευρά της Φρανκφούρτης και θα δικαίωνε κάθε μορφής διαμαρτυρία από την πλευρά της Αθήνας.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι στους κόλπους της ΕΚΤ υπάρχουν «γεράκια» που ζήτησαν την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, από τώρα. Ευτυχώς για όλους όμως, οι εισηγήσεις αυτές έμειναν στο ράφι. Το θέμα είναι βέβαια για πόσο ακόμα, καθώς θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ θα πρέπει να ανακοινωθούν και κάποιας μορφής μέτρα, όπως άλλωστε διαγράφεται ήδη στον ορίζοντα ...