Skip to main content

Τα ελληνικά spreads και το ξέσπασμα του κ. Τρισέ

Θύμα της ελληνικής κρίσης κινδυνεύει να γίνει και η Moody’s, η οποία πλέον προκαλεί τη μήνη της ΕΚΤ.
Αντίστροφες πορείες ακολουθούν περιέργως πώς τα spreads των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά. Έτσι, ενώ τα ισπανικά δείχνουν να έχουν ηρεμήσει, καθώς διαμορφώνονται οριστικά κάτω από τις 200 μονάδες βάσης κι ενίοτε κάτω κι από τις 190 και τις 180 μονάδες, τα ελληνικά 10ετή επανήλθαν πάνω από τις 700 μονάδες βάσης.

Κι όλα αυτά, ενώ από τις «πηγές» άντλησης σοβαρής ενημέρωσης (Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη), το τελευταίο διάστημα, προκύπτουν μόνο θετικές ειδήσεις σχετικά με την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ έφτασε μέχρι του σημείου να εκφράσει ανοικτά τις αμφιβολίες του για το βαθμό εγκυρότητας της Moody’s, με αφορμή την απόφαση της τελευταίας να προχωρήσει στη γνωστή, τετραπλή, υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Για τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο των διαδρόμων στα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ, η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική. Κι αυτό γιατί η Moody’s ήταν μέχρι σήμερα ο βασικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης που λάμβανε υπόψη της για τις δικές της εκθέσεις.

Φαίνεται ότι αυτή η περίοδος οδεύει οριστικά προς τη λύση της, ενώ παράλληλα ανοίγει η συζήτηση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου που θα αναλάβει το έργο των «τριών σωματοφυλάκων»  (Moody’s, S&P και Fitch). Το πιθανότερο είναι ότι η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή της εικόνας και σε αυτό το κρίσιμο μέτωπο έχει ξεκινήσει...