Skip to main content

Τι δείχνουν τα ελληνικά ομόλογα για το μέλλον της χώρας

Ποια είναι η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και της χώρας ευρύτερα; Η... απάντηση από την πορεία των ελληνικών ομολόγων

Ποια είναι η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και της χώρας ευρύτερα; Αγνωστη. Η απάντηση αυτή προκύπτει αβίαστα από μια απλή ματιά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στις αποδόσεις και στα επιτόκια τους. Θα αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη και διδακτική.

Προσέξτε: Μετά την «επιστολή μετανοίας» του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, προς τους θεσμούς, σχετικά με τις εξαγγελίες του κ. Αλέξη Τσίπρα παραμονές των Γιορτών, σημειώθηκε επιτέλους επαναφορά των επιτοκίων των 10ετών ελληνικών ομολόγων κάτω από το επίπεδο του 7%. Αυτό είναι το θετικό νέο και ενδεχομένως να είναι το μοναδικό.

Κι αυτό γιατί η εικόνα στη δευτερογενή αγορά του ελληνικού δημοσίου χρέους παραμένει ανάμεικτη. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα πολύ ενδιαφέροντα.

Γιατί το «ομόλογο του Σαμαρά» που βγήκε τον Ιούλιο του 2014 και ωριμάζει σε έξι μήνες διαπραγματεύεται κοντά στο 100% της ονομαστικής του αξίας (98-99 λεπτά του ευρώ) και απόδοση της τάξης του 6,5% (το κουπόνι είναι 3,375%). «Αυτό», λένε οι επενδυτές, «είναι σίγουρο πως θα πληρωθεί, διότι η χώρα είναι ακόμα σε πρόγραμμα».

Όμως το ομόλογο που ωριμάζει σε μια δεκαετία, το 2027 (ένα από αυτά που «γέννησε» το PSI) διαπραγματεύεται μόλις στο 79% της ονομαστικής του αξίας. «Το 2027», λένε οι ίδιες πηγές, «ουδείς γνωρίζει τι θα γίνεται στην Ελλάδα»...