Skip to main content

Τα ελληνικά ακτινίδια στη λαχαναγορά του Μονάχου

Τα ακτινίδια, τα ρόδια και οι πιπεριές Κρήτης παρουσιάζουν την καλύτερη εικόνα από τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στη λαχαναγορά του Μονάχου.
Τα ακτινίδια, τα ρόδια και οι πιπεριές Κρήτης παρουσιάζουν την καλύτερη εικόνα από τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στη λαχαναγορά του Μονάχου, όπως δημοσιεύει το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ) της γερμανικής πόλης.

«Η εικόνα της αγοράς για τα παραπάνω ελληνικά προϊόντα χαρακτηρίζεται αυτή την εποχή από επαρκή ποσότητα, μέτρια ποιότητα κυρίως για τα ακτινίδια και καλή για τα ρόδια και τις πιπεριές Κρήτης. Από την άλλη πλευρά επικρατούν χαμηλά επίπεδα τιμών κυρίως για ακτινίδια και τα ρόδια», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα για τα ακτινίδια, παρότι είναι το κυρίαρχο ελληνικό προϊόν στη συγκεκριμένη αγορά η ζήτησήη τους χαρακτηρίζεται σχετικά χαμηλή, καθώς η περίοδος των ακτινιδίων από τη Νέα Ζηλανδία προβλέπεται να τελειώσει στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας, οπότε και θα δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια στα ελληνικά και ιταλικά ακτινίδια στη γερμανική αγορά.

Αυτή τη στιγμή κυριαρχούν ποικιλίες ακτινιδίων από την Κατερίνη, την Ημαθία, την Πέλλα, την Καβάλα και την Άρτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αγοράζουν από τους εισαγωγείς τη συσκευασία του μισού κιλού στην τιμή των 0,60 Ευρώ περίπου. Ο καταναλωτής βρίσκει στα ράφια τη συσκευασία αυτή στην τιμή των 0,90 Ευρώ περίπου. Τα επίπεδα αυτά τιμών είναι αρκετά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρονιάς για την ίδια χρονική περίοδο.

Στα ρόδια, οι Έλληνες παραγωγοί και εξαγωγείς πραγματοποιούν προσπάθειες να εδραιώσουν αυτό το προϊόν στις αγορές της Ευρώπης. Έχουν όμως να αντιμετωπίσουν μεγάλο ανταγωνισμό από την Τουρκία και το Ισραήλ, που αυτή την περίοδο κυριαρχούν στην γερμανική αγορά. Τα ρόδια που προσφέρονται από τους εξαγωγείς στα σουπερ μάρκετ αγοράζονται προς 5,50 € το κιβώτιο (9 κομμάτια).

Καλή θεωρείται η προσφορά σε κρητική πιπεριά στην γερμανική αγορά, καθώς η ποιότητα και η εμφάνιση τους θεωρούνται ικανοποιητικές. Εμπόδιο ακόμα δημιουργεί  η τιμή που κυμαίνεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα δηλαδή περίπου στο 1 € για τα 500 γρ. (κυπελάκι).

Τέλος μικρές ποσότητες αγγουριών που φτάνουν από την Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο ανταγωνισμό από την Ισπανία που αυτή την εποχή κυριαρχεί στην γερμανική αγορά.