Skip to main content

Τα εικαστικά του Γιάννη Ρίτσου

Αντικείμενα, ζωγραφισμένα από τον Γιάννη Ρίτσο, θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Πρωτότυπα αντικείμενα , όπως πιάτα ζωγραφισμένα από τον Γιάννη Ρίτσο, πίνακες, ρίζες, πέτρες, χειρόγραφα, διπλώματα και τιμητικές διακρίσεις, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης , «τα εικαστικά του Γιάννη Ρίτσου».

Πρόκειται για κομμάτια από την συλλογή του Μουσείου Μπενάκη , που θα εκτεθούν    στο χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μπίλλη, στην πλατεία Ιπποδρομίου από 24 Σεπτεμβρίου έως 23 Οκτωβρίου.

Στο έργο του Γιάννη Ρίτσου η εκφραστική ανάγκη επικεντρώνεται ισότιμα στην εικαστική παραγωγή και την ποιητική κατάθεση. Σπάνια περίπτωση ανθρώπου και ταλέντου όπου οι δημιουργίες του, η ποίηση και η ζωγραφική, είναι δημιουργίες γεμάτες χρώματα, αισθήσεις βαθιές και διαπεραστικές.

Ο Γιάννης Ρίτσος δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει μέχρι το τέλος της ζωής του. Κραγιόνια και ακουαρέλες τον συνόδευαν παντού. Κάθε στιγμή της ζωής του ήταν στιγμή δημιουργίας. Οι ρίζες από τα καλάμια που ξέθαβε ο δυνατός άνεμος τον χειμώνα και που έβρισκε στις έρημες παραλίες , μεταμορφώνονταν σε πρωτότυπα έργα τέχνης στα χέρια του. Οι ρίζες πρωτόγονες και ολόγυμνες ήταν το πιο κατάλληλο μέσο για να αποτυπώσει την αγωνία, το τραγικό του βίωμα και τις μαρτυρικές φυσιογνωμίες από τα πάθη του λαού.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 26 Σπτεβρίου, στις  7.30 το απόγευμα.