Skip to main content

Τριμερής: Η ευρωπαϊκή προοπτική το στοίχημα για τα Δυτικά Βαλκάνια

Οι δηλώσεις Τσίπρα, Βούτσιτς και Μπορίσοφ μετά την Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας. Συνεργασία στην πολιτική και την οικονομία.

Πρέπει να αναζωογονήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ήταν το μήνυμα που έστειλαν από την Θεσσαλονίκη οι ηγέτες Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας, λίγη ώρα πριν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ακριβώς μετά την πρώτη Τριμερή Συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και τον Σέρβο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έκαναν δηλώσεις για συνεργασία τόσο για την αποφυγή αποσταθεροποιητικών τάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, την επικράτηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και την οικονομική συνεργασία με σκοπό την ανάπτυξη.

Ελλάδα και Βουλγαρία θα υποστηρίξουν την ενταξιακή πορεία της Σερβίας, ενώ οι τρεις χώρες θα συνεργαστούν για προωθήσουν τα μεγάλα ενεργειακά projects, όπως τον διασυνδετήριο αγωγό φ/α, τον ΙGB που θα επεκταθεί από την Αλεξανδρούπολη προς τη Βουλγαρία, ενώ θα εξετάσουν και την επέκταση του αγωγού προς την Σερβία,  με τον ΙΒS.

Άλλωστε η συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας με την Βουλγαρία εκδηλώνεται σε μία περίοδο που η γειτονική χώρα, αναλαμβάνοντας την Προεδρία της ΕΕ στις αρχές του 2018, μπορεί να προωθήσει τα θέματα των Δυτικών Βαλκανίων και των σχέσεών τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «έχει σημασία να επιδιώξουμε τη συνεννόηση σε μία περίοδο που ειδικά στα Δυτικά Βαλκάνια αυξάνονται οι ανησυχίες από την αναζωπύρωση των εθνικισμών, τις προσπάθειες  τρίτων για παρέμβαση στην περιοχή, αλλά και την έκταση και επιρροή δικτύωντου οργανωμένου εγκλήματος».

«Στηρίζουμε απολύτως την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, όχι μόνο εξ΄ αιτίας των ιστορικών, φιλικών, δεσμών που μας συνδέουν αλλά κυρίως λόγω της συνεχώς αποδεικνυόμενης βούλησης της Σερβίας να εκπληρώνει τους όρους κατά την προενταξιακή της διαδικασία».

«Έχουμε κρίσεις αλλά και προκλήσεις μπροστά μας σε θέματα όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, οι υποδομές και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε - Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία- το επόμενο διάστημα επιδιώκοντας την συνανάπτυξη, την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βαλκανική Χερσόνησο».

Αυτή η συνεργασία, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας μπορεί να βρει έκφραση σε ένα μεγάλο, οραματικό έργο, τη σύνδεση του Αιγαίου με τον Δούναβη, ενώ στις σιδηροδρομικές συνδέσεις θα προωθηθεί η σύνδεση Θεσσαλονίκης - Καβάλας- Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς - Βάρνας - Ρούσε, που θα φέρει πλησιέστερα την Μεσόγειο στην κεντρική Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επανέλαβε την επιθυμία της χώρας του να βαδίσει με ταχύτερο βήμα τον ευρωπαϊκό δρόμο ενώ υποστήριξε πως «Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία, ενωμένες, είναι πολύ πιο δυνατές. Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε από κοινού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε, χωρίς να επανέλθει στα θέματα που είχε θίξει νωρίτερα σήμερα και μετά το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας.

Πιο αισιόδοξος για το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τη Σύνοδο της Τεργέστης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, λέγοντας ότι επιτέλους θα πρέπει να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πλέον τα Βαλκάνια, 20 χρόνια μετά τις πολεμικές περιπέτειες, είναι πιο ήρεμα. Δεν θέλουμε τρίτους να έχουν άμεση επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια. Μάλιστα μετά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στην Τεργεστη, Ευρωπαίοι ηγέτες για χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων, όπως των καθέτων αξόνων, είμαι πιο αισιόδοξος για την περιοχή».

«Δεν πρέπει», πρόσθεσε,  «σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί το μοντέλο της πρώην Γιουγκοσλαβίας (σ.σ. με την έννοια της αποκοπής πρώην Δημοκρατιών) «Πρέπει οι χώρες μας να έχουν άμεση δυνατότητα επικοινωνίας, μέσω ανοικτών διαύλων, κάτι που αποδεικνύεται ότι ωφελεί την οικονομική ανάπτυξη, όπως με τον τουρισμό».

«Οι τρεις λαοί», κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, «δεν είμαστε τρεις φορές πιο δυνατοί, μαζί, αλλά δέκα γιατί μπορούν να ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες από τα Δυτικά Βαλκάνια. Τώρα που αποχωρεί η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ευκαιρία να προχωρήσει η ένταξη στην Ε.Ε. των Δυτικών Βαλκανίων».